Landbrug & Fødevarers politik
for ansvarlig soja til foderformål
Soja har en sammensætning af proteiner, som tilgodeser dyrenes behov; og soja indgår derfor i
mange foderblandinger. Soja har en høj produktion per areal. Hvis man ville erstatte soja med
andre protein-afgrøder, skulle man inddrage et større areal til dyrkningen. Men nogle steder i
Sydamerika har dyrkning af soja ført til afskovning, og nogle steder foregår sojaproduktionen på en
måde, der har negative miljømæssige og sociale konsekvenser.
Landbrug & Fødevarer vil være med til at sikre, at den soja, som bliver importeret til Danmark, er
produceret under ansvarlige forhold.
Vi har fokus på at skabe en mærkbar forskel og skabe reelle forandringer i den måde, som sojaen
bliver produceret på. Danmark importerer kun cirka 0, 5 procent af den samlede globale
sojaproduktion. Derfor bakker vi op om FEFACs - den Europæiske Foderindustri - arbejde for at
sikre, at den soja, der kommer til Europa, er dokumenteret ansvarlig og afskovningsfri. På den
måde taler vi med en fælleseuropæisk stemme og er med til at skabe en samlet efterspørgsel, som
kan drive en omstilling til mere gennemsigtighed i forsyningskæderne og ansvarlighed i
produktionen.
•
Arbejde i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja
Landbrug & Fødevarer arbejder sammen med de øvrige medlemmer i Dansk Alliance for
Ansvarlig Soja om at virkeliggøre alliancens vision om, at al soja, som importeres til Danmark,
er ansvarlig, herunder lovlig og afskovningsfri.