Kære MF’er(e)
Som en tyv om natten kommer nu pludselig COM(2020) 381 final), 20.5.2020:
”MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE
OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET
En jord til bord-strategi for et fair, sundt og miljøvenligt fødevaresystem”.
Hvor mange af de ærede medlemmer af Det Høje Ting anede overhovedet noget om dette?
Side 9 står der bl.a.:
”Markedet for økologiske fødevarer forventes at ville fortsætte med at vokse, og der er behov for
yderligere at fremme økologisk landbrug. … Kommissionen vil fremlægge en handlingsplan for økologisk
landbrug. … Denne tilgang vil bidrage til at nå målet om, at andelen af det samlede landbrugsareal i EU, der
dyrkes økologisk, skal være nået op på mindst 25 % inden udgangen af 2030”. (undertegnedes
fremhævelse),
Hvem i alverden har medvirket til dette? Og med hvilken begrundelse? Hvorfor har Danmark ikke for længst
sagt fra?
Har det totalt unddraget sig de ærede medlemmers opmærksomhed, at denne målsætning er i diametral
modsætning til internationale målsætninger om reduktion af CO2-udledningen?
Danmarks regerings målsætning om fordobling af det ”økologiske” areal er ligeledes i diametral
modsætning til det nationale mål om 70 % reduktion af Danmarks CO2-udslip.
Det turde ellers snart være alment bekendt, at udbyttet af planteprodukter er langt lavere i ”økologisk”
jordbrug end i ”konventionelt” ditto. Samtidig er jordbearbejdningen mere intensiv, så det samlede CO2-
udslip pr. kg. produkt er langt højere i ”økologiske” bedrifter.
Verdens højest ansete naturvidenskabelige tidsskrift ”Nature” publicerede i 2018 data, der påviste 50-70 %
større CO2-udslip fra ”økologisk” jordbrug.
Fagbladet ”Grovvarenyt” opgjorde ligeledes i 2018 danske ”økologiske” udbytter til 45-71 % af de
”konventionelle”, afhængigt af produkt. Selv, hvis man (urealistisk) antager samme CO2-udslip pr. ha. i de
to driftsformer, giver dette et ekstra ”økologisk” CO2-udslip på 41-122 % pr. kg. produkt.
”Økologiske” bedrifter må ikke bruge ”kunstgødning”, selv om den er produceret ud fra atmosfærens
naturlige N-indhold. Derimod må de gerne bruge staldgødning fra ”konventionelle” bedrifter, der netop
bruger ”kunstgødning”. Uden denne ville jorden på de ”økologiske” bedrifter blive udpint.
Dette skal ikke få lov til at gå upåagtet hen under de officielle sommerferier i EU og de nationale
parlamenter.
Venlig hilsen
Knud Larsen, lic. agro.
Brostykkevej 83 B
2650 Hvidovre