Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
1975170_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1 240 København K
J.nr. 201 8-29-113-19978
Den 24. nov ember 2018
Miljø- og fødev areministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 59 (MOF alm. del) stillet d. 6. nov ember
201 8 efter ønske fra ikkemedlem af udv alget (MF) Michael Aastrup Jensen (V ).
Spørgsm ål nr. 159
”V
il ministeren kommentere på nedenstående henvendelse fra en fastfood restaurant angående
muligheden for at ændre lovgivningen, således
at kød der har v æret udsat for ”water misting” må
markedsføres som 1 00 pct. oksekød?
”Når
v i lav er en bøf, til v ores burger, får v i 1 00% oksekød, frosset og klar til brug, fra fabrikken.
Når man fry ser sådan en bøf ned, fordamper der lidt v and i processen , og det
kan gøre den lidt tør. Det v il v i gerne undgår, så v i sprayer v and hen over kødet i fry seprocessen.
Og v i spray er præcis lige så meget v and, som vi v ed, der afdamper. Men det
kalder fødev arestyrelsen ”at tilsætte v and” Og selv om v i ikke ”tilsætter ” mere vand, end
der afdamper, må v i ikke kalde det 1 00% oksekød, hv is v i sprayer v and på
i fry seprocessen.
Det hedder i øv rigt ”water misting” og står i Fødevarestyrelsens v ejledning punkt 17.14.
Det er et godt eksempel på en bureaukratisk regel I burde afskaffe
(https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Maerkningsvejledning/
Sider/17 _14_Maerkning_med_100_eller_lignende.aspx
).””
Sv ar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser:
”I ”V ejledning om mærkning” afsnit 17
.14 er det beskrevet, at for at kunne mærke med den friv illige
anprisning ”1 00 % kød” på en fødev are, er det en forudsætning, at der v irkelig er tale om 1 00 % af den
pågældende v are. Som eksempel angives det, at kød som er sprøjtet med v and, såkaldt water-misting,
ikke må mærkes med ”1 00 % kød”, da det v il v ære v ildledende. Produktet må dog gerne sælges som
kød. Dette er ikke ny praksis, og der har , indtil for ny lig, ikke v æret stillet spørgsmål hertil.
”V ejledning om mærkning af fødev arer”
fastsætter ikke regler, men er en v ejledning, som angiver,
hv ornår en anprisning som udgangspunkt ikke v il v ære v ildledende. Det fremgår også af v ejledningen,
at v ildledningsvurderingen beror på en konkret v urdering af samtlige elementer ved markedsføringe n
af produktet.
I v ejledningens afsnit 17 .14 er der ikke taget stilling til mængden af v and eller baggrunden for at
tilsætte v and i forhold til v urderingen af anprisningen ”1 00 % kød”. Selv om det fremgår af
v ejledningen, at sprøjtning af kød med v and bety
der, at det v il v ære v ildledende at mærke med ”100 %
kød”, v il Fødevarestyrelsen altid skulle foretage en konkret v urdering i hv er enkelt sag.
Fødev arestyrelsen v urderer f.eks., at anprisningen ’100 % kød’ kan beny ttes i et tilfælde, hv or det
tilsatte v and er afdampet, hvis v irksomheden kan dokumentere, at v andet forsvinder under frysning
eller senere tilberedning.
Mi l jø- og Fødev areministeriet
Slotsholmsgade 12
1 216 Køb enhavn K
Tl f . 38 1 4 21 42
Fax 33 1 4 50 42
• CV R
12854358
• EA N
5798000862005
mf [email protected]
w ww.mf vm.dk
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 159: MFU spm. om kød der har været udsat for water misting må markedsføres som 100 pct. oksekød, til miljø- og fødevareministeren
På den baggrund v il Fødevarestyrelsen v ed næste revidering af ”V ejledning om mærkning af
fødev arer” tilpasse afsnit 17 .14 således, at det
fremgår mere tydeligt, at det i udgangspunktet er
v ildledende at anprise kød sprøjtet med v and med ”1 00 % kød”, men at der kan v ære konkrete tilfælde,
hv or tilsætning af v and ikke udelukker, at der kan anprises med ”100 % kød”. I den forbindelse vil
Fødev
arestyrelsen også slette den specifikke henvisning til ”water
-misting”.”
Jakob Ellemann-Jensen
/
Annelise Fenger
2