Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2019-20
KEF Alm.del Bilag 280
Offentligt
2182750_0001.png
Klimapartnerskabet
for Fødevare- og
Landbrugssektoren
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0002.png
Danmark skal være et grønt foregangsland
- også i fødevare- og landbrugssektoren
2
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0003.png
62 % i 2030
plus effekter fra en øget
forskningsindsats
25,6 mia. kr.
skal investeres i grøn
omstilling frem mod 2030
3
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0004.png
Vi har meget, som vi vil passe på
216 mia.
I produktionsværdi
192.000
Direkte og indirekte
arbejdsplaser
20%
Af Danmarks
samlede vareeksport
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0005.png
En vision for udvikling af sektoren
Den danske fødevare- og landbrugssektor skal udvikles og bidrage til en grøn omstilling
i Danmark og verden
At fødevare- og landbrugssektoren i samspil
med samfundet er med til at gøre Danmark til
et foregangsland
At levere de produkter, teknologier og
løsninger, som ikke kun kan blive svaret på
den danske klimaudledning, men som også
kan inspirere og vise vejen globalt
At fortsat udvikle og øge den klimaeffektive
produktion i Danmark, hvor alle led i kæden
er ”best in class” internationalt
At sektorens klimaeffektive og grønne
førerposition leverer stor værdi i form af
beskæftigelse, indkomst og eksportindtægt
til gavn for hele Danmark
At den grønne omstilling af sektoren er et
konkurrenceparameter, som leder til nye
forretningsområder
At vise vejen i forhold til forbrug, kost og
madspild
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0006.png
Vejen til en grøn fremtid
6
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0007.png
24 anbefalinger fra klimapartnerskabet
7
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0008.png
14 anbefalinger om landbrug
8
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0009.png
To anbefalinger om akvakultur og skovbrug
Muslingsopdræt og øget skovrejsning
Foto: Colourbox.com
Click Insert-tab, select Header and Footer, write text in Footer-field/Apply to All
9
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0010.png
Tre anbefalinger om forarbejdning
Grøn omstilling af forarbejdningsprocesserne
10
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0011.png
Tre anbefalinger om samfundet
Mad skal ikke spildes
det skal spises
11
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0012.png
To anbefalinger om forskning
Udviklingsdrevne forskningspartnerskaber finder løsningerne på
fremtidens udfordringer
12
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0013.png
Den danske fødevare- og landbrugssektor har startet
rejsen mod klimaneutralitet i 2050
I
2030
kan sektoren reducere sin
udledning med 62 % og helt op til 72 %
gennem forskning og udvikling
25 %
62 %
neutralitet
Siden
1990
har
sektoren samlet set
reduceret sit CO2
aftryk med 25 %
I
2050
skal produktionen
fra den danske fødevare-
og landbrugssektor være
klimaneutral
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0014.png
Sektorens egne tiltag
Den danske fødevare- og landbrugssektor vil bidrage til den grønne omstilling
Fortsætte og målrette indsatsen inden
for planteforædling
Satse på avl og genetik
Sikre omlægning af sædskiftet i
retning af mere græs
Fokus på klimatjek og handlingsplaner
på bedrifterne
Øge produktion af biopolymerer fra
biomasse
Øge produktionen af biogas
Sikre udbredelse af vedvarende energi
(vind og sol)
Øge genanvendelsen af
vandressourcen i fødevareindustrien
Satse på yderligere grøn omstilling af
forarbejdningsprocesser
Deltage aktivt i innovation og
udvikling
KEF, Alm.del - 2019-20 - Bilag 280: Præsentation af klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren fra mødet den 27/4-20
2182750_0015.png
Klimapartnerskabet for Fødevare-
og Landbrugssektoren viser vejen
mod en grøn fremtid