Tak til ordførerne for de i hvert fald overvejende positive indlæg, vi har hørt i dag.
Formålet med lovforslaget er jo at fastslå, at såkaldte tilfældighedsfund kan anvendes som bevis i retten under en sag om opløsning af en forening i medfør af grundlovens § 78.
Tilfældighedsfund er beviser, som politiet er kommet i besiddelse af i forbindelse med f.eks.
en ransagning, men fundet af beviserne er tilfældigt i forhold til den lovovertrædelse, som begrundede ransagningen.
Der er derfor tale om, at politiet lovligt er kommet i besiddelse af fundet.
Det kan f.eks.
være, at politiet foretager en ransagning på baggrund af en mistanke om besiddelse af skydevåben, og at politiet i den forbindelse finder narkotika.
Fundet af narkotika vil være relevant for en ny sag om besiddelse af narkotika, og i den forbindelse skal det anses som et tilfældighedsfund.
Baggrunden for lovforslaget er, at der er tvivl om fortolkningen af retsplejelovens bestemmelse om brugen af tilfældighedsfund i sager om opløsning af en forening.
Retsplejen fokuserer navnlig på efterforskning og strafforfølgning af konkret kriminalitet, mens sager om opløsning af en forening ikke er specifikt reguleret, og det skyldes jo nok, at en opløsningssag ikke er set i næsten 100 år.
En sag om opløsning af en forening efter grundloven er bl.a.
knyttet op på strafbare forhold, der kan henregnes til foreningen.
Det er derfor i min optik helt naturligt, at de beviser, der er tilvejebragt, f.eks.
i forbindelse med efterforskning af strafbare forhold, kan anvendes i en senere opløsningssag.
Et eksempel kan være, at politiet i forbindelse med en ransagning eller aflytning af medlemmer af foreningen finder beviser for, at medlemmernes strafbare handlinger kan henregnes til foreningen, eller hvad foreningens formål er.
Sådanne oplysninger skal anklagemyndigheden naturligvis kunne anvende.
Lad mig sige det på en anden måde:
Det er vigtigt for mig, at man trygt kan gå på gaden uden at skulle frygte for kriminelle banders hærgen, og det ville i mine øjne være problematisk, hvis beviser fra eksempelvis ransagninger eller aflytninger, som politiet lovligt er i besiddelse af, ikke kan anvendes i opløsningssager mod eksempelvis kriminelle bander.
Forslaget er i øvrigt helt på linje med det almindelige princip om, at bevisførelsen er fri, altså at man kan føre relevante beviser for retten uden nærmere tilladelse.
Og det er i den forbindelse vigtigt at huske på, at lovforslaget ikke ændrer på, at det skal være op til domstolene i den enkelte sag at bestemme, om et bevis skal afvises, hvis det f.eks.
ikke findes relevant.
Det er også op til domstolene at bestemme, hvilken vægt beviset skal tillægges.
Med de bemærkninger skal jeg takke for indlæggene.
Jeg ser frem til den videre behandling og vil svare på de spørgsmål, der måtte opstå.