Skatteudvalget 2018-19 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
1991651_0001.png
18. december 2018
J.nr. 2018 - 8188
Til Folketinget
Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 146 af 28. november 2018 (alm. del). Spørgsmålet
er stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V).
Karsten Lauritzen
/ Jeanette Rose Hansen
SAU, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 146: Spm. om danske bagerier og restaurationskøkkeners produktion af fuldovertrukne honningkager og vandbakkelser (inkl. bunden) bliver omfattet af chokoladeafgiftslovens kapital 1 m.v., til skatteministeren
1991651_0002.png
Spørgsmål
I svaret på SAU alm. del
– spørgsmål 10 angives, at ”Langt de fleste kager er derimod
som udgangspunkt ikke afgiftspligtige”, og det
fremgår videre, at undtagelserne til dette
kan være:
1) Kagen består af skummasse og bagværket udgør mindre end 2/3
2) Særlige omstændigheder, hvor konditorvarer kan fremstå som slik, fx små romkugler,
der ikke er produceret af kageaffald
3) Konditorvarer, der er fuldt overtrukket af chokolade.
For så vidt angår pkt. 3) indgik netop dette i det oprindelige spørgsmål, hvor ministeren
blev bedt om at forholde sig til, at blandt andet honningkager og vandbakkelser blev af-
giftspligtige efter chokoladeafgiftslovens kapitel 1, hvis de er fuldt overtrukket med cho-
kolade. Ministeren svarede til dette, at ”En honningkage eller en vandbakkelse, hvor fx
bunden ikke er overtrukket, er ikke fuldt overtrukket, og det er derfor ikke givet, at varen
vil blive
anset som en afgiftspligtig vare.” Skal dette forstås således, at en honningkage el-
ler en vandbakkelse, som er fuldt overtrukket, inkl. bunden, er omfattet af chokoladeaf-
giftslovens kapitel 1? Den sidste del af det oprindelige spørgsmål, hvor ministeren bedes
forholde sig til, om danske bagerier og restaurationskøkkeners produktion af fuldover-
trukne honningkager og vandbakkelser (inkl. bunden) bliver omfattet af chokoladeafgifts-
lovens kapital 1, ses ikke besvaret. Ministeren bedes derfor besvare dette. I tillæg til dette
svar bedes ministeren oplyse, om det i bekræftende fald medfører, at producenter således
alle skal registreres som afgiftspligtige i henhold til opkrævningsloven (jf. bekendtgørelse
nr. 223 af 03/03/2012) for chokolade- og sukkervarer m.m. og konsum-is (29.025).
Svar
Jeg forstår spørgsmålet således, at følgende spørgsmål ønskes besvaret:
1. Er danske bagerier og restaurationskøkkeners produktion af fuldovertrukne hon-
ningkager og vandbakkelser (inklusive bunden) omfattet af chokoladeafgiftslo-
vens kapital 1?
2. Hvis spørgsmål 2 besvares bekræftende: Medfører det, at alle producenter skal
registreres som afgiftspligtige?
I forhold til spørgsmålet om, hvorvidt danske bagerier og restaurationskøkkeners produk-
tion af fuldovertrukne honningkager og vandbakkelser (inklusive bunden) er omfattet af
chokoladeafgiftslovens kapital 1, har Skattestyrelsen oplyst følgende, som jeg kan hen-
holde mig til:
”Det er Skattestyrelsens vurdering, at honningkager og vandbakkelser, der er fuldt over-
trukket med chokolade (inklusive bunden), er omfattet af chokoladeafgiftslovens kapitel
1.
Det følger af chokoladeafgiftsloven, at erhvervsmæssig fremstilling af varer, der er afgifts-
pligtige efter lovens § 1, stk. 1, kun må ske i virksomheder, der er registreret hos Skatte-
forvaltningen. Der er nogle undtagelser til dette krav i forhold til virksomheder, der frem-
stiller og anvender chokoladeovertræk til afgiftsfri varer, men da forudsætningen for
spørgsmålet er, at varerne er afgiftspligtige, vil der ikke blive redegjort nærmere for disse
Side 2 af 3
SAU, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 146: Spm. om danske bagerier og restaurationskøkkeners produktion af fuldovertrukne honningkager og vandbakkelser (inkl. bunden) bliver omfattet af chokoladeafgiftslovens kapital 1 m.v., til skatteministeren
1991651_0003.png
undtagelser. For at kunne blive registreret, skal virksomhedens lokaler være godkendt af
Skatteforvaltningen.
Det er på den baggrund Skattestyrelsens vurdering, at hvis et dansk bageri eller et dansk
restaurationskøkken fremstiller en honningkage eller en vandbakkelse, overtrækker hon-
ningkagen eller vandbakkelsen fuldstændigt med chokolade, således at også bunden er
overtrukket, og sætter den fuldt overtrukne honningkage eller fuldt overtrukne vandbak-
kelse til salg i bageriet eller i restaurationen, så vil bageriet eller restaurationskøkkenet
have fremstillet en afgiftspligtig vare i erhvervsmæssig sammenhæng. Det er Skattestyrel-
sens vurdering, at dette kun må ske i bagerier eller restaurationskøkkener, der er registre-
ret hos
Skatteforvaltningen efter chokoladeafgiftsloven.”
I forhold til spørgsmålet om, hvorvidt dette medfører, at alle producenter skal registreres
som afgiftspligtige, har Skattestyrelsen oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:
”Som
nævnt ovenfor er udgangspunktet, at alle, der fremstiller varer, der er afgiftspligtige
efter chokoladeafgiftsloven, skal registreres hos Skatteforvaltningen.
Det er dog ikke ensbetydende med, at alle bagerier og restaurationskøkkener skal registre-
res efter chokoladeafgiftsloven, da langt de fleste kager som udgangspunkt ikke er afgifts-
pligtige, hvilket også blev fremhævet i besvarelsen SAU alm. del spørgsmål 10. Hvis et ba-
geri eller et restaurationskøkken ikke fremstiller afgiftspligtige varer i erhvervsmæssig
sammenhæng, er der ikke krav om, at bageriet eller restaurationskøkkenet skal registre-
res.”
Jeg vil gerne bemærke, at afgiften på chokolade- og sukkervarer (chokoladeafgiftsloven)
oprindeligt blev indført tilbage i 1922, og at formålet med afgiften var at bidrage til stats-
kassen. Chokoladeafgiftsloven er de seneste knap 100 år blevet ændret adskillige gange,
og i den forbindelse er loven blevet mere kompliceret at forstå og administrere. Det har
desværre også medført mere bøvl for virksomhederne.
Regeringen har fokus på at forbedre rammevilkårene for dansk erhvervsliv. Det betyder
konkret, at det skal være lettere at drive virksomhed, og at det administrative besvær for
virksomhederne skal reduceres gennem oprydning og forenkling af afgifterne. Derfor har
regeringen også indgået
Aftale om Erhvervs- og Iværksætterinitiativer
fra november 2017 og
Af-
tale om sanering af bøvlede og byrdefulde afgifter
fra august 2018. Aftalerne medfører omfattende
forenklinger, afskaffelser og nedsættelser af en række afgifter samt digitaliseringer i af-
giftslovene, og de udgør et betydeligt bidrag til saneringsarbejdet.
Afslutningsvis skal jeg bemærke, at såfremt chokoladeafgiften skal afskaffes, vil det forud-
sætte væsentlig alternativ finansiering.
Side 3 af 3