Tak for det.
Lovforslaget omfatter tre områder, som alle sammen er en del af det teleforlig, som Socialdemokratiet var med til at indgå kort før sommerferien.
Mange kan sikkert huske tilbage, da internetvirksomheden Skyline gik konkurs for nogle år siden og borgerne stod i den situation, at de fra det ene øjeblik til det andet mistede deres internetforbindelse uden mulighed for med kort varsel at blive koblet op på en anden udbyder.
På den baggrund blev der i 2013 vedtaget en bredbåndsgarantiordning, som skulle sikre, at andre internetudbydere ville tage over med meget kort varsel, hvis noget tilsvarende skulle ske.
Denne garantiordning er aldrig nogen sinde blevet brugt, og vi anser udviklingen og udbredelsen af internet i Danmark for at have overhalet lovgivningen.
Der er med andre ord ikke længere brug for garantiordningen, og med det her forslag ophæves ordningen.
Både kommuner, regioner og store virksomheder bruger i stigende grad elektronisk kommunikation, når de indhenter oplysninger om f.eks.
forbrug hos borgerne – det kan være fjernaflæsning af målere, lagerstyring, telemedicin, skraldespande og andre smart city-løsninger.
Til det brug har de behov for simkort, og det viser sig at være ret besværligt, når der indimellem skal skiftes udbyder, fordi der skal skiftes kort i tusinder af aflæsere.
Udskiftningen går på et tidspunkt over til at være digital, og så løses problemet effektivt, men indtil da finder vi det formålstjenligt, at kommuner m.fl.
selv kan få lov til at skifte koder uden om teleudbyderne, og det skal gøre det lettere og hurtigere for dem, end det er i dag, så der ikke skal skiftes fysiske simkort.
Med lovforslaget bemyndiges Energistyrelsen til at finde den rette måde at gøre det her på i samarbejde med parterne på markedet, og det sker på baggrund af høringssvar fra branchen og brancheorganisationerne.
Den tredje del af lovforslaget er faktisk den vigtigste del.
Den handler om, at vi nu får fastlagt nogle modeller for, hvordan kommuner må deltage i og give tilskud til udrulning af digital infrastruktur.
Baggrunden er desværre ret dyster, og en række kommuner har i de senere år bevæget sig ud på mere eller mindre gyngende grund med deres aftaler og aktiviteter på dette felt.
Derfor er det helt nødvendigt, at der kommer klare og faste rammer for kommunernes ageren på området.
Modellerne, som bliver udformet, vil blive forhåndsgodkendt af EU, og det skal fremover give sikkerhed for, hvad kommunerne må og ikke må, så der ikke i fremtiden opstår sager, hvor kommuner bliver underkendt eller risikerer retssager ved EU-Domstolen.
For Socialdemokratiet har denne del af lovforslaget været helt essentiel, og jeg er glad for, at vi nu står foran en løsning på den her problematik.
Socialdemokratiet støtter op om alle dele af lovforslaget.