Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
1977070_0001.png
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 28-11-2018
Enhed: AELSAM
Sagsbeh.: DEPSDPE
Sagsnr.: 1809219
Dok. nr.: 744868
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 5. november 2018 stillet følgende
spørgsmål nr. 119 (Alm. del) til ældreministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet
er stillet efter ønske fra Kirsten Normann Andersen (SF).
Spørgsmål nr. 119:
”I
forlængelse af svar på SUU alm. del - spm. 22 og 23, om fordeling af køkkenpuljen,
bedes ministeren redegøre nærmere for, hvordan kommunerne og Sundheds- og Æl-
dreministeriet har defineret, at maden er bragt tættere på borgeren? Og i hvor
mange flere tilfælde maden faktisk vil blive tilberedt i samme bygning eller på samme
etage, som borgeren bor i, som følge af regeringens køkkenpulje?
Svar:
Af puljeopslaget til puljen målrettet renovering, etablering eller genetablering af lo-
kale køkkener på plejecentre fremgår det vedrørende puljens formål, at lokale køkke-
ner kan være med til at bringe duften af mad ind på plejecentrene og selve madlav-
ningen tættere på de ældre. Beboerne kan i højere grad få indflydelse på, hvordan
menuen skal sammensættes. Samtidig er der større mulighed for at inddrage bebo-
erne i selve planlægningen og tilberedelsen af måltiderne; en aktivitet der kan være
med til at fastholde den identitet og hverdag, de ældre kender fra tidligere, og som
kan danne ramme om en god social aktivitet.
Ansøgerne til puljen har blandt andet i deres ansøgning skulle beskrive, hvordan de-
res køkkenprojekt understøtter puljens formål og bidrager til øget værdi for bebo-
erne. Der er foretaget en konkret, faglig vurdering af hver enkelt ansøgning i forhold
til, om projektet/projekterne lever op til puljens formål og øvrige kriterier. Blandt an-
det har det været en betingelse for tildeling af støtte, at puljens formål om at bringe
maden tættere på de ældre, samt at flest mulige ældre beboere på plejecentre vil få
flest mulige måltider tilberedt i lokale køkkener, skulle være opfyldt.
Der har ikke været noget specifikt krav om, at ansøgerne skulle oplyse, hvorvidt man-
den vil blive tilberedt i samme bygning eller på samme etage, som beboerne bor på.
Med venlig hilsen
Thyra Frank
/
Signe Dilling-Larsen