Jeg vil gerne indrømme, at jeg har været naiv.
Da Mette Frederiksen på live-tv i partilederdebatten under Folketingets EU-høring den 4.
november blev spurgt, om Danmarks tilslutning til bankunionen skal til folkeafstemning, så lød svaret fra den socialdemokratiske formand klart:
Ja, det mener jeg den skal.
Altså ikke et måske, ikke et nej, men et klart ja til de danskere, som sad og så med på den her tv-transmitterede partilederdebat, som skulle sætte fokus på, hvad partierne mener om EU.
Men det var åbenbart ikke rigtigt.
Når den socialdemokratiske partiformand over for befolkningen siger, at hun vil have en folkeafstemning, så kan vi åbenbart ikke tro på hende.
Det står klart efter dagens debat.
Og jeg vil gerne sige til hr.
Lars Aslan Rasmussen og Socialdemokratiet:
Det er ikke en undskyldning at løbe fra det, man siger til danskerne, at nogle andre har gjort det samme.
Altså, at man siger et og gør det stik modsatte, bliver man nødt til at stå til ansvar for.
Jeg må sige, at jeg er dybt forundret over, at vi kan have en socialdemokratisk partiformand, som for 3 måneder siden på live-tv og derefter med store overskrifter i medierne proklamerede, at nu gik man ind for en folkeafstemning om en bankunion, og så må vi i dag se, at man gør det stik modsatte, det stik modsatte.
Altså, i Enhedslisten har vi kæmpet for at få en folkeafstemning, såfremt der skulle være et flertal, der ønsker at tilslutte Danmark til EU's bankunion.
Det har vi foreslået, men det er blevet afvist, bl.a.
af Socialdemokratiet.
Men når den socialdemokratiske formand så melder klart ud, som hun gjorde under folkehøringen, så troede vi altså på, hvad hun sagde.
Det var en fejl.
Jeg tror, at der er mange vælgere, der har troet på, at Mette Frederiksen ville have en folkeafstemning, når hun siger, at hun vil have en folkeafstemning – når hun svarer klart ja.
Hun sagde ikke måske, hun sagde ja på journalistens spørgsmål.
Men sådan er det altså ikke.
Man siger et, og man stemmer noget andet.
Jeg synes, det er skuffende.
Jeg synes, det er rigtig, rigtig skuffende.
Til gengæld kan jeg på Enhedslistens vegne love, at vi ikke løber fra vores løfte til danskerne.
Vi vil kæmpe for, at befolkningen bliver spurgt, hvis et flertal i Folketinget vil beslutte, at Danmark skal tilsluttes EU's bankunion efter det kommende folketingsvalg.
EU's bankunion er ikke bare en lille ting.
Ifølge Europa-Kommissionen selv er EU's bankunion det største projekt, som er blevet skabt siden euroen.
Beslutningen om, hvorvidt Danmark skal tilslutte sig EU's bankunion, kan få enorme nationale og økonomiske konsekvenser for Danmark.
Det vil helt konkret betyde, at beslutningen om, at en dansk bank i fremtiden skal reddes eller skal lukkes i en mulig fremtidig finanskrise, ikke vil blive truffet her i Folketinget – nej, beslutningen vil være flyttet til Bruxelles, nærmere bestemt til bureaukraterne, altså de ikkefolkevalgte nationalbankdirektører, som udgør Den Europæiske Centralbanks styrelsesråd.
Her har Danmark ikke engang en plads ved bordet.
Til gengæld sidder den tidligere Goldman Sachs-spekulant Mario Draghi for bordenden.
Det er rigtigt, som hr.
Jan E.
Jørgensen har sagt, at man fik forhandlet sig en lille kattelem på plads, som siger, at Danmark har ret til ikke at følge beslutningen fra Den Europæiske Centralbanks styrelsesråd om, at eksempelvis Danske Bank skal reddes eller skal afvikles og lukkes.
Men følger man ikke Den Europæiske Centralbanks beslutning, bliver man smidt ud af bankunionen.
Det er det, der står sort på hvidt.
Det vil sige – hvis man prøver at forestille sig det – at man har en situation, hvor Europas banker befinder sig i en helt ekstrem finanskrise, og i den situation skal man så sidde her i Folketingssalen og træffe en beslutning om, at nu vil man gerne smides ud på hænder og fødder af Den Europæiske Centralbanks styrelsesråd og af bankunionen.
Da det tjekkiske parlament behandlede den mulighed, kom de i den ekspertundersøgelse, de lavede, frem til, at det ikke var en reel mulighed.
Det er ikke et reelt valg, man har.
Altså, hvis man står i sådan en situation, hvor der er en gigantisk finanskrise, så er det ikke et realistisk valg, at man vælger at blive smidt ud på hænder og fødder.
Derfor er der heller ikke et eneste ikkeeuroland, der har tilsluttet sig bankunionen – ikke et eneste ikkeeuroland har tilsluttet sig bankunionen.
Men den danske statsminister hælder til, at man bør gøre det, og man har sjovt nok lagt afgørelsen, om man bør gøre det set med regeringens briller, efter det kommende folketingsvalg, efter det kommende EU-parlamentsvalg.
Jeg synes, det er bekymrende.
Jeg synes, at noget så stort som det her er noget, som danskerne bør have lov at tage stilling til, og det gør man altså bedst ved en folkeafstemning.
Indholdsmæssigt synes jeg også, at det er vigtigt at se på, hvad der reelt er på spil.
Med bankunionen undgår vi ikke nye finanskriser, men den demokratiske magt over, hvad der skal gøres, altså om banker skal reddes eller ikke reddes, fjernes fra folkevalgte politikere og gives til bureaukraterne i Bruxelles, hvor der ikke sidder en eneste dansker rundt om bordet.
Virkeligheden er jo, at det her blot er et af de centraliseringsinitiativer, vi ser fra Europa-Kommissionens side for tiden:
Der er øget militarisering; der drøftes oprettelsen af en decideret EU-hær; der er direkte EU-skatter; der er en stærkere i EU-styring af medlemslandenes økonomier; der er mulighed for at bestemme skatte-, arbejdsmarkeds- og udenrigspolitikken i Danmark; et forstærket Fort Europa; indskrivning af finanspagten i selve EU-lovgivningen samt et markant større EU-budget, hvor Danmark skal betale markant mere, end vi gør i dag.
Det er blot nogle af de forslag, som vi lige nu ved ligger på tegnebrættet eller er ved at blive gennemført i EU.
Udviklingen går voldsomt hurtigt, og gang på gang ser vi, at EU-toppen og desværre også skiftende danske regeringer undlader at spørge befolkningen.
Det synes jeg skal høre op.
Jeg synes, at man skal holde op med at luske mere magt til EU og helt konkret, som vi diskuterer i dag, mere magt til EU omkring bankunionen ind ad bagdøren, når både et folketingsvalg og et EU-parlamentsvalg har været afgjort.
Jeg synes, at danskerne fortjener at blive spurgt.