Fra socialdemokratisk side har vi set rigtig meget frem til behandlingen af det her forslag.
Det har vi, fordi det handler om at styrke Københavns grønne omstilling.
Det handler om at fremme vores kollektive trafik, og det handler om at sikre adgang til at få bygget nye billige boliger.
Det er en kendt sag, at hele visionen om at bygge en metro i København bygger på, at man i og for sig er selvfinansierende.
Visionen har været den, at man har anlagt metroen, og så har man efterfølgende kunnet sælge nogle byggegrunde, så man har kunnet selvfinansiere den her grønne omstilling af transporten, så vi kan undgå trængsel på vejene og vi kan undgå miljøforurenende biler og kan få flere over at køre med en kollektiv trafik af høj klasse.
I forbindelse med det her har man så også udlagt Amager Fælled som et af de arealer, der skulle bruges til et nyt boligbyggeri og til at finansiere fremtidens metro.
Det, der så er sket, er, at en række engagerede og ihærdige borgere har rejst kritik af den her beslutning.
De synes simpelt hen, at der er for meget bevaringsværdig natur i det område, dyrearter, planter og andre ting, som man har været optaget af vi skal tage hensyn til.
Og som det heldigvis er i det danske demokrati, har vi dialog med hinanden, vi har diskussion med hinanden, og vi lytter til hinanden.
Det har man også gjort i det her tilfælde, og selv om det til tider måske har været en lille smule kradsbørstigt, har man alligevel valgt at sige:
Lad os nu lade tvivlen komme det til gode, og lad os så tage nogle hensyn her.
I forbindelse med at Københavns Kommune lavede deres seneste budgetforslag, har man så sagt:
Okay, når der er så stor folkelig modstand imod at bruge arealet ved Amager Fælled, kan vi så finde nogle erstatningsarealer?
Det er også den pointe, der har været fremme, når vi tidligere har diskuteret det her i Folketingssalen, for hvorfor lige præcis tage det her areal, hvis der findes andre arealer, det er mere hensigtsmæssigt at inddrage?
Det har man så valgt at lave en aftale om i Københavns Borgerrepræsentation.
Det er en meget bred aftale mellem flere forskellige partier, der er enige om, at det faktisk er klogere at gøre det på den her måde.
Der har vi så her på Christiansborg – ligeledes i en bred forligskreds, rækkende fra Dansk Folkeparti til Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti – sagt, at vi sådan set er med på at finde nogle erstatningsarealer, så vi ikke skal bruge netop det areal, som mange er optaget af, fordi det har en masse naturværdier, som vi skal passe på, og det ligger så i det her forslag.
Et sted på Amager kommer man til at række ind over en campingplads, og så siger man:
Okay, det skal fortsat være sådan, at folk kan campere, og derfor kigger vi på Bellahøj Camping, som ligger i den anden ende af kommunen, og udvider nogle af deres muligheder.
Det er altså en lyttende, inddragende, dialogorienteret og meget miljøbevidst måde at håndtere det her på, så vi kan sikre en grøn omstilling i Københavns Kommune, en bedre kollektiv trafik, flere, der vælger at køre med den kollektive trafik frem for at tage bilen, men så vi også kan sikre nogle arealer, hvor vi kan bygge billigere boliger, så også skolelæreren, politibetjenten, sygeplejersken, social- og sundhedsassistenten og kassedamen har et sted at bo, når de gerne vil bo i Københavns Kommune.
Vi synes, det er sund fornuft.
Vi synes, det er et godt kompromis.
Vi synes, det er at udvise ansvarlighed, og at det er et godt politisk håndværk.
Vi har noteret os, at miljøengagerede borgere og Danmarks Naturfredningsforening, men også egne partifæller, som er meget engagerede i miljøspørgsmålet, siger:
Hov, hov, pas nu på; det er ikke god kutyme, at det er Folketinget, der bestemmer, hvad der skal fredes; vi har fredningsråd og andet, lad os nu inddrage dem fremadrettet; det er fint i det her tilfælde, at man træffer en folketingsbeslutning, men lad nu være med at lade det danne præcedens.
Jeg har været i dialog med Danmarks Naturfredningsforenings direktør om netop dette.
Hun skrev til mig i går aftes på en e-mail:
Lad nu være med at knæsætte det her som et princip, som I forfølger fremadrettet.
Der siger vi fra Socialdemokratiets side, at i det her tilfælde er det det rigtige at gøre, men det er jo ikke sådan, at vi vil ophæve den måde, vi plejer at arbejde med fredningssager på.
Der vil vi selvfølgelig gøre det på den måde, man plejer at gøre det på, nemlig med fredningsråd og andet, men i det her konkrete tilfælde giver det mening.
Og Socialdemokratiets mål er sådan set at sikre flere grønne arealer og mere fredning, men i det her konkrete tilfælde er den måde, man har grebet det an på, altså utrolig god og konstruktiv.