Tak for det, og tak for en god debat.
Det gode ved alle kulturordførere er, at de er meget dedikerede og passionerede, og det er jo også det, det handler om, når vi taler om kunst og kultur.
Jeg vil lige samle op på nogle få punkter.
Jeg vil sige, at jeg synes, det er rigtig godt, at vi nu har fået frem, at Socialdemokratiet vil blive ved med at have et omprioriteringsbidrag.
Det skal blive mindre, men man fastholder det, og man tilbagefører ikke de ressourcer, som omprioriteringsbidraget har ført ud af kulturområdet i de senere år.
Så ved vælgerne, hvad det er, der er at gøre godt med.
Til hr.
Alex Ahrendtsen vil jeg i forhold til nogle af de udfordringer, der er på nogle af de kunstneriske uddannelser, sige, at det sådan set ligger i regeringens finanslovsforslag her for 2019, at vi skal tilbageføre ressourcer til de kunstneriske uddannelser, der svarer til rundt regnet to nye professorstillinger på hver institution.
Dem kan man selvfølgelig bruge, som man vil, men jeg vil bare sige, at der jo i hvert fald er tænkt på, at der også er nogle udfordringer på de kunstneriske uddannelser.
Hr.
Alex Ahrendtsen siger også, at hr.
Alex Ahrendtsen og Dansk Folkeparti ikke bryder sig om det her med, at man uddeler til vennerne.
Jeg vil bare sige, at f.eks.
ligger der i regeringens finanslovsudspil, at vi faktisk skal bruge ret mange ressourcer på projektet »Kend dit land«, hvor alle danske 4.
klasser skal på en dannelsesrejse rundt i deres eget land.
Det tror jeg sådan set er vores alle sammens venner, så det er jo ikke et spørgsmål om, om der er nogle, man ikke kan lide, og nogle, man kan lide.
Det her handler jo også om at se på det i sin helhed.
Bertel Haarder efterlyser større fleksibilitet, også i den måde, budgetterne kan bruges på, og der vil jeg bare sige helt ærligt, at det synes jeg også er en rigtig god idé.
Jeg synes, det er mærkeligt, at man ligesom skal brænde benzinen af i slutningen af året, før man er færdig, så det kan jeg godt sige her, selv om jeg selvfølgelig er loyal over for regeringens politik.
Men de her ting skal vi selvfølgelig også kunne drøfte i en regering.
Så vil jeg sige til hr.
Christian Juhl:
Altså, man kan ikke både sige, at vi må have modet til at prioritere politisk, og sige, at vi nærmer os en kulturstalinisme.
Det kan man simpelt hen ikke.
Og det der med, at der er blevet meget mindre armslængde, og hvad ved jeg, er notorisk noget vrøvl.
Lad os bare kigge på medierne, som vi har diskuteret rigtig meget.
Dem, der kan huske tilbage – og det kan hr.
Christian Juhl, for han er på samme alder som mig – kan huske, at man havde et radioråd, som sad og prioriterede, hvilke radioprogrammer der skulle laves.
Det var et programråd, hvor rød og blå blok på skift simpelt hen sad og besluttede, hvem der nu skulle være nye ledere i DR.
Der er kommet mere armslængde, ikke mindre armslængde.
Og hvis man skal have det mod til at prioritere, som hr.
Christian Juhl efterlyser, så er det dér jo i hvert fald ikke ensbetydende med mere armslængde.
Personligt går jeg ind for, at man skal have modet til at flytte rundt med tingene, men jeg har sandelig også oplevet, at de gange, jeg selv har initieret at flytte rundt på nogle ting, har der i den grad lydt højrøstede protester fra de partier, som mener, at man ikke må røre ved noget som helst, og at verden bare skal fortsætte i morgen, sådan som den er i dag.
Fru Marianne Jelved siger, at vi begrænser formidlingen på grund af omprioriteringsbidraget.
Nu er hun gået, men jeg vil alligevel sige:
Vi har bedre formidling, end vi nogen sinde har haft, og det har vi altså også, selv om vi har haft et omprioriteringsbidrag.
Til hr.
Rasmus Nordqvist vil jeg sige:
Det er da rigtigt, at det er irriterende, at vi altid kun taler om penge.
Det er jeg hundrede procent enig med hr.
Rasmus Nordqvist i, men jeg må bare spørge:
Hvad er det, der er sket på kulturområdet i Københavns Kommune, efter at Alternativet har fået kulturborgmesterposten?
Jeg spørger bare.
Det er jo et udtryk for, at sådan er et demokrati.
Der skal et flertal bag, for at man kan gøre nogle ting.
Det skal der i Københavns Kommune, det skal der i Folketinget, det skal der ethvert sted i et demokrati, og derfor må man jo arbejde for, hvordan vi skal prioritere, uanset hvor man er.
Den prioriteringsdiskussion synes jeg bestemt vi skal have.
Det, der er mine sigtepunkter for, hvordan vi skal tilrettelægge tingene på kulturområdet, er, at jeg går ind for grundlæggende reformer i stedet for det der pjatteri med, at vi hopper fra sten til sten.
Det gælder museumsområdet, det gælder medieområdet, og det gælder scenekunsten.
Vi skal have grundlæggende reformer, men det kræver, at vi alle sammen har et mod.
Jeg ønsker en forudsigelig drift på kulturinstitutionerne, og det tror jeg også at der er mange andre der har nævnt i dag.
Det er rigtig godt, men samtidig må vi jo også i et demokrati stå fast på, at hvis vi laver 5-årsbudgetter, som man har gjort i visse dele af verden, så låser vi eventuelt kommende regeringer, og derfor skal man finde niveauet for, hvilken forudsigelighed vi skal have, uden at vi kommer til at binde fremtidens politikere alt for meget.
Endelig vil jeg sige, at jeg oprigtigt og af hele mit hjerte ønsker, at der bliver skabt udviklingsmuligheder.
Det kræver, at der er luft til at kunne investere.
Jeg har refereret til museumsområdet flere gange.
De ressourcer, vi bruger på museumsområdet på de statsanerkendte museer i dag, er så totalt fastlåst, at rigtig gode nye initiativer simpelt hen ikke kan få luft under vingerne.
Så man skal have modet til at prioritere, men samtidig kan vi ikke, når vi lever i et demokrati, låse situationen så langt ud i fremtiden, at kommende regeringer ikke har et råderum til at ændre på tingene.
Det her er en spændende debat, og når vi tager rundt i landet – jeg kører jo selv 90.000 km om året – og ser, hvordan tilstanden er derude, så har vi simpelt hen rigtig, rigtig meget at være stolte af, også når vi sammenligner med andre lande.
Det er et højt, højt niveau, som er skabt i et samarbejde mellem statslige investeringer, kommunale investeringer, fonde, erhvervsliv og ikke mindst et civilsamfund, som i den grad bakker op om kulturlivet – ikke kun fordi man føler det som en pligt, men fordi vi ved, at kultur er det, der beriger vores liv, binder os sammen og skaber fundamentet for alt andet, der foregår i vores samfund.