Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
2045709_0001.png
Folketingets Miljø - og Fødevareudvalg
Christiansborg
1 240 København K
J.nr. 201 9-4618
Den 1 2. april 2019
Miljø- og fødev areministerens besvarelse af spørgsmål nr. 682 (MOF alm. del) stillet 21 . marts 2019 efter
ønske fra Lise Bech (DF).
Spørgsm ål nr. 682
”V il ministeren kommentere artiklen ”Test: Kemi i ty ggegummi”, Forbrugerrådet Tænk Kemi, den 1 . marts
201 9, jf. https://kemi.taenk.dk/test/test-kemi-i-tyggegummi, hv or det blandt andet fremgår, at ty ggegummi
kan indeholde tilsætningsstoffer, der er mistænkt for at v ære hormonforstyrrende, og at det især er
børnetyggegummi, der indeholder BHA og BHT?”
Sv ar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:
”Tilsætningsstofferne
BHA og BHT er senest risikovurderet af EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerheds-
autoritet) i henholdsvis 2011 og 2012 som led i Kommissionens re -evalueringsprogram for samtlige
tilsætningsstoffer. Denne risikovurdering tager hensyn til alle aldersgruppers indtag af stofferne fra alle de
fødev arer, hv or stofferne er tilladte. Dette gælder derfor også i forh old til stoffernes anv endelse i
ty ggegummi.
EFSA konkluderede for begge stoffer, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved de godkendte
anv endelser i de tilladte mængder. EFSA næv ner i deres v urderinger af BHA og BHT, at stofferne har
hormonforstyrrende potentiale, og at der i deres v urdering er taget højde for disse effekter i den fastsatte
ADI. ADI-v ærdien (Acceptabelt Dagligt Indtag) er et ud tryk for, hv or meget af et stof man kan indtage pr. kg
kropsv ægt hv er dag hele livet uden sundhedsmæssige konsekvenser.
EFSA’s
konklusion beror kun på indtag af fødev arer og tager således kun højde for alternative
eksponeringskilder fra fødevarer, men ikke fra forbrugerprodukter, og tager heller ikke højde for udsættelsen
for andre stoffer, der fører til samme effekter .
Cocktaileffekter (kombinationseffekter) af hormonforstyrrende stoffer, er næv nt som et specifikt
forskningsområde i en ny EU-ramme for arbejdet med hormonforstyrrende stoffer, som blev publiceret af
Kommissionen i nov ember 2018
1
. Der pågår altså en opbygning af v iden om hormonforstyrrende stoffer og
cocktaileffekter. Den v iden vil fremover indgå i risikov urderingen af bl.a. tilsætningsstoffer, herunder BHA
og BHT.
Men som jeg har giv et udtryk for gentagne gange, så går arbejdet i EU generelt for langsomt i forhold til
minimering af udsættelsen for hormonforstyrrende stoffer, så jeg v il fortsat gøre mit for at tempoet bliver sat
op.
1
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/HTML/?uri=CELEX:52018DC0734&from=da
Mi l jø-
og Fødev areministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1 216
Køb enhavn K
Tl f . 38 1 4 21 42 • Fax 33 1 4 50 42 • CV R 12854358 • EA N 5798000862005 • mf [email protected] • w ww.mf vm.dk
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 682: Spm. om kommentar til artiklen Test: Kemi i tyggegummi, Forbrugerrådet Tænk Kemi, den 1. marts 2019, til miljø- og fødevareministeren
Jakob Ellemann-Jensen
/
Annelise Fenger
2