Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (2. samling)
MOF Alm.del Bilag 70
Offentligt
2067219_0001.png
Invitation til Mjødens dag 2019
få faglig indsigt og smag på den historiske drik, som der er en voksende interesse for
Vi håber, du har lyst til at blive klogere på mjødens univers. De senere år er vi en række innovative
mikro mjødbryggere, der har kastet os ud i at genoptage det gamle erhverv som mjødbryggere og
udforske, hvad det er muligt at fremtrylle af smagsvarianter, når vi arbejder med honning som
grundmateriale sammen med urter, krydderier, frugt, most eller rene honningtyper.
Sidste år gik vi for første gang sammen for fejre den nordiske mjød med en fælles event Mjødens
Dag, der blev en stor publikums succes, som gentages igen her 29. september 2019. Vi har valgt at
udvide arrangementet med en faglig dag mandag 30. september - hvor vi håber, at se dig/jer, og
at du allerede nu vil reservere tid din kalender til at komme.
Der er i de senere år etableret en række mikro mjødbryggerier, der har hver deres stil, men fælles
for os er, at vi lægger vægt på håndværket og brug af dansk honning i kombination med
krydderier, urter, frugt og most. I 2018 kunne vi præsentere smagsprøver på over 35 forskellige
mjød og i år vil vi nå op på omkring 50 forskellige varianter fra de søde til de tørre typer fordelt på
mindst 10 mjødbryggerier.
Datoen for Mjødens Dag er ikke valgt tilfældigt, men en genoptagelse af en gammel nordisk
tradition, hvor høsten blev fejret på Mikkelsdag med mjød. I kan læse mere om arrangementet på
www.mjødensdag.dk og facebook mjodensdag.
Mandag d. 30. september
bliver vores fælles faglige dag, hvor alle interesserede fagfolk kan
komme og deltage sammen med mjødbryggerierne.
Formiddagen er programsat med faglige oplæg, hvor der kommer eksperter og deler ud af deres
viden om b.la. gæring, aromaer, lagring m.m.
Efter frokosten er der tid til smagning og en debat om hvilke muligheder I ser for mjød i relation til
jeres fag / virksomheder.
Stedet er: Snoremark, Gundsølillevej 52, Tågerup, 4000 Roskilde
MOF, Alm.del - 2018-19 (2. samling) - Bilag 70: Invitation fra Mjødgård til Mjødens dag den 30. september 2019
2067219_0002.png
Vi håber I har lyst til at tilmelde jer hele eller dele af arrangementet, og det kan I gøre ved at svare
på denne mail: [email protected]
I er altid velkomne til at kontakte bryggerierne; Snoremark eller Mjødgård på e-mail eller tlf. hvis I
vil vide mere om dette arrangement eller har andre forespørgsler vedrørende mjød i Danmark:
Snoremark:
[email protected] / 30 22 77 61
Mjødgård:
[email protected] / 61 66 60 99
På vegne af Mjødbryggerierne bag Mjødens dag:
Karin Sloth / Thomas Priiskorn
Program for mandag 30.9.2019:
Kl. 9.00
9.30 velkomst og kaffe
9.30 - 10.00: Honning som grundmateriale, behandling og typer, biavlskonsulent Flemming
Vejrnæs
10.00- 11.00: Oplæg om aromaer og valg af gærtyper ved Niels Arneborg, Food Science,
Københavns Universitet
11.15 - 12.15 Oplæg om valg af gærtyper i forhold til mjød typer og alkoholstyrke ved Sigrid
Gertsen-Schinny, Lallemann
Kl. 12.15 - 13.30: Frokost og tid til besøg i bryggeriet
kl. 13.30: Intro til mjødbrygning, mjødtyper, kvalitet og vision for mjødbrygning i Danmark
Kl. 14.00 Mød bryggerierne - smagning og faglig snak om muligheder i forhold til markedet
Kl. 16.30 siger vi tak for i år.