Invitation til møde for Folketingets
Miljø- og Fødevareudvalg:
Fødevareklyngen
–
status og mulig-
heder for eksporten
Baggrund og afsæt for møde
22.05.2020
Covid-19 sætter alvorlige spor i Danmark og i høj grad internationalt
–
og det er klart krisen medfører
store konsekvenser for rigtig mange virksomheder. Ikke mindst i forhold til eksporten.
Den danske fødevareklynge eksporterer 75 pct. af den samlede produktion, og udgør ca. 25 pct. af den
samlede danske vareeksport, svarende til 162 mia. kr. Samtidig beskæftiger fødevareerhvervet
186.000 ansatte, hvoraf 140.000 er knyttet til eksportarbejde.
Med fødevareklyngens centrale position for det danske samfund, er det helt centralt, at vi konstant har
fokus på at fastholde og udvikle en stærk fødevareeksport. Derfor arbejder vi i Food Nation målrettet
for at fastholde og styrke den internationale opmærksomhed omkring danske styrkepositioner, der er et
vigtigt afsæt for fortsat udvikling af eksporten og mulighederne for både eksisterende og eksportparate
virksomheder. ”Back to normal” er ikke aktuelt, og ”new normal” på både kort (6 mdr.), mellemlangt
(12-18 mdr.) og langt sigt vil tage stærkt afsæt i samarbejde og partnerskaber for grøn omstilling og
bæredygtig udvikling for hermed at styrke den danske eksport fra fødevareklyngen.
På baggrund af ovenstående inviterer Food Nation til møde, der gennemføres i samarbejde med vores
partnere. Vi sikrer, at udvalget får en solid opdatering og inspiration til det videre arbejde.
Program for møde
Forslag til program kan justeres i forhold til tid og indhold, og Lise Walbom, direktør hos Food Nation
står til rådighed som ressourceperson både før, under og efter mødet.
Fødevareklyngen
–
status og muligheder for eksporten
■
Velkomst og introduktion til dagens program v. Lise Walbom, direktør i Food Nation
■
Fødevareklyngens arbejdspladser - status og muligheder, v. Ole Wehlast, forbundsformand i Føde-
vareforbundet NNF
■
Fødevareklyngens eksport
–
status og muligheder, v. Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer
og Jan Laustsen, direktør for Handel, Marked & Ernæring i Landbrug
&
Fødevarer
■
Fødevareklyngens bidrag til global grøn omstilling og bæredygtig udvikling, v. Karl Christian Møller,
chefanalytiker i Danish Crown
■
Muligheder for fremtidens eksport
–
Food Nation imageanalyse, v. Lise Walbom, direktør i Food
Nation
■
Guidet tour i Food Nation Visitor Centre, v. Food Nation
Praktik
■
Arrangementet gennemføres under hensyntagen til Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og vi vil na-
turligvis sikre god afstand og stor opmærksomhed på hygiejne under hele arrangementet.
■
Onsdag d. 10. juni 2020 kl. 16-17.50. Herefter vil der frem til kl. 19 blive serveret en let anretning.
■
Adresse: Food Nation, Vesterbrogade 4A, 4. sal, 1620 København V
1/1