Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 20. december 2018
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 265 (MOF alm. del) stillet 3. december 2018
efter ønske af Miljø- og Fødevareudvalget.
Spørgsmål nr. 265
”Vil
ministeren redegøre for, hvor stor drivhusgasudledningen er fra produktionen af henholdsvis 1 kg.
økologisk produceret svinekød og 1 kg. konventionelt produceret svinekød? Ministeren bedes også
sætte mængderne af drivhusgasudledning i forhold til hinanden.”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Landbrugsstyrelsen, som oplyser at:
”En
livscyklusanalyse udført af Halberg et al. 2010
1
viser, at udledningen pr. kg levende vægt for
fritgående økologisk svin i Danmark er ca. 3,3 kg CO2-ækvivalent, mens udledningen for
konventionelt producerede indegående svin er ca. 2,8-2,9 kg CO2-ækvivalent. Studiet viser således, at
den konventionelle svineproduktion udleder ca. 12-15 % mindre CO2 pr. kg.
Når man forholder sig til resultaterne af livscyklusvurderinger, er det væsentlig at være opmærksom
på detaljerne i de forudsætninger, der indgår i vurderingerne. Resultaterne af livscyklusvurderinger er
generelt meget afhængige af, hvilke datasæt og analytiske tilgange der anvendes, samt af
afgrænsningerne, dvs. hvor mange aktiviteter der medregnes.
Det bemærkes, at der findes andre livscyklusvurderinger, som viser andre tal for udledningen af
drivhusgasser fra fødevareproduktionen, herunder for svinekød. Det gælder fx den oversigt, der er
samlet af Aarhus Universitet (Tabel over fødevarers klimaftryk
2
) over drivhusgasudledninger fra
forskellige fødevarer, som der henvises til i besvarelserne af MOF 266 og 267 alm. del. Her er
drivhusgasudledningen opgjort til 4,6 kg. CO2 ækvivalenter mod de 2,8-2,9 kg. CO2 ækvivalenter, der
er beregnet i Halberg et. al 2010, der sammenligner økologisk og konventionel svineproduktion i
denne besvarelse. Forskellen mellem CO2 belastningen ved konventionel produktion i de to studier
kan blandt andet forklares med, at Mogensen et. al fokuserer på fødevaren, og har indregnet en
”kødfaktor” på 1,33.
Landbrugsstyrelsen har ikke kendskab til andre livscyklusvurderinger, som sammenligner
udledningerne fra konventionel og økologisk produktion udregnet under samme forudsætninger og
afgrænsninger.”
1
Impact of organic pig production systems on CO2 emission, C sequestration and nitrate pollution, Halberg et al.
2010
2
http://agro.au.dk/fileadmin/user_upload/Mogensen_et_al_2016_Foedevarernes_klimaaftryk.pdf
Miljø- og Fødevareministeriet
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk