Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 (1. samling)
B 58 Bilag 2
Offentligt
2048911_0001.png
Til beslutningsforslag nr.
B 58
Folketinget 2018-19
Betænkning afgivet af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 00. april 2019
1. udkast
til
Betænkning
over
Forslag til folketingsbeslutning om at indføre afgift på kød fra drøvtyggere
[af Rasmus Nordqvist (ALT) m.fl.]
1. Indstillinger
[Et
flertal
i udvalget (udvalget med undtagelse af ALT)
indstiller beslutningsforslaget til
forkastelse.
Et
mindretal
i udvalget (ALT) indstiller beslutningsfor‐
slaget til
vedtagelse uændret.
]
Inuit Ataqatigiit, Nunatta Qitornai, Tjóðveldi og
Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke
medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme
med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænknin‐
gen.
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt
i betænkningen.
2. Politiske bemærkninger
Alternativet
Alternativets medlemmer af udvalget udtaler:
Det vil kræve hurtige og vidtrækkende omstillinger inden
for forbrug og produktion, hvis den globale opvarmning skal
begrænses til 1,5 grader. Der er brug for radikal handling
nu. Vi skal omstille energisystemet, transportsektoren, indu‐
strien osv., men den mad, vi spiser, bestemmer også, hvilken
fremtid vi og de kommende generationer går i møde. Klima‐
belastende fødevarer – som kød fra drøvtyggere – er i dag
reelt for billige i forhold til den klimabelastning og dermed
samfundsskade, de forårsager. Derfor vil Alternativet med
dette beslutningsforslag indføre klimabidrag på rødt kød.
Mens vi arbejder for en global implementering af prin‐
cippet om, at forureneren betaler, skal vi i Danmark i løbet
af de kommende år indføre et generelt omstillingsbidrag på
fødevarer med høj klimapåvirkning. Kort sagt vil vi indreg‐
ne den pris, som vores natur, miljø og klima betaler, i de
produkter, som forbrugerne køber.
Danmark er det land i verden, som producerer mest kød
pr. indbygger, 360 kg. årligt (ifølge FAOSTAT). Den store
danske kødproduktion afsættes primært til eksport, men og‐
så i Danmark har vi et højt kødforbrug, hvor vi ifølge FN’s
fødevareorganisation, FAO, årligt spiser 95 kg. kød pr. ind‐
bygger . Vi er blandt de absolut største - hvis ikke den stør‐
ste - kødforbrugere i verden målt pr. indbygger (DTU Føde‐
vareinstitut 2016).
Hensigten med beslutningsforslaget er at prissætte klima‐
belastningen på kød fra drøvtyggere i forbrugerleddet, så der
i højere grad er sammenhæng mellem pris og CO
2
-udled‐
ning, således at eksternaliteterne ved produktionen indreg‐
nes i prisen på produktet. Dermed undgår vi – som tilfældet
er i dag – at sende regningen for konsekvenserne af klima‐
forandringerne videre til andre mennesker og kommende ge‐
nerationer.
Hvis vi skal stoppe klimakrisen, skal vi have gang i en
global revolution af landbruget. Det kræver, at vi spiser
langt færre animalske produkter, end vi gør i dag. Det kræ‐
ver en incitamentsstruktur, hvor vi prissætter varerne efter
de samfundsmæssige omkostninger ved produktionen af
dem.
Den prissætning har vi ikke dag. Dette beslutningsforslag
vil således udbedre en markedsfejl ved at inddrage de nega‐
tive virkninger ved produktionen af fødevarer på natur, mil‐
jø og klima. Når de reelle samfundsøkonomiske omkostnin‐
ger i form af natur, miljø og klima ikke prissættes, bliver det
svært at sætte den nødvendige fart mod et mere bæredygtigt
forbrug og produktion og dermed den grønne omstilling.
For Alternativet er det afgørende, at vi både individuelt
og i fællesskab tager ansvar for at stoppe klimakrisen. Alle
niveauer skal omstilles, hvis vi skal komme i mål. Ifølge et
nyt forskningsstudie skal borgere i de rige og mest klimabe‐
DokumentId
Journalnummer
B 58 - 2018-19 (1. samling) - Bilag 2: 1. udkast til betænkning
2048911_0002.png
2
lastende lande – som Danmark målt pr. indbygger – reduce‐
re kødindtaget med 90 pct. senest i 2050, hvis vi skal nå Pa‐
risaftalens klimamål.
Et klimabidrag på rødt kød i forbrugsleddet er første
skridt til en lang række klimavenlige omstillingsbidrag- og
rabatter. På kort sigt vil vi derfor starte med at afgiftspålæg‐
ge den uden sammenligning mest klimaskadelige fødevare –
kød fra drøvtyggere. Visionen er, at mad på sigt har en pris,
der svarer til produktets konsekvens for bl.a. klimaet: Noget
vil blive dyrere, mens andet vil blive billigere.
En beskeden kostomlægning mod især mindre forbrug af
oksekød vil gøre en meget stor forskel, for kvæget står alene
for ca. 10 pct. af menneskers samlede drivhusgasudlednin‐
ger. Hvis vi skal stoppe klimakrisen, skal vi have en mere
klimavenlig kost. Derfor skal vi som politikere sikre ramme‐
rne for, at vi ændrer kostvaner.
Ifølge Concito er klimabelastningen fra gennemsnits‐
danskerens kost større end den samlede belastning fra perso‐
nens forbrug af el, varme, benzin og diesel. Gennemsnits‐
danskeren udleder omkring 17 t drivhusgasser om året, hvor
godt 3 t stammer fra fødevareforbruget. Heraf stammer op
mod 75 pct. fra forbruget af kød og mejerivarer. Det største
enkeltbidrag er oksekødet, der står for op til 1,5 t CO
2
-ækvi‐
valenter om året.
Dette niveau for et klimabidrag på rødt kød kan dog kun
anses som et første skridt, da vi formentlig som danskere
skal nå en maksimal udledning på 2-3 t drivhusgasser allere‐
de i 2030, hvis vi skal nå Parisaftalens klimamål.
FN’s fødevareorganisation FAO forudser, at kødforbru‐
get vil stige med 54 pct. frem mod 2050, mens mælkefor‐
bruget vil stige med 73 pct. Konsekvenserne for klimaet er
uoverskuelige, og derfor skal vi også bruge økonomiske in‐
citamenter for at sikre et mere bæredygtigt fødevareforbrug.
Dem har vi ikke i dag, og derfor bliver det for dyrt at leve
klimavenligt.
Fordelen ved at indføre klimabidraget i forbrugsleddet er,
at det rammer både dansk og udenlandsk produceret kød.
Afgiften kan pålægges i Danmark, uden at der sker en kon‐
kurrenceforvridning, mens en afgift på produktionen ikke vil
ramme importeret kød.
3. Udvalgsarbejdet
Beslutningsforslaget blev fremsat den 7. december 2019
og var til 1. behandling den 8. februar 2019. Beslutningsfor‐
slaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Ener‐
gi-, Forsynings- og Klimaudvalget.
Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og
dokumenter
Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med
udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget
på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.
Møder
Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.
Bilag
Under udvalgsarbejdet er der omdelt 2 bilag på beslut‐
ningsforslaget.
Mikkel Dencker (DF) Dorthe Ullemose (DF) Ib Poulsen (DF) Pia Adelsteen (DF) Jan Rytkjær Callesen (DF)
Claus Kvist Hansen (DF) Thomas Danielsen (V)
fmd.
Anni Matthiesen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V)
Torsten Schack Pedersen (V) Marcus Knuth (V) Carl Holst (V) Carsten Bach (LA) Villum Christensen (LA)
Orla Østerby (KF) Bjarne Laustsen (S) Lennart Damsbo-Andersen (S) Jens Joel (S) Kirsten Brosbøl (S)
Lea Wermelin (S)
nfmd.
Karin Gaardsted (S) Søren Egge Rasmussen (EL) Øjvind Vilsholm (EL) Rasmus Nordqvist (ALT)
Christian Poll (ALT) Rasmus Helveg Petersen (RV) Ida Auken (RV) Pia Olsen Dyhr (SF) Trine Torp (SF)
Inuit Ataqatigiit, Nunatta Qitornai, Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Socialdemokratiet (S)
Dansk Folkeparti (DF)
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
Enhedslisten (EL)
Liberal Alliance (LA)
Alternativet (ALT)
Radikale Venstre (RV)
46
37
34
14
13
10
8
Socialistisk Folkeparti (SF)
Det Konservative Folkeparti (KF)
Inuit Ataqatigiit (IA)
Nunatta Qitornai (NQ)
Tjóðveldi (T)
Javnaðarflokkurin (JF)
7
6
1
1
1
1