Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del Bilag 517
Offentligt
2197610_0001.png
NYHEDSBREV │ 2019-2020 │
20. MAJ 2020
Grønne ambitioner for EU’s landbrug:
Nye udspil om bæredygtige fødevarer
og biodiversitet
Kommissionen har i dag lanceret to tætforbundne
strategier for biodiversitet og bæredygtige fødevarer med
forslag til konkrete reduktionsmål for brugen af pesticider,
naturbeskyttelse og økologisk landbrug. Begge udspil skal
være med til at sikre, at de grønne ambitioner i EU’s Green
Deal også afspejles i EU's landbrugspolitik.
Dagens udspil fra Kommissionen sætter streg under sammenhængen mellem
klimakrise, tab af biodiversitet, og behovet for sikre og bæredygtige
fødevaresystemer. Fælles for de to strategier er bl.a. forslag til reduktionsmål for
pesticider og en styrkelse af det økologiske landbrug.
Kommissionen varsler med de to strategier en lang række af EU-tiltag og
forpligtelser, som i løbet af de kommende år skal være med til at standse tabet af
biodiversitet på verdensplan og sætte EU i førersædet, når det handler om
fastsættelsen af globale standarder for bæredygtig fødevareproduktion.
Biodiversitetstrategi 2030
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 517: Grønne ambitioner for EU’s landbrug: Nye udspil om bæredygtige fødevarer og biodiversitet
2197610_0002.png
Kommissionen lægger med
biodiversitetsstrategien
bl.a. op til i 2021 at præsentere
forslag til bindende mål for genopretning af beskadigede økosystemer og floder.
Men strategien varsler også en række andre konkrete initiativer for at bekæmpe
årsager til biodiversitetstab i EU understøttet af konkrete målsætninger.
Kommissionen lægger bl.a. op til at:
30 pct. af EU’s land-
og havarealer skal gøres til beskyttede områder.
Derudover skal 10 pct. være under skærpet beskyttelse på grund af høj værdi
for klima og biodiversitet. I dag er 26 pct. af landarealer under beskyttelse og 11
pct. af havarealer. Derudover er 3 pct. af landareal og under 1 pct. af havareal
under særlig beskyttelse. Det er op til EU-landene selv at udpege områderne.
Hvis der ikke er sket betydelig fremskridt for at nå EU-målet inden 2023, vil
Kommissionen fremsætte lovgivning.
EU-landende skal forbedre status for 30 pct. af beskyttede arter og levesteder
som pt. ikke har en gunstig bevaringsstatus
3 milliarder træer skal plantes inden 2030 som led i ny EU-skovstrategi
25.000 km. floder skal genoprettes til en tilstand med frit løb
50 % reduktion i tab af næringsstoffer fra gødning
Biomasse til energiproduktion skal være bæredygtigt. Kommissionen vil i 2021
se på revision af nuværende lovgivning om vedvarende energi og om
bæredygtig anvendelse af arealer og skove (LULUCF)
Biodiversitetsstrategien skal desuden danne ramme for EU’s indspil til
biodiversitetskonferencen i 2021 (COP15).
Jord-til-bord: Strategi om bæredygtige fødevarer
Målet med den nye
fødevarestrategi
er ifølge Kommissionen at sætte en global
standard for bæredygtighed for alle led i fødevarekæden. Kommissionens
udspil indeholder ikke mindre end 27 forskellige lovgivningsmæssige og ikke-
lovgivningsmæssige initiativer, som den planlægger at fremsætte over de
kommende fire år.
Kommissionen varsler bl.a. konkrete reduktionsmål for landbrugets forbrug af
kemiske pesticider (50 pct.), gødning (20 pct.) og salg af antibiotika (50 pct.)
inden 2030. Bl.a. skal de nationale strategier for landbrugspolitikken
der
forventes implementeret senest i 2022
have til mål at minimere brugen og
risikoen af kemiske pesticider, gødning og antibiotika.
Kommissionen vil sætte gang i udviklingen af økologi i Europa. Målet er bl.a. at
nå op på, at 25 pct. af EU’s landbrugsjord dyrkes økologisk i 2030.
Kommissionen vil senere i år fremlægge en handlingsplan for den økologiske
fødevaresektor for 2021-2026.
Kommissionen vil desuden foreslå:
en lovgivningsmæssig ramme for bæredygtige fødevaresystemer
en beredskabsplan, som skal sikre fødevareforsyningssikkerhed i tilfælde af
kriser som den igangværende coronakrise.
en revision af EU’s lovgivning for dyrevelfærd-
herunder for transport af
slagtedyr.
en revision af EU’s forordning om tilsætningsstoffer i foderstoffer, så man ad
den vej kan mindske dyrebrugenes miljøpåvirkning.
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 517: Grønne ambitioner for EU’s landbrug: Nye udspil om bæredygtige fødevarer og biodiversitet
2197610_0003.png
indførelse af obligatorisk ernæringsmærkning på forsiden af
fødevareemballage samt angivelse oprindelsessted for mælk, så det bliver
lettere for forbrugerne at vælge lokalt producerede fødevarer.
obligatoriske mindstekrav for indkøb af bæredygtig mad på skoler og offentlige
institutioner for at fremme sunde og bæredygtige måltider (herunder økologiske
produkter). Endelig vil Kommissionen reducere madspild og revidere reglerne
for datomærkning af fødevarer
en revision af EU’s direktiv om bæredygtig brug af pesticider.