Europaudvalget 2019-20
EUU Alm.del Bilag 396
Offentligt
2149825_0001.png
Den 13. februar 2020
MFVM 020
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om ændring af forordning (EU) 1881/2006 for så vidt angår maksimalgrænse-
værdier for PAH (Polycykliske Aromatiske Hydrocarboner) i vegetabilsk plante-
pulver samt forlængelse af undtagelse for røget kød og fisk i visse medlemssta-
ter (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om grænseværdier for PAH (Polycykliske Aromatiske Hydrocar-
boner) i vegetabilsk plantepulver til drikkevarer samt forslag om forlængelse af undtagelser for rø-
get kød og fisk i visse medlemsstater (komitésag).
De omfattede PAH’er anses for at være både geno-
toksiske og kræftfremkaldende, og det antages, at der ikke er nogen nedre grænse for stoffernes ef-
fekt. Forslaget vurderes således at styrke beskyttelsesniveauet i Danmark og i EU. Forslaget forven-
tes sat til afstemning i den Stående Komité for planter, dyr, fødevarer og foder (SCoPAFF) den 21.
februar 2020. Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget, idet man arbejder for en grad-
vis udfasning af de nationale undtagelser.
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag om grænseværdier for PAH i vegetabilsk plantepulver til drikkeva-
rer samt forslag om forlængelse af undtagelse for røget kød og fisk i visse medlemsstater som en æn-
dring til forordning (EF) nr. 1881/2006 af 19. december 2006 om fastsættelse af grænseværdier for
bestemte forurenende stoffer i fødevarer.
Forslaget er fremsat med hjemmel i Rådets forordning (EØF) nr. 315/93 af 8. februar 1993 om fælles-
skabsprocedurer for forurenende stoffer i levnedsmidler, særligt artikel 2, stk. 3.
Forslaget behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité for planter, dyr,
fødevarer og foder (SCoPAFF). Såfremt der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissio-
nen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret eller abso-
lut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamen-
tet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret fler-
tal i Den Stående Komité for planter, dyr, fødevarer og foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen
sagen for Rådet, der udtaler sig med kvalificeret flertal inden for 2 måneder. Kommissionen underret-
ter samtidig Europa-Parlamentet. Hvis Rådet vedtager forslaget eller ikke udtaler sig inden for fristen,
EUU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 396: Notat om komitésag om maksimalgrænseværdier for PAH (Polycykliske Aromatiske Hydrocarboner) i vegetabilsk plantepulver
skal forslaget sendes til Europa-Parlamentet til Legalitetskontrol. Kommissionen vedtager forslaget,
såfremt Europa-Parlamentet ikke inden for en frist på 4 måneder har gjort indsigelse mod forslaget.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for planter, dyr, fødevarer og fo-
der (SCoPAFF) den 21. februar 2020.
Formål og indhold
PAH er en forkortelse for Polycykliske Aromatiske Hydrocarboner, som er tjærestoffer, der kan findes i
fødevarer enten som følge af en miljø- eller procesforurening. PAH er kræftfremkaldende og genotok-
siske (dvs. kan påvirke arveanlæg).
Kommissionen har fremsat forslag om grænseværdier for PAH i plantebaseret pulver til at fremstille
drikkevarer som for eksempel smoothies. Der er på nuværende tidspunkt ikke fastsat grænseværdier
for PAH i plantebaseret pulver. De foreslåede grænseværdier er 10 mikrogram/kg for benzo(a)pyren
og 50 mikrogram/kg for PAH4. Grænseværdierne er baseret på ALARA-princippet (As Low As rea-
sonable Achievable) og er baseret på EU-data.
Forslaget vedrører desuden en permanent forlængelse af de nuværende midlertidige treårige undtagel-
ser for Kroatien, Cypern, Portugal, Irland, Polen, Spanien, Letland, Finland, Slovakiet og Sverige ved-
rørende mulighed for at markedsføre røget kød og fisk med højere indhold af PAH end de nuværende
generelle grænseværdier. Disse produkter kan dog kun markedsføres nationalt i de enkelte medlems-
stater, og produkterne skal overholde grænseværdier på 5 mikrogram/kg for benzo(a)pyren og 30 mi-
krogram/kg for PAH4. Røget kød og fisk i de øvrige medlemsstater eller til samhandel skal overholde
grænseværdier på henholdsvis 2 og 12 mikrogram/kg.
Befolkningen eksponeres for PAH’er fra en lang række forskellige fødevarekilder (for eksempel grønt-
sager, kornprodukter, mælkeprodukter og drikkevarer samt grillet og røget mad), hvilket også afspej-
les i den nuværende lovgivning. PAH i plantepulver forventes primært at stamme fra tørringen af plan-
tematerialet, hvor tørreluften kan være forurenet med PAH’er.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol med henblik på
legalitetskontrol.
Nærhedsprincippet
Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regerin-
gens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.
Gældende dansk ret
Ændringen vil være direkte gældende i Danmark og forventes ikke at medføre andre ændringer af lov-
givning.
Konsekvenser
Forslaget har ingen væsentlige lovgivningsmæssige, statsfinansielle eller administrative konsekvenser
for det offentlige eller konsekvenser for EU’s budget. Forslaget skønnes ikke at have væsentlige sam-
fundsøkonomiske konsekvenser, ligesom det ikke vurderes at medføre nævneværdige erhvervsøkono-
miske konsekvenser.
2
EUU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 396: Notat om komitésag om maksimalgrænseværdier for PAH (Polycykliske Aromatiske Hydrocarboner) i vegetabilsk plantepulver
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA har i 2008 vurderet, at de af forslaget omfattede
PAH’er
(polyaromatiske hydrocarboner) udgør en potentiel bekymring for forbrugernes sundhed, idet
de anses for at være både genotoksiske og kræftfremkaldende.
Forslaget er vurderet af DTU Fødevareinstituttet, som anfører, at der ikke antages at være nogen nedre
grænse for stoffernes effekt som kræftfremkaldende og genotoksiske, og at der derfor er et generelt
sundhedsmæssigt rationale for at minimere borgernes eksponering for disse stoffer. En vedtagelse af
forslaget skønnes derfor at styrke beskyttelsesniveauet i Danmark og EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er ikke indkommet bemærkninger til forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemssta-
ter.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Forslaget betyder en bedre risikohåndtering af PAH i plantebaseret pulver til for eksempel drikkeva-
rer, da disse ikke er specifikt reguleret med grænseværdier på nuværende tidspunkt, og da produk-
terne kan have et relativt højt indhold af PAH. Selvom de permanente undtagelser for visse røgede
produkter i nogle af medlemsstaterne er mindre omfattende end medlemsstaternes nuværende mid-
lertidige undtagelser, idet færre produkttyper er omfattet af forslaget, samt at produkterne kun må
markedsføres i de medlemsstater, som har undtagelser, så vil man fra dansk side arbejde for, at de na-
tionale undtagelser gradvist bliver udfaset af hensyn til at sikre lige konkurrencevilkår.
Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget, idet man arbejder for en gradvis udfasning af de
nationale undtagelser.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
3