Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1 240 København K
J.nr. 201 9-4618
Den 1 2. april 2019
Miljø- og fødev areministerens besvarelse af spørgsmål nr. 683 (MOF alm. del) stillet 21 . marts 2019
efter ønske fra Lise Bech (DF).
Spørgsm ål nr. 683
”V
il ministeren oplyse, hvor langt man er med at undersøge BHA og BHT for hormonforstyrrende
egenskaber?”
Sv ar
Jeg kan på baggrund af oply sninger fra Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen oplyse, at antioxidanterne
BHA og BHT anv endes til kosmetik, fødevarer, fødevarekontaktmaterialer og lægemidler med henblik
på konservering. Derfor er stofferne også reguleret under forskellige lovgivningsområder afhængigt af,
hv ad de anv endes til. Stofferne hindrer iltning og hermed harskning af de pågældende produkter.
BHA og BHT har igennem længere tid v æret i søgelyset for eventuelle hormonforstyrrende effekter og
er pt. til v urdering for deres mulige hormonforstyrrende effekt er
under EU’s kemikalielovgivning
(REACH), hv or Frankrig gennemfører v urderingen for det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA).
Derudov er har Center for Hormonforstyrrende Stoffer (CeHoS) for ny lig offentliggjort en rapport med
en liste på 1 9 stoffer, herunder BHA, som CeHoS v urderede som v æ rende hormonforstyrrende.
Da BHT ligeledes mistænkes for at v ære hormonforstyrrende , har Danmark foreslået, at både BHA og
BHT inkluderes på Kommissionens kommende liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer, som
skal v urderes i kosmetiske produkter.
I forhold til stoffernes anvendelse som fødevaretilsætningsstoffer har EFSA i henholdsvis 2011 og 2012
v urderet begge stofferne sundhedsmæssigt acceptable i de godkendte doser, jf. sv ar på MOF alm. del
spm. 682.
Jakob Ellemann-Jensen
/
Annelise Fenger
Mi l jø-
og Fødev areministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1 216
Køb enhavn K
Tl f . 38 1 4 21 42 • Fax 33 1 4 50 42 • CV R 12854358 • EA N 5798000862005 • mf [email protected] • w ww.mf vm.dk