Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 193 (MOF alm. del) stillet 15. november
2018 efter ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 193
”Ifølge
Fødevarestyrelsens pesticidkontrol af fødevarer for 2017 er der sket en stigning i
antallet af prøver med fund af pesticidrester fra 2013 til 2017 fra 14 pct. til 27 pct. for
dansk konventionelt dyrket korn og andre såkaldte cerealier til fødevarer. Vil ministeren
forklare årsagerne til den store stigning?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:
”Pesticider
kan lovligt anvendes i forbindelse med dyrkning af bl.a. korn. Der kan derfor også være et
lovligt restindhold af pesticider i korn. I forbindelse med Fødevarestyrelsens pesticidkontrol af
fødevarer på det danske marked, udtages årligt prøver af forskellige kornprodukter. Der blev i 2017
udtaget 82 prøver af dansk korn.
Det er korrekt, at der ses en stigning i antallet af fund af pesticidrester i dansk korn, særligt fra 2016 til
2017. En analyse viser, at der i 2017 er flere prøver af hvedekerner, hvor der findes pesticidrester, og
det skyldes, at der fra 2016 til 2017 ses flere prøver med indhold af stofferne boscalid, chlormequat og
glyphosat. Derudover blev der i 2017 yderligere fundet stofferne MCPA og mepiquat, som ikke blev
fundet i prøver fra 2016.
Fødevarestyrelsen har ikke kendskab til en enkel begrundelse for, hvorfor der ses flere prøver af
hvedekerner med fund af pesticidrester. Men der kan være flere grunde
–
for eksempel valg af andre
midler, vejrforhold, forskellige skadegørere fra år til år etc.
Det skal understreges, at Fødevarestyrelsens resultater viser, at der ikke er fundet indhold i dansk korn
over den tilladte grænseværdi. Resultaterne viser derimod, at der er færre pesticidrester i dansk korn
sammenlignet med udenlandsk
–
og når der findes indhold af pesticidrester i dansk korn, er
indholdene langt under den fastsatte grænseværdi.
Fødevarestyrelsen vil naturligvis følge udviklingen.”
Jakob Ellemann-Jensen
/
Lea Frimann Hansen
Miljø- og Fødevareministeriet
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk