Tak for det.
L 111 er symbollovgivning af værste skuffe.
Det er udlændingepolitik forklædt som sundhedspolitik.
Overordnet set betyder lovforslaget grundlæggende et brud med princippet om lige og fri adgang til akut sygehusbehandling i Danmark, idet regionerne pålægges at opkræve betaling fra borgere, der ikke er tilmeldt cpr-registeret eller er fra Færøerne, Grønland eller EU-lande.
Indtil nu har det været sådan, at regionerne har kunnet opkræve, men nu pålægges de det.
Enhedslisten bakker sådan set op om, at regionerne opkræver betaling hos de patienter, der har en forsikring, som dækker behandlingen.
Den mulighed eksisterer som sagt allerede i dag.
Men Enhedslisten finder det urimeligt, at personer fra lande uden for EU, som ikke er dækket af en forsikring, kan risikere at blive mødt med et ganske betydeligt økonomisk krav for behandling i Danmark.
Forslaget er endvidere et helt basalt brud på princippet om, at der ikke skal være økonomi imellem patient og behandler ved akut behandling.
Enhedslisten ønsker at fastholde, at patienten skal modtage den sundhedsfagligt mest optimale behandling, og at det ikke skal være økonomiske overvejelser eller hensyn, der afgør dette.
Endvidere er det ikke givet, at patienten, forud for at behandlingen påbegyndes, kan oplyses om de forventede udgifter forbundet med behandlingen, og som det fremgår af ministerens svar, kan udgifterne for selv samme behandling variere betydeligt.
Efter Enhedslistens opfattelse efterlader dette patienten med et ganske uklart billede af, hvilke økonomiske krav denne efterfølgende kan blive mødt med.
Normalt vil man forudsætte at have et forudgående overblik over de økonomiske konsekvenser, et engagement ville kunne medføre.
Det er imidlertid ikke tilfældet her, og det efterlader således en risiko for, at beløbet kan variere afhængigt af behandlingssted, behandler, kompleksitet osv., hvilket i sidste ende medfører en uigennemsigtighed og uklarhed om størrelsen af egenbetalingen samt en risiko for, at prisen for den samme behandling kan variere fra region til region.
Enhedslisten frygter endvidere, at uigennemsigtigheden og uklarheden kan afholde patienter fra at søge rettidig lægebehandling på grund af risikoen for at blive mødt af et ukendt betalingskrav.
Enhedslisten mener, at Danmark som samfund har en opgave og en forpligtigelse til at hjælpe alle, der har brug for behandling.
Så siger ministeren – og jeg citerer:
Hvis patienten ikke ønsker at modtage behandling, kan patienten undlade at opsøge behandling, da sundhedsfaglig behandling er et tilbud til patienten.
Men det kan jo lige præcis betyde, at der kan være patienter, der afholder sig fra at søge rettidig lægehjælp.
Det er på grund af Danmarks konventionsmæssige forpligtigelser heldigvis lykkedes at få en del patientgrupper undtaget fra forslaget, herunder børn og gravide, men der er stadig en gruppe af borgere, der kan risikere at skulle gøre sig økonomiske overvejelser, før der påbegyndes en akut behandling.
Med forslaget vil borgere, som er blevet familiesammenført i Danmark, men som endnu ikke er registreret i folkeregisteret, ikke være undtaget fra egenbetaling i den procesperiode.
Med forslaget er det derfor den pågældende familiesammenførte person, der skal bære risikoen i procesperioden, indtil registreringen i cpr-registeret har fundet sted.
Det finder Enhedslisten både urimeligt og uforståeligt.
Desuden er vi i Enhedslisten overrasket over, at regeringen ikke er indstillet på at undtage danskere, f.eks.
pensionister, arbejdere eller studerende, som af en eller anden grund er bosat i et ikke-EU-land, fra kravet om egenbetaling.
Enhedslisten bemærker, at der er tale om personer, som gennem en årrække typisk har betalt kildeskat i Danmark og dermed været med til at opretholde det danske sundhedsvæsen og velfærdssamfund.
I Enhedslisten finder vi det særdeles uhensigtsmæssigt, uforståeligt og beklageligt, at disse personer kan blive mødt af et krav om egenbetaling for behandling under deres ferie i deres hjemland.
Vi må imidlertid konstatere, at regeringen desværre ikke har ønsket at ændre ovenstående forhold.
Derfor har Enhedslisten stillet nogle ændringsforslag herom, og vi håber, at regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil genoverveje deres stillingtagen til disse ændringsforslag.