Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 (2. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
2068390_0001.png
Folketingets Sundheds- og Æ ldreudvalget
Christiansborg
1 240 København K
Den 23. august 2019
Fødev areministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 9 (SUU alm. del) stillet den 8. august 201 9 efter
ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsm ål nr. 19
Ifølge en rapport fra det norske Helsedirektoratet kan det norske samfund hente en gev inst på cirka
1 54 milliarder norske kroner om året, hvis befolkningen følger kostrådene. De 1 8 milliarder er direkte
gev inster for statskassen i form af færre sy gehusudgifter og øget produktivitet på grund af mindre
sy gdom (herunder øgede skatteindtægter), mens de sidste 1 36 milliarder er forskernes estimerede
v ærdi af øget liv skvalitet. Det fremgår af tabellerne på rapportens side 27 , at disse gevinster primært
handler om et øget indtag af v egetabilske fødevarer og et tilsvarende mindre indtag af animalske
fødev arer. Norge ligner Danmark på mange måder, men der er også nogle forskelle, for eks empel at
den norske befolkning er mindre, samt at nordmændene allerede spiser grønnere end danskerne.
Ministeren bedes på baggrund af ov enstående rapport oplyse, hv ad den estimerede årlige økonomiske
gev inst v il være for det danske samfund, målt i milliard er danske kroner, hvis de norske 1 8 milliarder
(direkte gev inster) omregnes til danske forhold? Der henv ises til Samfunnsgevinster av å følge
Helsedirektoratets kostråd. Rapport udgivet af Helsedirektoratet, Norge, marts 2016. Spørgeren
håber, at ministeren er mere positiv end sin forgænger i sv ar på SUU alm. del - spm. 950, 2017-2018.
Sv ar
Jeg har forelagt spørgsmålet Fødevarestyrelsen, som oplyser, at:
"Miljø- og Fødev areministeriet er pt. ikke i besiddelse af e t konkret estimat for de
samfundsøkonomiske gevinster, hv is danskerne fulgte de officielle kostråd. Den tidligere
forebyggelseskommission opgjorde i 2009, at for lidt frugt og grønt og for meget mættet fedt er sky ld i
ca. 4.400 dødsfald årligt i Danmark. WHO har desuden opgjort, at omkostningerne relateret til ty pe 2-
diabetes som følge af usund kost og lav t fy sisk aktivitetsniveau er ca. 1 ,3 mia. euro på europæisk plan.
Derudov er har Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed beregnet, at der i Danmark kan spares
1 -2 milliarder kr. årligt på udgifter relateret til hjerte -kar-sygdomme, hvis danskernes indtag af salt
sænkes med 3 gram pr. dag i gennemsnit.
Det forv entes således, at der v il være en v æsentlig sundhedsmæssig og samfundsøkonomisk gevinst,
hv is danskerne fulgte kostrådene. For at få en mere præcis opgørelse har Miljø- og
Fødev areministeriet bedt Københavns Univ ersitet Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi om at
v urdere de samfundsøkonomiske gevinster ved sundere madvaner i en dansk kontekst. Resultaterne
forv entes at foreligge ultimo 2019."
Mogens Jensen
/
Per K. Christiansen
Mi l jø-
og Fødev areministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1 216
Køb enhavn K
Tl f . 38 1 4 21 42 • Fax 33 1 4 50 42 • CV R 12854358 • EA N 5798000862005 • mf [email protected]
w ww.mf vm.dk