Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
NOTAT
Fødevarer og Veterinær
Ref. KRTAN
Den 12. november 2018
Danskproducerede og udenlandske æg samt dyrevelfærd
Problemstilling
I et åbent brev fremsendt af Gråsten Fjerkræ til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg fremsættes
anklage om at Fødevarestyrelsen vildleder forbrugerne. Anklagen baserer sig på den fejlagtige
rapportering i pressen om Fødevarestyrelsens rolle i branchens nyligt lancerede stempel på
danskproducerede æg. Nedenfor redegøres for faktuelle forhold vedr. danskproducerede æg og
udenlandske æg der kan eksporteres til Danmark, samt den danske lovgivning vedrørende dyrevelfærd
for æglæggende høns.
Baggrund
Danskproducerede æg og udenlandske æg der kan eksporteres til Danmark
Danmark har særstatus for salmonella i æg. På Fødevarestyrelsens hjemmeside fremgår det, at
Danmarks særstatus i EU for konsumæg giver en ekstra sikkerhed for forbrugerne. Det begrundes med
et tættere testprogram for salmonella af de danske flokke.
Det danske salmonellaprogram for høns, som lægger spiseæg, kræver, at alle hønseflokke
(konsumægsflokke) testes hver 2. uge. EU reglerne kræver, at en flok pr. bedrift testes hver 15. uge.
Flokkene undersøges for salmonellabakterier, og disse types for at få viden om, hvilken type
salmonella (serotype), der er tale om. EU-reglerne har kun restriktioner på to serotyper (S.
Typhimurium og S. Enteritidis), hvor de danske regler omfatter alle serotyper.
Danmarks særstatus på æg betyder, at virksomheder, der vil eksportere æg til Danmark, skal
dokumentere, at æggene stammer fra konsumægsflokke, der er testet efter EU reglerne, dvs. hver 15.
uge, og er fundet fri for alle typer salmonella. De danske flokke er således testet hyppigere end flokke,
der alene lever op til EU-kravet, og hvad der kræves i forhold til eksport til Danmark, som følge af
særstatus. Fødevarestyrelsen mener derfor, at danske æg er mere sikre end udenlandske æg i forhold
til risikoen for salmonella.
Af brevet fra Gråsten Fjerkræ fremgår, at der for udenlandske æg kun testes for de fem mest udbredte
typer af salmonella. Som følge af dansk særstatus skal æg, der eksporteres til Danmark, være testet for
alle typer salmonella. Fødevarestyrelsens formodning er, at der henvises til de fem serotyper, der er
omfattet af restriktioner i avlsflokke i hele EU.
For så vidt angår de 3000 forskellige salmonellatyper, kan Fødevarestyrelsen ikke forklare, hvor
Danske Æg har tallet 3000 fra. Som det også fremgår af brevet, er det på Fødevarestyrelsens
hjemmeside anført, at der er ca. 2000 typer.
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk