Udvalget for Landdistrikter og Øer 2018-19 (2. samling)
ULØ Alm.del
Offentligt
2092813_0001.png
5. februar 2019
Afrapportering på Mål- og resultatplan mellem Erhvervsstyrelsen og
FOOD for 2018
Baggrund
Kontrakten mellem ERST og FOOD bygger på FOOD’s overordnede stra-
tegiske målbillede, som tager udgangspunkt i foreningens vedtægter. Heraf
fremgår, at FOOD er sat i verden med det formål at udbrede kendskabet til
dansk og nordisk gastronomi og kvalitetsfødevarer. Med det mål for øje
har foreningens bestyrelse vedtaget en strategi, hvor indsatsen er inddelt i
tre indsatsområder/kerneopgaver:
1. Kerneopgave 1
skabe international opmærksomhed gennem in-
ternational PR
2. Kerneopgave 2
skabe øget national og international opmærksom-
hed gennem events
3. Kerneopgave 3
– at fungere som sekretariat og ”hjælpende hånd”
for andre aktører der arbejder for samme formål
FOOD skal i forlængelse heraf i 2018 særligt bidrage til:
-
-
-
udmøntningen af den nationale turismestrategi gennem udvikling
af bedre spiseoplevelser til turister
følge op på arbejdet med Europæisk Gastronomiregion i hele det
Midtjyske område
fastholde og udvikle indsatsen i regi af Engage Food rettet mod en
række mindre kommuner i det midtjyske, der er dækket af LAG-
ordningen
gøre en særlig indsats for Sjælland og Lolland Falster.
-
Status på konkrete resultatmål
Mål- og resultatplanen indeholder en række konkrete resultatmål for hver
af de kerneopgaver, der løses som led i FOODs samlede strategi og nær-
værende kontrakt.
Overordnet er status, at arbejdet er forløbet som planlagt, og at vi - med en
enkelt undtagelse - har nået alle de opstillede mål for 2018. På flere områ-
der har vi nået mere end forventet. I det følgende uddybes dette med en
afrapportering på de specifikke mål, der var opstillet ift. hver af de tre ker-
neopgaver.
ULØ, Alm.del - 2018-19 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 15: Spm. om Food Organisation of Denmarks afrapporteringer for aktiviteter i mål- og resultatplaner for 2017, 2018 og 2019 til Erhvervsstyrelsen, til erhvervsministeren
2092813_0002.png
2/3
Mål for kerneopgave 1:
Der var opstillet følgende specifikke mål for indsatsen under kerneopgave
1:
1. Plan for gennemførelse af minimum tre presseture med fokus på de
danske landdistrikter.
2. Gennemførelse af presseture, der dækker hele Danmark.
3. Ved udgangen af 2018 foreligger mindst 15 artikler med fokus på
mad- og spiseoplevelser for turister i de danske landdistrikter, og
det kan sandsynliggøres, at yderligere mindst 5 artikler vil blive
bragt senere.
Afrapportering på kerneopgave 1:
Status er følgende:
1. Der blev planlagt tre ture med fokus på madoplevelser mm. i land-
distrikterne, og der blev lavet aftaler om samarbejde med en række
nationale og lokale partnere fordelt på hele Danmark. Der blev ef-
terfølgende føjet endnu en tur til.
2. Der er gennemført i alt fire presseture. Vestjylland, Djursland,
Bornholm og Limfjorden.
3. Vi har desuden ydet sekretariatsbistand til yderligere en håndfuld
journalister vedr. emner uden for de større byer. Der er på nuvæ-
rende tidspunkt kommet mindst 21 artikler ud af indsatsen.
Målene på dette område er således opfyldt.
Mål for kerneopgave 2:
1. (Resultatmål 2) Kontakt til og dialog med grupper af virksomheder
eller netværk i udvalgte landdistrikter med henblik på at indgå af-
tale om samarbejde. Aftale indgået i Q1 2018.
2. (Resultatmål 2) Detaljeret plan for konkrete aktiviteter foreligger
Q1 2018.
3. (Resultatmål 2) Gennemførelse af mindst to konkrete aktiviteter på
Sjælland og/eller Lolland-Falster
4. (Resultatmål 3) Udarbejdelse af bruttoliste med relevante arrange-
menter. Afsluttes Q1 2018
5. (Resultatmål 3) Afvikling af arrangementer Q2-3 2018
Afrapportering på kerneopgave 2:
1. Der blev indgået aftaler med en større gruppe virksomheder i om-
rådet omkring Karrebæksminde
2. Der blev udarbejdet en plan for afvikling, der omfattede aktørin-
volvering, produktion, kommunikation mv.
3. Der blev gennemført to konkrete aktiviteter sommer/efterår 2018.
En i Karrebæksminde og en ved Maribo.
4. Der foreligger en bruttoliste med konkrete arrangementer. Der er
indgået aftaler om samarbejde med aktører på hhv. Djursland, Va-
dehavet og Bornholm.
5. Der blev afviklet arrangementer på Djursland (Det Grænseløse
Køkken og Symposium på Sostrup Slot) og afholdt østersfestival
ULØ, Alm.del - 2018-19 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 15: Spm. om Food Organisation of Denmarks afrapporteringer for aktiviteter i mål- og resultatplaner for 2017, 2018 og 2019 til Erhvervsstyrelsen, til erhvervsministeren
2092813_0003.png
3/3
ved Vadehavet. Der blev ydet praktisk og økonomisk bistand til Sol
over Gudhjem på Bornholm.
Målene på dette område er således opfyldt.
Mål for kerneopgave 3:
1. (Resultatmål 4) Rejseholdet dannes, og der etableres kontakt til to
klynger af spisesteder.
2. (Resultatmål 4) Mindst 12 spisesteder har gennemført forløb.
3. (Resultatmål 5) Der indgås aftale med kokke og producenter om
deltagelse. Q1 2018
4. (Resultatmål 5) Der afholdes tre workshops med producenter og
restauranter. Q 2-3 2018.
5. (Resultatmål 5) Der etableres aftaler om afsætning af lokale pro-
dukter. Q 2-3.
Afrapportering på kerneopgave 3:
1. Rejseholdet blev dannet og der blev etableret aftaler med hhv.
Vestjylland, Sydsjælland og Djursland.
2. Der blev gennemført 12 forløb i 2018 som planlagt. Heraf fire i
Vestjylland, fire på Djursland og fire ved Karrebæksminde.
3. Der blev indgået aftaler med kokke og producenter på Djursland,
Karrebæksminde og i Vestjylland.
4. Der blev gennemført to workshops med fokus på små fødevarepro-
ducenter og restauranter. Desværre aflyste vores partnere arrange-
mentet i Vestjylland med kort varsel, og det var desværre ikke mu-
ligt at få et nyt på plads i 2018.
5. Der er indgået en række aftaler om afsætning af lokale fødevarer til
de deltagende spisesteder. Fx Nordisk Tang til flere spisesteder på
Djursland og en række lokale grønt- og kødproducenter til spise-
steder i og omkring Karrebæksminde.
Målene på dette område er således stort set opfyldt bortset fra de aflyste
arrangement i Vestjylland.