Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del Bilag 446
Offentligt
2176382_0001.png
Kære Fødevareminister, fødevareudvalg & Fødevareministerium,
Vi skriver til dem grundet en pludselig gennemført auditering
der blev anmeldt sent om aftenen den 23.
marts, og blev gennemført af Fødevarestyrelsen (FVST) den 24. marts fra kl. 06:00 om morgenen.
Vi responderede sammen aften, som auditering blev anmeldt, og protesterede idet vi ikke mente at der
grundlag for at gennemføre en auditering med dels så kort tid, og dels midt i en alvorlig situation under de
COVID-19-krisen, med de sundhedsrisici en auditering ville medføre. Dette ble der ikke hørt på.
Korrespondance er medsendt. Alle vores argumenter blev dog afvist fra FVST, og auditering blev
gennemført den 24. marts 2020 tidligt om morgenen.
Den auditering som vi blev pålagt af FVST den 24. marts, hvor der
kun
blev gået efter vores håndvaske og
procedure med vask af hænder i virksomheden (det laver man ikke normalt en Auditering for at se
igennem medmindre der er en alvorlig brist i person hygiejnen).
Vi begærerede derfor negativ tester udleveret på kontrolpersonalet samt en begrundelse for, hvad der
ændrede sig fra ugen før, hvor FVST havde meddelt, at der ikke skulle ske auditering før efter COVID-19-
krisen. Vi har ingen negativ tester modtaget og konkluderer derfor, at kontrollanterne ikke var testet
negative.
Vi er generelt helt uforstående overfor, at en uanmeldt auditering havde en så stor vigtighed, at hensynet
til vore medarbejderes, kunder og det omliggende samfunds sundhedssituation skulle tilsidesættes i strid.
Det er vores opfattelse at FVST auditering blev gennemført imod regeringens klare anbefalinger. Vi
vedlægger billeddokumentation herfor FVST personale der står for tæt under Audit (person med det røde
hårnet).
At der ønskes foretaget en auditering med fokus på kun ét enkelt punkt: nemlig afdækning af forhold
omkring håndvaske, er ganske usædvanligt allerede i en almindelig situation uden COVID-19.
Under auditeringen opstod der en diskussion hvor personel fra FVST, påpegede at der kunne være en
teoretisk mulighed for kryds kontaminering, begrundet i den specifikke placering af håndvaske på vores
slagteri.
Dette undrede os
idet vores slagteri
allerede er godkendt adskillige gange af FVST, med den nuværende
opsætning af håndvaske og med de procedurer vi har implementeret for at sikre maksimal og sikker (hånd-
)hygiejne.
Vi mener ikke at der er en risiko for kryds kontaminering, og gjorde Fødevarestyrelsens kontrollanter
opmærksom herpå. Efterfølgende har vi også gjort opmærksom på dette, i selve høringsfasen for
FVST’s
mulige påbud.
Vi har i forbindelse med auditeringen efterspurgt en fagligt baseret begrundelse for at gennemtvinge
denne auditering, som kunne være udført for mange måneder og flere år siden eller vente til efter COVID-
19-krisen har stabiliseret sig.
Vi har en række spørgsmål, og indvendinger mod denne auditering, som vi meget gerne vil søge snarligt
svar på?
Herunder:
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 446: Henvendelse af 6/4-20 fra Dan Duck A/S om auditering
2176382_0002.png
1. Hvad er den reelle årsag til at der pludselig anmeldes en auditering med så kort varsel?
2. Hvad er svaret på at, at en uanmeldt auditering pludselig har en sådan vigtighed, at hensynet til
vore medarbejderes og dermed vore kunders sundhedssituation skulle tilsidesættes i strid med
regeringens anbefalinger?
3. Hvordan kan en godkendt opsætning af håndvaske gå fra at være godkendt til at medfører et
påbud?
4. Vi har uden at få svar, adspurgt om hvad der ligger bag beslutningen om at gennemføre auditering?
5. VI har spurgt ind til
uden at få svar
hvem der har taget beslutningen om auditering
er det
f.eks. kødkontrolchefen personligt?
6. Eftersom Dan Duck blev fuldstændigt frikendt i den fejlagtige kontrol den 17. december 2019, hvad
er så årsagen til at vi pludselig opfylder kravene om at skulle udsættes for en ny auditering?
7. Hvilken sammenhæng er der mellem den uanmeldte auditering fra FVST, og så processen om den
fejl ehæftede ko trolrapport so e ” fra de 7. de e er
9?
8. Det kan naturligvis ikke dokumenteres, men det fremkommer alligevel bemærkelsesværdigt, at der
efter en kontrol den 17. december 2019, som efterfølgende viste sig fuldstændig mangelfuld og
fejlbehæftet, som FVST så også blev tvunget til at trække tilbage, at FVST vælger at lave en
uanmeldt auditering den 24. marts, og så finder og påpeger en bagatel som der påpeges. Hvad er
fødevareudvalgets kommentering til dette?
9.
I forbindelse med den fejlbehæftede kontrolrapport den 17. 2019, beskrev FVST selv deres
metode, med ønsket om at placere
e ”spio ”
(Spion = eget ordvalg fra FVST, se mail fra den
18.
de e er
9). Er de e ua eldte auditeri g på sa
e åde et ø ske fra FVST’s side, i at
forsøge at finde et forhold at anmelde, uagtet der ikke er belæg herfor?
Dertil skal det bemærkes at vi til stadighed ikke har modtaget redegørelsen vi blev lovet i forbindelse med
vores deputation den 19. februar 2020. Vi blev her stillet i udsigt, at vi ville modtage denne redegørelse den
20. marts, og er ikke blevet orienteret om en forlængelse af denne frist. Derfor ønsker vi også hurtigst
muligt svar på hvornår vi kan forvente at modtage denne redegørelse?
Med venlig hilsen/Best regards
Hardy Eskildsen
Dan Duck A/S
Nybrovej 19
Ravnstrup
8800 Viborg
+45 40411270