Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
2004291_0001.png
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 22-01-2019
Enhed: AELSAM
Sagsbeh.: DEPMRAL
Sagsnr.: 1810276
Dok. nr.: 804150
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 7. december 2018 stillet følgende
spørgsmål nr. 244 (Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares endeligt.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 244:
”Hvad er ministerens holdning til at et lokaleareal i en bodega, som tidligere har væ-
ret under 40 kvm og dermed haft tilladelse til rygning, nu opmåles til over 40 kvm,
uden at der er foretaget nogen fysiske ændringer af lokalet? ”
Svar:
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har mit ministerium indhentet bidrag fra Be-
skæftigelsesministeriet. Beskæftigelsesministeren har bedt Arbejdstilsynet om en ud-
talelse, og Arbejdstilsynet har oplyst følgende:
”Arbejdstilsynet udsteder ikke tilladelser til rygning efter lov om røgfri miljøer. Ar-
bejdstilsynet fører tilsyn med lovens overholdelse. Hvis Arbejdstilsynet ved et tilsyns-
besøg på fx en bodega konstaterer, at der ryges, og at der er et serveringsareal på
over 40 m
2
, giver Arbejdstilsynet påbud om, at der ikke må ryges. Der vil altid være
tale om et strakspåbud, hvilket betyder, at påbuddet skal efterkommes straks.
For at Arbejdstilsynet kan give et påbud om, at der ikke må ryges, skal den tilsynsfør-
ende konstatere rygningen ved selvsyn, eller se klare tegn på, at der ryges (fx fyldte
askebægre).
Hvis Arbejdstilsynet konstaterer, at der ryges,
foretager den tilsynsførende en vurde-
ring og eventuelt en opmåling af serveringsarealets størrelse, for at afgøre, om serve-
ringsarealet er over eller under 40 m
2
. Vurdering og evt. opmåling vil normalt blive
foretaget i samarbejde med værtshusets indehaver eller bestyrer, hvis denne er til
stede.
Hvis der ikke ryges,
og der dermed ikke konstateres en overtrædelse af lov om røgfrie
miljøer, vil den tilsynsførende ikke forholde sig til størrelsen af serveringsarealet.
Dette kan være forklaringen på, at en bodega, som ved et tidligere tilsynsbesøg ikke
har fået påbud om, at der ikke må ryges, ved et senere tilsynsbesøg får et påbud,
selvom der ikke er ændret på de fysiske forhold.”
Med venlig hilsen
Ellen Trane Nørby
/
Maria Ramskov Larsen
1