Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 05-03-2019
Enhed: AELSAM
Sagsbeh.: DEPISH
Sagsnr.: 1901598
Dok. nr.: 843441
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 11. februar stillet følgende spørgsmål
nr. 552 (Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 552:
Vil ministeren oplyse, hvilke retningslinjer og anden information sundhedsmyndig-
hederne i de andre nordiske lande, Storbritannien og Canada har offentliggjort om
sulfit allergi?
Svar:
Til brug for besvarelsen har ministeriet indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsen, som
jeg henholder mig til. Sundhedsstyrelsen oplyser følgende:
Natio al Health Servi e NHS i E gla d har e Health A-Z
service. Her findes en ud-
førlig gennemgang af eksemer, herunder allergisk kontakteksem. Blandt årsagerne an-
føres konserveringsmidler, og der informeres om diagnose og behandling, hvor den
væsentligste er at undgå allergenet.
På det svenske Arbetsmiljöverkets hjemmeside findes en del information om kontakt-
allergi, herunder:
Ekse o h hudallergi av jo et? ADI 418 , e ro hure, der o taler ko serveri gs-
midler som en udløsende årsag til kontaktallergi.
Ingen af de to hjemmesider omtaler specifikt sulfitter.
I Danmark har Videncenter for Allergi en udførlig hjemmeside om kontaktallergi og ek-
sem med beskrivelse af årsager, symptomer, diagnose og behandling. En underside
omhandler alene sulfitter.
Allergiregisteret, der indeholder informationer om allergifremkaldende stoffer, der
kan forekomme i arbejdsmiljøet og som er registret i Produktregistrets database, kan
ses på Videncenter for Allergis hjemmeside. En enkelt søgning i registeret på natrium-
sulfit gav 10 hits på produktvarianter til brug på danske arbejdspladser.
Konklusion: Trods grundig søgning på canadiske, engelske og nordiske hjemmesider
har styrelsen kun kunnet finde specifik information om sulfitter som årsag til kontakt-
allergi i Da ark .
Ministeriet har herudover indhentet bidrag fra Fødevarestyrelsen, som jeg henholder
mig til. Fødevarestyrelsen oplyser følgende: