Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
1991831_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2018-14-169-03165
Den 18. december 2018
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 219 (MOF alm. del) stillet 21. november
2018 efter ønske fra Simon Kollerup (S).
Spørgsmål nr. 219
”Vil
ministeren redegøre for omfanget af privat import af hele vildsvin såvel som vildsvinekød fra
eksempelvis jagt i udlandet? Vil ministeren i forlængelse heraf redegøre for, hvilke tiltag regeringen
påtænker at tage for at begrænse importen af udenlandsk vildsvinekød med henblik på at begrænse
spredningen af afrikansk svinepest?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Der er EU lovgivning, der skal sikre mod,
at der indføres smittefarligt kød til Danmark dels fra andre
medlemsstater dels fra tredjelande.
Lovgivningen, som skal sikre mod indførsel af smitte fra andre medlemsstater, er rettet mod
myndighederne i de medlemsstater, som har et udbrud af f.eks. afrikansk svinepest. Det er dem, der
skal sikre, at der ikke føres smittefarligt materiale
herunder kød
ud fra de områder, der er
underlagt restriktioner i forhold til udbrud af smitsomme husdyrssygdomme. Dermed er det ikke op til
myndighederne i alle andre medlemsstater, at etablere lovgivning og systematisk kontrol mod
indslæben fra de smittede områder.
Lovgivningen, som skal sikre mod indførsel af smitte fra tredjelande, er dels rettet mod den
kommercielle import med bestemmelser om systematisk offentlig kontrol af alle sendinger ved EU's
ydre grænse og stop for importen af risikoprodukter fra områder med udbrud, dels rettet mod privates
indførsel af animalske produkter med bestemmelser om, at indførsel af kød, kødprodukter, mælk og
mælkeprodukter fra tredjelande altid er forbudt (med meget få undtagelser som f.eks. Grønland og
Færøerne).
Forbuddet mod, som privatperson at indføre kød og kødprodukter fra tredjelande, indebærer således
tillige et forbud mod at indføre hele vildsvin og vildsvinekød. Danmark har i 2016 konfiskeret 281 kg
kød og kødprodukter fra tredjelande. I 2017 blev der konfiskeret 1.790 kg, hvilket er en stigning på 537
%.
Omfanget af privates indførsel af hele vildsvin og vildsvinekød fra andre EU-medlemslande kendes
ikke, da privat indførsel af fødevarer fra andre EU-lande til Danmark ikke registreres.”
Jakob Ellemann-Jensen
/
Per Henriksen
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 219: Spm. om omfanget af privat import af hele vildsvin såvel som vildsvinekød fra eksempelvis jagt i udlandet, til miljø- og fødevareministeren
2