Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1 240 København K
Den 7 . januar 2019
Miljø- og fødev areministerens besvarelse af spørgsmål nr. 337 (MOF alm. del) stillet 1 4. december
201 8 efter ønske fra Simon Kollerup (S).
Spørgsmål nr. 337
”V
il ministeren oplyse, hvor stor en andel af måltiderne i de offentlige køkkener, der er økologiske i
hv er enkelt af landets kommuner?”
Sv ar
Jeg har forelagt spørgsmålene for Fødevarestyrelsen, der oplyser:
”Fødevarestyrelsen har ikke adgang til de ønskede data og er ikke bekendt med, at disse data bliver
sy stematisk opgjort i kommunalt regi. Nogle kommuner har en målsætning om økologi i dere s
køkkener, f.eks. er målet 90 procent økologi i Københavns Kommunes institutioner i 2020.
Danmarks Statistik har for år 2017 opgjort andelen af økologi indkøbt til de offentlige køkkener til 1 9
procent. Dette tal dækker alle offentlige køkkener i kommuna lt, regionalt og statsligt regi og er baseret
på fødev aregrossisternes lovpligtige svar til Danmarks Statistik. Undersøgelsen gennemføres årligt.
I øv rigt kan Fødevarestyrelsen oplyse, at der i december 2018 er registreret cirka 2.600 offentlige og
priv ate storkøkkener med Det Økologiske Spisemærke, sv arende til en stigning på 1 3 procent siden
2017 . Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver afhængig af dokumenteret økologiprocent i
fødev areindkøbet; guld (90 -100 procent økologi udgør 18 procent af registreringerne), sølv (60 -90
procent økologi udgør 41 procent af registreringerne) og bronze (30 -60 procent økologi udgør 41
procent af registreringerne).
Ud af de cirka 2.600 registrerede økologiske spisemærker findes de 7 2 procent i offentligt regi med
følgende fordeling: Kommuner (1 .414 køkkener), regioner (362 køkkener) og stat (87 køkkener).
Fødev arestyrelsen er ikke bekendt med det samlede antal offentlige køkkener i Danmark eller antallet
af kommunale køkkener, hvorfor andelen af offentlige køkken er i kommuner med en dokumenteret
økologiprocent via Det Økologiske Spisemærke ikke kan beregnes.”
Jakob Ellemann-Jensen
/
Esben Egede Rasmussen
Mi l jø- og Fødev areministeriet
•
Slotsholmsgade 12
•
1 216 Køb enhavn K
Tl f . 38 1 4 21 42
•
Fax 33 1 4 50 42
• CV R
12854358
• EA N
5798000862005
•
•
w ww.mf vm.dk