Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
1973350_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2018-12646
Den 21. november 2018
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 127 (MOF alm. del) stillet den 29. oktober
2018 efter ønske fra Simon Kollerup (S)
Spørgsmål nr. 127
”Vil
ministeren kommentere på studiet foretaget af Julia Baudry fra Institut National de la
Sante et de la Recherche Medicale i Paris, omtalt i Politikens artikel ӯkologisk kost reducerer
risiko for visse
kræftformer” fra den 26. oktober 2018? Vil ministeren herunder vurdere,
om det er korrekt, at økologisk kost reducerer risikoen for visse kræftformer?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har indhentet en vurdering af studiet fra
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Fødevareinstituttet, og oplyser at:
”Det
er DTU Fødevareinstituttets vurdering, at det pågældende studie er interessant, men at det ikke
giver dokumentation for, at økologisk kost reducerer risikoen for visse kræftformer.
DTU Fødevareinstituttet udtaler, at undersøgelsen er observerende, og derfor ikke kan dokumentere
en årsagssammenhæng. Der skal desuden flere undersøgelser til, før en årsagssammenhæng kan
vurderes at være sandsynlig eller overbevisende. Sådanne undersøgelser skal endvidere så vidt muligt
underbygges med kontrollerede studier, og forbruget bør måles mere specifikt og gerne underbygges
med objektive mål for eksponering, f.eks. pesticidrester i blodet. På linje hermed konkluderes i den
videnskabelige artikel, hvor studiet beskrives, at
”resultater
indikerer,
at højere økologisk forbrug er
associeret med reduceret risiko for cancer”.
DTU Fødevareinstituttet peger endvidere på, at der i studiet kan ligge visse svagheder i den metode,
der er anvendt til inddeling af deltagerne i grupper ud fra økologisk forbrug. Desuden gælder for
gruppen med højt økologisk forbrug, at der f.eks. er flere kvinder, at kosten er sundere, og at den
gennemsnitlige socio-økonomisk status er højere, end for grupperne med et lavere økologisk forbrug.
Disse forskelle kan være en svaghed i forhold til at vurdere, om det er den økologiske kost eller andre
forhold, som er grunden til de færre kræfttilfælde i gruppen med den økologiske kost
også selvom
der så vidt muligt er taget højde for dem i undersøgelsens statistiske analyser.
Fødevarestyrelsen er ikke bekendt med andre undersøgelser, som giver grundlag for at konkludere, at
økologisk kost reducerer risikoen for visse kræftformer.”
Jakob Ellemann-Jensen
/
Esben Egede Rasmussen
Miljø- og Fødevareministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk