Udvalget for Landdistrikter og Øer 2018-19 (2. samling)
ULØ Alm.del
Offentligt
2092844_0001.png
Folketingets Lovsekretariat
ERHVERVSMINISTEREN
9. september 2019
Besvarelse af spørgsmål S 178 stillet af Henning Hyllested (EL) den 30.
august 2019.
Spørgsmål 178:
Er ministeren af den opfattelse, at det er hensigtsmæssigt, at en direktør i
Erhvervsministeriet, der bl.a. er ansvarlig for landdistriktsområdet, herun-
der Landdistriktspuljen, samtidig sidder i bestyrelsen for Food Organisa-
tion of Denmark, som modtager aftalebaseret støtte fra Landdistriktspul-
jen?
Begrundelse
Der var i det tidligere Landdistriktsudvalg udbredt skepsis over for FOOD
og de mange penge, FOOD modtager fra Landdistriktspuljen. Kendskabet
til FOOD var yderst begrænset, og der var en almindelig opfattelse af, at
FOOD ikke har meget med landdistrikter og yderområder at gøre. Aktivi-
teten indskrænker sig vist til et par fødevarefestivaler om året.
Svar:
Food Organisation of Denmark (FOOD) er et offentligt-privat partnerskab
stiftet som almennyttig forening. Medlemmerne er Erhvervsministeriet,
Miljø- og Fødevareministeriet, Arla, Danish Crown, Carlsberg, Køben-
havns Kommune og Team Gastronomi Danmark.
Det er i mine øjne fornuftigt at følge med i arbejdet i sådanne offentlige
private partnerskaber, hvor staten indskyder midler fx ved at indgå i besty-
relser. Det er også min opfattelse, at det er almindelig praksis. Alle med-
lemmerne af FOOD, herunder Erhvervsministeriet, er repræsenteret i
FOOD’s bestyrelse.
Det fremgår af finansloven, at der af landdistriktspuljen kan ydes aftaleba-
seret støtte til de tre organisationer Landdistrikternes Fællesråd, Sammen-
slutningen af Danske Småøer og FOOD. De konkrete aktiviteter, som de
tre organisationer gennemfører for den aftalebaserede støtte går til en
række konkrete aktiviteter, der fastlægges i årlige mål- og resultatplaner
som de tre organisationer indgår med Erhvervsstyrelsen.
Siden 2017 er FOOD årligt blevet tildelt 2 mio. kr. fra Landdistriktspuljen.
FOOD har til formål at udbrede kendskabet til dansk og nordisk gastro-
nomi og kvalitetsfødevarer, hvilket også indebærer flere aktiviteter til gavn
ERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K
Tlf.
Fax
33 92 33 50
33 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85
EAN nr. 5798000026001
[email protected]
www.em.dk
ULØ, Alm.del - 2018-19 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 17: Spm. om hvordan ministeriet undgår en evt. interessekonflikt, når en direktør i Erhvervsministeriet, der bl.a. er ansvarlig for Landdistriktspuljen, samtidig sidder i bestyrelsen for Food Organisation of Denmark, som modtager støtte fra Landdistriktspuljen, til erhvervsministeren
for landdistrikterne. Anvendelsen af Landdistriktspuljens midler aftales år-
ligt
i FOOD’s
resultatkontrakt med Erhvervsstyrelsen. Det sker i 2019 bl.a.
gennem følgende aktiviteter:
Understøtte den nationale turismeindsats gennem udvikling af bedre
spiseoplevelser
Som
en del af FOOD’s bidrag til udmøntningen af den nationale turisme-
strategi arbejder FOOD på udvikling af bl.a. bedre spiseoplevelser til turi-
ster mv. i tæt samarbejde med fx HORESTA,
lokale LAG’er og Dansk
Kyst- og Naturturisme. I regi af denne gruppe gennemføres udviklingspro-
jekter i hele Danmark. Bl.a. koordineres og organiseres restaurant-konkur-
rencen Local Cooking. FOOD gør desuden i 2019 en særlig indsats for at
opkvalificere flere spisesteder på udvalgte danske småøer.
Fællesspisninger
Udvalget for levedygtige landsbyer
afgav i 2018 anbefalinger om at skabe
levedygtige landsbyer. En af de 17 anbefalinger handlede om at skabe mere
fokus på faciliteter og aktiviteter, der samler landsbysamfundene. Erfarin-
gerne fra flere steder i landet tyder nemlig på, at fællesaktiviteter skaber et
stærkere fællesskab og sammenhold, der bl.a. er med til at gøre landsby-
erne mere attraktive for fx børnefamilier. I 2019 gennemfører FOOD et
pilotprojekt i samarbejde med lokale kræfter, der hjælper med at udvikle
fællesspisninger i en række landsbyer rundt i Danmark.
Indsats i særlige geografiske områder
FOOD sætter også i 2019 fokus på en række aktiviteter uden for de større
byer i de danske landdistrikter. I 2019 er der bl.a. fokus på den jyske vest-
kyst, Sjælland og Lolland-Falster i et tæt partnerskab med lokale aktører
som Nordisk Center for Lokale Fødevarer i Odsherred og Smagen af Nord-
sjælland. Aktiviteterne omfatter bl.a. et madevent, den jyske vestkyst som
gastronomisk destination samt en udviklingsworkshop, hvor dygtige kokke
hjælper med at udvikle nye, lokale produkter.
FOOD deltog desuden, på invitation fra Udvalget for Landdistrikter og
Øer, i udvalgets møde d. 14. december 2017 med henblik på at fortælle
nærmere om FOOD’s aktiviteter og initiativer i landdistrikterne, herunder
om positive resultater og erfaringer, som evt. kan deles med andre rele-
vante aktører i landdistrikterne.
Slutteligt vil jeg understrege, at FOOD altid står til rådighed for at dele ud
af deres viden, erfaringer og resultater samt indgå i dialog med Udvalget
for Landdistrikter og øer m.fl.
Med venlig hilsen
2
ULØ, Alm.del - 2018-19 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 17: Spm. om hvordan ministeriet undgår en evt. interessekonflikt, når en direktør i Erhvervsministeriet, der bl.a. er ansvarlig for Landdistriktspuljen, samtidig sidder i bestyrelsen for Food Organisation of Denmark, som modtager støtte fra Landdistriktspuljen, til erhvervsministeren
Simon Kollerup
3