Tak til den tidligere ordfører for at have så stor tillid til Enhedslistens indflydelse og magt, at vi kan komme frem med en fredsplan, som kan løse problemerne mellem Israel og Palæstina.
Jeg vil lige tygge lidt på den først.
Jeg synes næsten, det er en tung opgave at have på sine skuldre helt alene, og derfor tror jeg, at jeg vil være lidt pragmatisk her og til start sige, at jeg er meget positivt indstillet over for, at vi laver en beretning i Udenrigsudvalget om, hvordan vi kan få fremmet det synspunkt, at vi skal have stoppet bosættelserne, og at vi skal finde de veje, der kan få Israel til at handle.
Jeg håber, at vi hurtigst muligt kan tage et møde og så måske få en arbejdsgruppe til at formulere en tekst oven på V 30 og V 53, sådan at vi konkretiserer det.
Jeg er helt enig med hr.
Holger K.
Nielsen i, at det jo kunne være en måde at gøre det på, fordi vi har et godt udgangspunkt med de beslutninger, der
er
taget.
Vi har et godt udgangspunkt på det her område, fordi vi jo har en relativt stor enighed – det er sådan set kun Dansk Folkeparti, der siger, at Israel kan gøre, hvad der passer dem – og det bakker vi op om.
Jeg mener, at Israel i øjeblikket beslaglægger større og større dele af Palæstina, uden at palæstinenserne kan gøre noget.
Bosætterne er ikke bare enkeltpersoner.
Langt de fleste af bosættelserne, over to tredjedele, er statsstøttede og statssanktionerede og skattefri og får al mulig hjælp fra staten til at etablere reelle byer og virksomheder og ikke kun en teltby, som det var i starten, eller en samling af skure.
Det er store, moderne byer, man laver inde på de besatte områder.
Der bliver drevet store landbrug derinde på jord, som tilhører palæstinenserne, hvilket netop gør palæstinenserne fattigere og forhindrer dem i at have et ordentligt liv, hvor de kan tjene til livets opretholdelse, altså fordi israelerne tager de bedste steder, fordi israelerne placerer sig i de bedste områder, og de lægger også beslag på det vand, man er så afhængig af, når man vil drive landbrug der.
Det vil sige, at det ikke passer, hvad Dansk Folkeparti siger.
Tværtimod er den førte politik i øjeblikket med til at udsulte den befolkning, som har retten til jorden og har retten til området, og det er faktisk besættelsesmagten Israel, som stjæler deres muligheder for at leve et ordentligt liv.
Det skulle DF måske tænke over, inden de blev ved med på den her måde at bakke blindt op om Israel.
Der er mere end 500.000 israelere, der bor i de israelske bosættelser.
Nogle har nævnt tal, der er meget, meget større, men det er i hvert fald de tal, som er helt sikre.
Adskillige FN-resolutioner fastslår, at de her israelske bosættelser er ulovlige, og som det er nævnt både af ministeren og af stort set alle partier, er vi enige om det:
Det er en klar overtrædelse af folkeretten.
FN's Sikkerhedsråd har krævet, at Israel straks standser alle bosættelser.
Et bredt flertal i Folketinget har i mange år haft en politik om, at Israel skal stoppe sin bosættelsespolitik, men til trods for de internationale fordømmelser, fortsætter Israel udvidelserne og gør en tostatsløsning umulig.
Det her forslag om at stoppe import af bosættervarer kunne være en af de mest civiliserede måder at gøre noget på ud over at lave nye resolutioner og komme med udtalelser og proklamationer fra diverse talerstole.
90 pct.
af alle lande er enige om, at det er en uacceptabel situation.
Det har foregået i mere end 50 år.
Vi har her i salen diskuteret Gaza, vi har diskuteret israelske fængslinger af palæstinensiske børn, vi har diskuteret FN's rolle, EU's rolle; vi har diskuteret BDS, altså boykotkampagner mod Israel bredt forstået, som regeringen er modstander af; vi har diskuteret flygtningene; vi har diskuteret Jerusalems status; vi har diskuteret en tostatsløsning og en enstatsløsning; men vi har kun i meget begrænset omfang reelt handlet.
Jeg kunne i den grad ønske mig, at EU handlede mere, end de gør.
De har handlet en lille smule, og de har også holdt lidt igen med den privilegerede adgang til det europæiske marked for Israel, men kun lidt.
Det er, som nogle også sagde om det her forslag, symbolske handlinger, der er foretaget indtil nu.
Skal vi se hinanden i øjnene og prøve at se, om vi kunne komme et skridt videre?
Det synes jeg vi skal gøre.
Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvilken form det sker i, bare der kommer en større handling.
Så vil jeg til sidst sige, at jeg er overrasket over, at regeringen tolker EU's handelspolitik sådan, at der ikke kan skelnes mellem handelspolitik og udenrigspolitik.
Hvis det er tilfældet, er jeg jo nødt til at revidere min opfattelse af EU's indflydelse.
EU skal ikke bestemme over dansk udenrigspolitik.
Vi skal selvfølgelig samarbejde med andre lande om udenrigspolitik, men vi må som en nation med en selvstændig udenrigspolitik holde fast i, at vi har retten til at føre udenrigspolitik.
Jeg er helt overbevist om, at hvis det er rigtigt, at det er 10 mio.
kr.
i import og eksport, det drejer sig om, så vil EU vel ikke rejse en sag af den grund.
Det kunne jeg da ikke forestille mig, især ikke, hvis vi har en dygtig udenrigsminister, der kan argumentere med, at det her initiativ ikke er et handelspolitisk initiativ, men at det er et udenrigspolitisk initiativ for at komme til at handle.
Jeg håber da også, at det er sådan, at EU ikke vil blande sig i Irlands beslutninger på det her område.
Jeg håber, at Irland og måske Danmark og måske Sverige, som på andre områder har været skarpe på Israel-Palæstina-spørgsmålet, begynder at sætte handling bag ord for dermed også at få en forandring.
Klokken er i hvert fald 5 minutter i 12, hvad angår mulighederne for en tostatsløsning, og derfor er vi nødt til at handle mere, end vi gør i dag.
Ellers er vores passivitet med til at sikre, at Israel totalt får sin vilje, så palæstinenserne
aldrig
får deres eget land, aldrig får en mulighed for at leve på en ligeværdig måde i deres område.
Det er vel ikke det, vi ønsker?
Det er i hvert fald ikke det, der bliver sagt, når vi formulerer os med ord.
Jeg vil selvfølgelig gerne opfordre til, at de andre partier reagerer på hr.
Martin Lidegaards forslag om at lave en beretning, sådan at vi kan se, om der kunne være en mulighed for at formulere noget, vi alle sammen kunne være enige om eller i hvert fald et flertal.
Ud over det vil jeg gerne sige tak for debatten, for jeg synes, at der holdningsmæssigt er et godt udgangspunkt for at handle i den her situation, og det er jo sådan set den første forudsætning.
Der er jo ikke noget område omkring Israel-Palæstina-konflikten, vi er mere enige om, end Vestbredden, og derfor skulle der vel være en mulighed for, at vi kunne tage et trin op ad stigen, sådan at vi kunne skærpe konsekvenserne af, at Israel bliver ved med at lave noget ulovligt.