28. november
–
Madkultur19
Madkulturen
2019
Side 1 / 2
Side
Error! Switch argument not specified.
/ 2
Madkultur19
Hovedkonklusioner
Madkultur19
Madkulturens årlige undersøgelse af befolkningens mad- og måltidsvaner har i år fokus på
danskernes forhold til råvarer og er en genmåling på nøgletal fra Madkultur16. Temaerne
omhandler bl.a. danskernes interesse og engagement i fødevarer; fødevarer og retter i sæ-
son; forbrug af lokale fødevarer og alternative kanaler til fødevarer som f.eks. måltidskas-
ser, stalddørssalg og hjemmedyrkede fødevarer. Danskernes forhold til bæredygtighed un-
dersøges både direkte f.eks. gennem spørgsmål om klimavenligheden i måltidet dagen før
og prioriteringer ved indkøb, samt mere indirekte f.eks. gennem mad i sæson, lokale føde-
varer, og kendskab til råvarer.
Hovedkonklusioner
Råvarebrug: Andelen af aftensmåltider med kød er stadig høj
Mere end 3 ud af 4 aftensmåltider indeholder kød
–
det samme antal som for 3 år
siden
9 ud af 10 takeaway måltider indeholder kød. Det er især i takeaway-måltiderne, at
danskernes kødforbrug er steget.
Klimavenlighed og bæredygtighed er mere fremtrædende ved de hjemmelavede
måltider. 17% af de helt eller delvist hjemmelavede måltider vurderer danskerne
som i meget høj eller høj grad klimavenlige mod 5% af de måltider, der kommer
udefra.
Råvarekendskab: Danskernes interesse for råvarer er faldet
Råvarekendskab er ulige fordelt i befolkningen.
Ældre genkender grøntsager, unge genkender bælgfrugter.
Bæredygtighed: Danskernes forhold til bæredygtighed
65% af danskerne tænker i lav grad eller slet ikke over bæredygtighed i forbin-
delse med deres aftensmåltid. Kun 11% af danskerne tænker i høj grad over det.
Danskerne spiser flere datovarer og rester til aftensmad
–
især de unge.
Mange
–
især kvinder - gerne vil skære ned på kødet og leve mere bæredygtigt,
men især de ældre har svært ved at se alternativer til kødet. Det har de yngre ge-
nerationer nemmere ved.