Dansk fiskeri for fremtiden
Sunde fiskebestande og et bæredygtigt fiskeri
Særligt
Østersøens
økologiske tilstand er meget
alvorlig. F.eks. er store dele af Østersøen desværre i en
permanent forstyrret tilstand på grund af et intensivt
internationalt fiskeri med bundslæbende redskaber.
Kilde: Det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES
ICES har rådgivet om en stærk reduktion af
fangstmulighederne for 8 ud af 10 fiskebestande i
Østersøen og for 2 bestande en egentlig fiskerilukning.
Alt tyder på at torsken sulter i større dele af Østersøen
pga. iltsvind, effekter af bundtrawl samt ændret
udbredelse af byttefisk (Brisling)
Illustrativt, at Kommissionen med en hasteforanstaltning lukkede i sommer fiskeri efter torsk i den østlige
Øste sø i fo søget på at edde esta de f a et
forestående kollaps
.
Men
Nordsøen
er også presset
Klimaændringer
sætter havet yderligere under pres, og omvendt er et sundt hav en af nøglerne til
håndtering af
klimakrisen.
IPCC s udgi else af særrapporten
om sammenhængende mellem klimaforandringerne, verdenshavene og
isområderne er opsigtsvækkende og kalder på handling. En tredjedel af den menneskeskabte CO2-
udledning er indtil dato blevet absorberet af havet, og samtidig giver det os ved omdannelse af CO2 til ilt
hvert andet åndedrag. Men dette system fungerer kun, hvis havet er sundt og i balance. Desværre har bl.a.
overfiskeri svækket og stresset havet alvorligt. Stopper vi overfiskeriet, styrkes havets sundhedstilstand
betragteligt, så det både bliver modstandsdygtigt over for klimaforandringer og bedre i stand til at fungere
som en slags buffer i forhold til CO2-udledningen.
Citater fra IPCC rapporten:
Coastal ecosystems are affected by ocean warming, including intensified marine heatwaves, acidification,
loss of oxygen, salinity intrusion and sea level rise, in combination with adverse effects from human
activities on ocean and land. Impacts are already observed on habitat area and biodiversity, as well as
ecosystem functioning and services
The o ld s o ea a d osphe e ha e ee taki g the heat f o li ate ha ge fo de ades, a d
o se ue es fo atu e a d hu a it a e s eepi g a d se e e, said Ko Ba ett, Vi e-Chair of the IPCC.
Cutti g g ee house gas e issio s ill li it i pa ts o o ea e os ste s that p o ide us ith food,
suppo t ou health a d shape ou ultu es, said Ha s-Otto
Pörtner, Co-Chair of IPCC Working Group II.
Redu i g othe p essu es su h as pollution
will further help marine life deal with changes in their
e i o e t, hile e a li g a o e esilie t o ea . Poli f a e o ks, fo e a ple fo fishe ies
management and marine-protected areas, offer opportunities for communities to adapt to changes and
i i ize isks fo ou li elihoods, he added.