Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 267 (MOF alm. del) stillet 3. december 2018
efter ønske af Miljø- og Fødevareudvalget.
Spørgsmål nr. 267
”Vil
ministeren redegøre for, hvor stor drivhusgasudledningen er pr. kilo fra henholdsvis en økologisk
slagtekylling og en konventionel slagtekylling? Ministeren bedes også sætte mængderne af
drivhusgasudledning i forhold til hinanden.”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Landbrugsstyrelsen, som oplyser at:
”Aarhus
Universitet har samlet en oversigt over drivhusgasudledninger (Tabel over fødevarers
Klimaftryk
1
) fra forskellige fødevarer, som viser, at udledningen pr. kg dansk konventionelt produceret
hel kylling er ca. 3,2 kg CO2-ækvivalent. Opgørelsen indeholder ikke tilsvarende tal for økologisk
produceret kylling. Landbrugsstyrelsen er ikke bekendt med andre livscyklusanalyser som
sammenligner udledningerne fra konventionel og økologisk produktion af kylling udregnet under
samme forudsætninger og afgrænsninger.
Endvidere bemærkes det, at disse tal er baseret på livscyklusanalyser. Der henvises til svaret på
spørgsmål 265, hvor det beskrives, hvordan resultater fra livscyklusvurderinger er afhængige af valg af
datasæt og afgrænsninger, og at klimaeffekten også kan opgøres på anden vis.”
Jakob Ellemann-Jensen
/
Jacob Nielsen
1
http://agro.au.dk/fileadmin/user_upload/Mogensen_et_al_2016_Foedevarernes_klimaaftryk.pdf
Miljø- og Fødevareministeriet
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk