Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del Bilag 686
Offentligt
2235017_0001.png
Landbrug & Fødevarers politik
for ansvarlig soja til foderformål
Soja har en sammensætning af proteiner, som tilgodeser dyrenes behov; og soja indgår derfor i
mange foderblandinger. Soja har en høj produktion per areal. Hvis man ville erstatte soja med
andre protein-afgrøder, skulle man inddrage et større areal til dyrkningen. Men nogle steder i
Sydamerika har dyrkning af soja ført til afskovning, og nogle steder foregår sojaproduktionen på en
måde, der har negative miljømæssige og sociale konsekvenser.
Landbrug & Fødevarer vil være med til at sikre, at den soja, som bliver importeret til Danmark, er
produceret under ansvarlige forhold.
Vi har fokus på at skabe en mærkbar forskel og skabe reelle forandringer i den måde, som sojaen
bliver produceret på. Danmark importerer kun cirka 0, 5 procent af den samlede globale
sojaproduktion. Derfor bakker vi op om FEFACs - den Europæiske Foderindustri - arbejde for at
sikre, at den soja, der kommer til Europa, er dokumenteret ansvarlig og afskovningsfri. På den
måde taler vi med en fælleseuropæisk stemme og er med til at skabe en samlet efterspørgsel, som
kan drive en omstilling til mere gennemsigtighed i forsyningskæderne og ansvarlighed i
produktionen.
Arbejde i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja
Landbrug & Fødevarer arbejder sammen med de øvrige medlemmer i Dansk Alliance for
Ansvarlig Soja om at virkeliggøre alliancens vision om, at al soja, som importeres til Danmark,
er ansvarlig, herunder lovlig og afskovningsfri.
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 686: Brev og pressemeddelelse om ny sojapolitik, fra Landbrug og Fødevarer
Import af ansvarligt produceret soja
Landbrug & Fødevarer arbejder for, at soja-leverancer til alle vore medlemmer senest i 2025 er
tredjeparts certificeret eller verificeret ansvarlig og afskovningsfri med dokumenteret
sporbarhed
og lever op til Den Europæiske Foderindustri FEFAC’s retningslinjer for ansvarlig
soja.
Indtil 2025 optrappes minimumsandelen af certificeret eller verificeret ansvarlig soja som
følger med henblik på omstilling af forsyningskæderne: 2021: 20 %, 2022: 40 %, 2023: 60 %,
2024 80 %, 2025: 100 %.
Landbrug & Fødevarer støtter det igangværende arbejde i FEFAC for at skærpe retningslinjerne
for ansvarlig soja med henblik på garanti for afskovningsfri soja i alle FEFAC-godkendte
ordninger. Vi forventer, at FEFAC har de nye retningslinjer på plads ved udgangen af 2020.
Dansk proteinfoder
Landbrug & Fødevarer arbejder i partnerskabet Dansk Protein Innovation på at udvikle nye
lokalt producerede proteinfodermidler. Målet er at erstatte 30 procent af det danske behov
for soja med de nye foderkilder, det gælder blandt andet bioraffinering af proteiner fra græs,
udvikling af nye konkurrencedygtige hestebønnesorter, protein fra søstjernemel og mikrobielt
produceret protein, hvor der er store muligheder for at øge den danske produktion af protein
til foder.
Internationalt samarbejde og partnerskaber med producentlande
Landbrug & Fødevarer opfordrer regeringen til at arbejde for krav om ansvarlig og
afskovningsfri importer på EU-plan. Det danske erhvervs strategi om at fremme udviklingen af
et marked for certificerede ansvarlige produkter gennem et efterspørgselstræk skal udbredes,
så landmænd og virksomheder i europæiske lande stiller de samme krav. På den måde får
vores indsats en langt større effekt.
Landbrug & Fødevarer opfordrer myndighederne til at prioritere en dialog med
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 686: Brev og pressemeddelelse om ny sojapolitik, fra Landbrug og Fødevarer
producentlandene om ansvarlig produktion - herunder bilateralt gennem sektorsamarbejdet,
men også via EU-samarbejdet og gennem de internationale organisationers programmer.
Ansvarlig produktion fremmes ikke kun ved at stille krav, men også gennem dialog og
samarbejde med producentlandene.