Europaudvalget 2019-20
EUU Alm.del Bilag 353
Offentligt
2143266_0001.png
Den 30. januar 2020
MFVM 015
O
RIENTERENDE NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om afstemninger i 2019 i Den stående Komite for nye fødevarer og toksikologisk
sikkerhed i fødevarekæden om godkendelse af nye fødevarer (komitésag)
KOM-dokumenter foreligger ikke
Der blev i november 2018 indført standardmandat for forslag om godkendelse af nye fødevarer (novel
foods). Kriterier, som regeringen har til hensigt at lægge til grund for afstemninger i disse sager,
fremgår af grundnotat oversendt til Folketingets Europaudvalget den 24. oktober 2018.
Folketingets Europaudvalg vil en gang årligt modtage en oversigt over afholdte afstemninger og
regeringens holdning.
Oversigt
I 2019 fremsatte Kommissionen 14 forordningsforslag om godkendelse af nye fødevarer, hvor
standardmandatet blev brugt.
Der blev i 2019 afholdt 8 møder i Den Stående Komite for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (PAFF),
afdelingen for nye fødevarer og toksikologisk sikkerhed.
Den vedlagte tabel giver en oversigt over afholdte afstemninger i 2019 om nye fødevarer.
Miljø- og Fødevareministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38
14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
EUU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 353: Notat om afstemninger i komitésager i 2019 i Den stående Komite for nye fødevarer og toksikologisk sikkerhed i fødevarekæden om godkendelse af nye fødevarer jf. standardmandater
2143266_0002.png
Bilag
Afstemninger i 2019 om godkendelse af nye fødevarer
Afstemning
måned
8. februar
Fødevare
D-Ribose
Godkendelsen
omhandler
Godkendelse i diverse
fødevarekategorier
Dansk holdning
Imod.
Danmark stemte imod på grund af generel modstand mod
advarselsmærkning på fødevarer. En advarselsmærkning
vurderes ikke tilstrækkeligt til at sikre, at forbrugere ikke
indtager både berigede fødevarer og kosttilskud med D-
ribose. D-ribose markedsføres i forvejen som kosttilskud i
EU i mængder på 3-5 gram daglig dosis, hvilket i sig selv
overstiger den af EFSA fastsatte no-effect-level (NOEL). På
den baggrund vurderes det ikke sikkerhedsmæssigt
forsvarligt, at tillade stoffet i yderligere fødevarekategorier.
For
For
Resultat
Vedtaget
29. marts
27. juni
Korianderfrøolie fra
Coriandrum sativum
Olie fremstillet af
Schizochytrium
sp. (ATCC
PTA-9695)
2′-fucosyllactose
fremstillet
af
Escherichia coli K-12
Gærbiomasse fra Yarrowia
lipolytica
Positivt ladet valleprotein-
isolat fra komælk
Lacto-N-neotetraose
fremstillet af
Escherichia
coli K-12
Betain
Ændrede specifikationer
Ændrede mærkningskrav
Vedtaget
Vedtaget
Ændrede specifikationer
Godkendelse til brug i
kosttilskud
Udvidet anvendelse
Ændrede specifikationer
For
For
For
For
Vedtaget
Vedtaget
Vedtaget
Vedtaget
Udvidet anvendelse og
ændrede specifikationer
Imod.
Danmark stemte imod, da forbrugere kan risikere for højt
indtag, hvis der indtages betain fra flere kilder. Dette sikres
Vedtaget
Miljø- og Fødevareministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38
14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
EUU, Alm.del - 2019-20 - Bilag 353: Notat om afstemninger i komitésager i 2019 i Den stående Komite for nye fødevarer og toksikologisk sikkerhed i fødevarekæden om godkendelse af nye fødevarer jf. standardmandater
2143266_0003.png
Afstemning
måned
Fødevare
Godkendelsen
omhandler
Dansk holdning
ved advarselsmærkning, hvilket Danmark generelt er imod
på fødevarer.
For
For
Resultat
26. september
Gær Beta-glucaner
2′-fucosyllactose/di-
fucosyllactose-blanding
Phenylcapsaicin
18. november
Korianderfrøolie af
Coriandrum sativum
Chiafrø
(
Salvia hispanica)
Rettelse af fejl i godkendelse
Godkendelse til brug i
diverse
fødevarevarekategorier
Godkendelse til særlig
medicinske formål og
kosttilskud
Ændrede specifikationer
Udvidet godkendelse og
ændring af
anvendelsesbetingelser og
mærkningskrav
Godkendelse i kosttilskud
Vedtaget
Vedtaget
For
Vedtaget
For
For
Vedtaget
Vedtaget
Nicotinamid ribosid chlorid
For
Vedtaget
3