Tak, formand. Som formand for Udvalget til Prøvelse af Valgene kan jeg oplyse følgende om udvalgets arbejde, idet jeg samtidig skal henvise til den offentliggjorte betænkning og indstilling. Arbejdet har som sædvanlig vedrørt tre spørgsmål:
For det første har det vedrørt spørgsmålet om gyldighed af valghandlingen, herunder valgets forberedelse, stemmeafgivelsen, optællingen af selve stemmesedlerne, vurderingen af dem samt valgbøgerne og disses førelse m.m. Herunder har udvalget taget stilling til en række klager over forskellige forhold vedrørende valget.
For det andet har arbejdet vedrørt spørgsmålet om godkendelse af Økonomi- og Indenrigsministeriets opgørelser og beregninger.
For det tredje har det vedrørt spørgsmålet om godkendelse af de kandidater, der har opnået valg.
Om gyldigheden af valghandlingen kan jeg sige, at vi i udvalget har gennemgået Økonomi- og Indenrigsministeriets redegørelse, der bl.a. indeholder de bemærkninger, som gennemgangen af stemmesedler og valgbogsudskrifter har givet ministeriet anledning til. Vi har desuden modtaget og behandlet 33 valgklager gennem ministeriet og udtalt os om hver enkelt klage.
Med hensyn til valghandlingen har ministeriets redegørelse vist, at der er sket væsentlig færre og mindre alvorlige fejl ved udformningen af stemmesedler ved dette valg end tidligere. Det kan man naturligvis kun glæde sig over. Ved folketingsvalget i 2015 var der en del fejl i stemmesedlerne, som førte til klager og kritiske bemærkninger fra udvalget, så det er godt, at man har fået strammet op på det.
Ministeriets redegørelse viser også, at der i en lang række valgbøger fra afstemningsstederne er gjort bemærkninger om problemer med brevstemmer. En del af det handler om sammenblanding af brevstemmemateriale, som følge af at der har været et overlap i perioderne for brevstemmeafgivning til europaparlamentsvalget og folketingsvalget, og at brevstemmematerialet til de to typer af valg er næsten identisk. Det har også affødt forskellige valgklager.
Vi må konstatere, at Økonomi- og Indenrigsministeriet har gjort en indsats for at vejlede kommunerne, men det har altså ikke kunnet forhindre al forvirring. Ministeriet har nu oplyst, at man ved senere produktion af brevstemmemateriale vil overveje nærmere, hvordan det skal se ud, for at mindske risikoen for forveksling.
Ligesom ved sidste folketingsvalg har der været en del tilfælde, hvor vælgere har været utilfredse med at skulle oplyse deres fødselsdato, inden de kunne få udleveret en stemmeseddel. (Munterhed). Det er ikke kun kvinderne! Det er et lovkrav, at man skal gøre det, og det tjener selvfølgelig et sikkerhedsmæssigt formål – men det er altså øjensynligt ikke alle vælgere, der er lige begejstrede for det.
Det spørgsmål, der dog mere end nogen andre har optaget udvalget, har været de meget omtalte problemer med indsamling af vælgererklæringer, hvor der i hvert fald er to partier, der har fundet frem til en måde at omgå reglerne på, så de slipper for betænkningstid for deres stillere – og vel at mærke uden at man fra ministeriets side har ment, at man lovligt kunne sanktionere det, f.eks. ved at erklære vælgererklæringerne for ugyldige. Det er udvalget kommet med en kritisk kommentar til i forlængelse af en klage fra en vælger. Udvalget har bl.a. skrevet, at udvalget grundlæggende finder det meget utilfredsstillende, at det har vist sig muligt for partierne at omgå reglerne, uden at det har fået konkrete konsekvenser. Udvalget har samtidig med tilfredshed noteret sig, at der i marts måned i år er indgået en politisk aftale – mellem alle Folketingets partier på det tidspunkt – om at gøre noget ved problemet ved et indføre en ny procedure for indsamling af vælgererklæringer baseret på et offentligt portalsystem. Det ligger i den politiske aftale, at sådan en løsning skal sættes i drift hurtigst muligt, og at de relevante lovændringer skal fremsættes i folketingsåret 2019-20.
Men ud over det har der været et udbredt ønske i udvalget om at få set på, om man også kan gøre noget på den kortere bane. Derfor har vi noteret os med tilfredshed, at Økonomi- og Indenrigsministeriet har givet udtryk for at være villige til at arbejde hurtigt for at nå frem til en midlertidig løsning på problemet, også inden en portalløsning kan være oppe at køre, naturligvis under forudsætning af at den kommende regering vil fremme sagen. Udvalget har givet udtryk for, at en sådan midlertidig løsning bør sikre, at vælgererklæringer, som er indsamlet i strid med reglerne, kan erklæres ugyldige.
Om det, der i øvrigt har været klaget over ved valget, og om udvalgets bemærkninger til klagerne vil jeg henvise til betænkningen og til indstillingen.
Vedrørende spørgsmålet om godkendelse af Økonomi- og Indenrigsministeriets opgørelse og beregninger har udvalget behandlet godkendelsen af disse, og de samlede opgørelser og beregninger har ikke givet anledning til bemærkninger fra udvalget.
Hvad angår spørgsmålet om godkendelse af de valgte, har udvalget ikke været bekendt med forhold, som kan tænkes at føre til, at nogen af de valgte ikke er valgbare.
Udvalget har herefter følgende indstillinger:
Vedrørende valget i Danmark indstiller udvalget i enighed, at Folketinget godkender det den 5. juni 2019 afholdte valg af medlemmer til Folketinget, de af Økonomi- og Indenrigsministeriet den 18. juni 2019 fremsendte beregninger og opgørelse af dette valg og de på den omdelte særskilte fortegnelse opførte 175 kandidater som valgte fra og med den 5. juni 2019, dog således, at udvalget i medfør af forretningsordenens § 1, stk. 3, indstiller, at 1. stedfortræder for Enhedslisten i Østjyllands Storkreds, hr. Søren Egge Rasmussen, godkendes som valgt i stedet for hr. Nikolaj Villumsen, der har tilkendegivet, at han ikke ønsker at modtage mandatet.
Vedrørende valget i Grønland indstiller et enigt udvalg, at Folketinget i henhold til forretningsordenens § 1, stk. 6, på grundlag af den af Rigsombudsmanden i Grønland fremsendte foreløbige opgørelse om folketingsvalget i Grønland den 5. juni 2019 godkender fru Aaja Chemnitz Larsen og fru Aki-Mathilda Høegh-Dam som valgte fra og med den 5. juni 2019.
Vedrørende valget på Færøerne indstiller et enigt udvalg, at Folketinget godkender det på Færøerne den 5. juni 2019 afholdte valg af medlemmer til Folketinget, den af valgbestyrelsen foretagne opgørelse og beregning over dette valg og hr. Edmund Joensen og hr. Sjúrður Skaale som valgte fra og med den 5. juni 2019.
Jeg skal derfor på udvalgets vegne over for Tinget anbefale udvalgets indstillinger. Tak for ordet.