Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del Bilag 57
Offentligt
2093579_0001.png
Fødevarer og Veterinær
Ref. EMIMM
Den 30. september 2019
Mængder af madspild
MOF udvalget ønsker indblik i den tilgængelige viden om mængder af madspild.
Definitioner
Madspild er den del af madaffaldet, der kunne være undgået, hvis maden var blevet spist. Madspild er
altså en delmængde af madaffald. Miljøstyrelsen benytter denne definition af ”madspild” i de nationale
kortlægninger, som styrelsen har fået lavet
1
. Fødevaretab handler om uønskede værditab i
produktionsprocesser og transportkæder, som principielt kan undgås gennem bl.a. effektiviseringer.
Eksempelvis er dyr, der er døde på anden vis end ved slagtning, f.eks. under transport, eller dyr, der er
afvist ved slagterier, et produktionstab og et uønsket ressourcespild. Vegetabilsk produktion, der ikke
høstes, udgør også et produktionstab, og i visse situationer et uønsket ressourcespild.
Fødevareværdikæden består af fem værdikædeled: Primærproduktion, fødevareindustri, detail &
engros, servicesektor og husholdninger. Der forekommer madspild i alle dele af værdikæden.
Mængder af madspild
Det samlede madspild fra hele fødevareværdikæden blev første gang opgjort af Miljøstyrelsen i 2015 i
forbindelse med offentliggørelse af Strategi for affaldsforebyggelse, Danmark Uden Affald II
2
. Her
skønnes det samlede madspild fra hele fødevareværdikæden at udgøre årligt ca. 700.000 tons. Det er
imidlertid tal sat sammen fra nationale kortlægninger for husholdninger, detail & engros samt
servicesektoren, og tal for primærproduktion og fødevareindustri fra andre rapporter.
Tabel 1: Skøn over mængderne af dansk madspild i de fem værdikædeled
Værdikædeled
Primærproduktion
1
Madspild
100.000 tons
Kilde
Estimeret på baggrund af andre opgørelser, herunder udenlandske
estimater. Estimatet vurderes til at være usikkert, bl.a. med hensyn til i
hvilket omfang tallet også dækker fødevaretab og madaffald. Tallet
angiver dog en foreløbig størrelsesorden.
Estimeret på baggrund af andre opgørelser, herunder udenlandske
estimater. Estimatet vurderes til at være usikkert, bl.a. med hensyn til i
hvilket omfang tallet også dækker fødevaretab og madaffald. Tallet
angiver dog at angive foreløbig størrelsesorden.
Opgjort af Miljøstyrelsen i 2014 ved stikprøvevise undersøgelser af
dagrenovation fra detail & engros. Disse data anses for at være
pålidelige.
Opgjort af Miljøstyrelsen i 2014 ved stikprøvevise undersøgelser af
servicesektorens dagrenovation. Disse data anses for at være pålidelige.
Opgjort af Miljøstyrelsen i 2018 ved stikprøvevise undersøgelser af
husholdningernes dagrenovation. Disse data anses for at være
pålidelige.
Fødevareindustri
1
133.000 tons
Detail & Engros2
163.000 tons
Servicesektor
2
Husholdninger
3
60.000 tons
247.000 tons
I alt
703.000 tons
Note 1: Miljøstyrelsen (2015) Note 2: Miljøstyrelsen (2014); Note 3: Miljøstyrelsen (2018).
1
Andre aktører, som har opgjort mængden af madspild har ikke altid benyttet samme definition af madspild, og
man skal derfor være varsom med at sammenligne data fra forskellige opgørelser.
2
https://mst.dk/media/90395/danmark_uden_affald_ii_web_29042015.pdf
Miljø-
og Fødevareministeriet •
Slotsholmsgade 12
• 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 57: Notat om mængder af madspild
Ifølge en undersøgelse fra Miljøstyrelsen fra 2017 (offentliggjort i foråret 2018) er der sket en
reduktion på 8 procent per person i perioden 2011-2017, svarende til 14.000 tons årligt.
Nye nationale kortlægninger i primærproduktion, fødevareindustri, servicesektoren samt detail &
engros er under udarbejdelse.
2