Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20
MOF Alm.del Bilag 127
Offentligt
2106644_0001.png
Store Køkkener -
Mindre Madspild
Foretræde for Folketingets Miljø- og
Fødevareudvalg, 13. November 2019
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 127: Henvendelse af 8/11-19 fra professor Bent Egberg Mikkelsen m.fl. om madspild i de store køkkener
2106644_0002.png
Fakta
mad til mange
641 millioner måltider pr. år i udespisning
herunder �½ i offentlige køkkener
80.000 ton madspild per år svarende til
500.000 ton CO
2
*
Værdi: skønsmæssigt flere mia. kr.
15 ud af 22 køkkener kunne reducere madspild, selv om de
allerede var i gang. Gennemsnitsreduktionen var 40%
**
* Det antages, at ét måltid i gennemsnit er 2 kg CO
2
** Miljø- og Fødevareministeriet: Madspildsjægerne, 2016
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 127: Henvendelse af 8/11-19 fra professor Bent Egberg Mikkelsen m.fl. om madspild i de store køkkener
2106644_0003.png
Hvorfor vil vi gøre noget?
Mindske
klimaaftrykket
fra madspild
Bidrage til overholdelse af FN's
bæredygtighedsmål
12.3
Mindre
affald
Udnytte offentlige køkkeners
madbudgetter
bedre
Danmark kan blive
foregangsland
på standarder for
madspildsreduktion
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 127: Henvendelse af 8/11-19 fra professor Bent Egberg Mikkelsen m.fl. om madspild i de store køkkener
2106644_0004.png
Hvorfor starte med offentlige storkøkkener?
Mad og måltidsservice
ejes af det offentlige
Veluddannet og professionel
arbejdsstyrke
Standard-procedurer
(SOP'er)
for ”alt”
Tradition for
samarbejde og projekter
Sender
signal til andre sektorer
om efterlevelse
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 127: Henvendelse af 8/11-19 fra professor Bent Egberg Mikkelsen m.fl. om madspild i de store køkkener
2106644_0005.png
Aktiviteter og leverancer
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Styrke
data‐ og vidensgrundlaget
for effektivt at reducere madspild.
Udvikle
praktiske standarder
for opgørelse af madspild.
Teste
IT-baserede metoder
til indsamling af madspildsdata.
Udvikle standarder for
udveksling og tilgængelighed af data
for brugere.
Udvikle og teste
uddannelsesaktiviteter.
Udvikle en
gradueret ordning
for incitamenter for køkkenerne
(fx mærkningsordning).
7. Udvikle
officiel statistik
om madspild og gennemføre en
pilotundersøgelse
mhp. efterfølgende årlig drift.
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 127: Henvendelse af 8/11-19 fra professor Bent Egberg Mikkelsen m.fl. om madspild i de store køkkener
2106644_0006.png
Projektets partnere
Organisationer
BDO, eSmiley, Danmarks Statistik, Aalborg Universitet, Alexandra Instituttet,
Data Science House, Dansk Center for Anvendt Kunstig Intelligens
Mette Aaltonen - BDO, Mette Toftegaard Rasmussen - eSmiley.dk,
Bent Egberg Mikkelsen - AAU, Flemming Adsersen DCKAI
Kernegruppe
Følgegruppe
Jess Riis Jensen - Movesca.com, Nils Wm. Grønfeldt - CGN, Brian Jeppesen - PCD data
consult, Per Lynnerup - Maxys, Kenneth Valentin Jørgensen - GS1.dk, Jens Schjerbeck -
Anova Data, Anders Olsson - Dankost/Kraftvaerk.com
Repræsentanter for kantineoperatørerne, KL, Danske Erhverv, HORESTA, Kostforbundet,
FOA, ISS
Referencegruppe
MOF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 127: Henvendelse af 8/11-19 fra professor Bent Egberg Mikkelsen m.fl. om madspild i de store køkkener
2106644_0007.png
Tak for
opmærksomheden