Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 20. november 2018
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 116 (MOF alm. del) stillet d. 26. oktober
2018 efter ønske fra Simon Kollerup (S).
Spørgsmål nr. 116
”Hvad
vil regeringen gøre for at sikre, at den soja, der importeres, produceres bæredygtigt?
Svar
Regeringen er aktiv på flere fronter for at bidrage til at styrke ansvarligheden, når det drejer sig om
import af landbrugsvarer som f.eks. soja. Vi er medunderskrivere af de to Amsterdam erklæringer og
har i indeværende halvår formandskabet for Amsterdampartnerskabet. Partnerskabet har som
målsætning at fremme tiltag, der kan gøre importen af landbrugsvarer afskovningsfri og bæredygtig.
Jeg har på vegne af Amsterdampartnerskabet, i denne måned opfordret Kommissionen til snarest
muligt at tage skridt til en EU-handlingsplan mod afskovning.
I regi af Amsterdampartnerskabet har Miljø- og Fødevareministeriet afholdt en international
workshop om forskellige nationale tiltag til at styrke afskovningsfri og bæredygtigt produceret soja.
Miljø- og Fødevareministeriet er desuden medlem af Dansk Initiativ for Etisk Handel og deltager i en
sojaarbejdsgruppe sammen med en række virksomheder, brancheorganisationer og NGOer.
Miljø- og Fødevareministeriet har i de seneste år fået udarbejdet en række analyser og kortlægninger
om soja og palmeolie hos Aarhus Universitet og Københavns Universitet, med henblik på at skabe
overblik over udfordringer og løsningsmuligheder indenfor disse værdikæder.
Endeligt har Miljø-
og Fødevareministeriet i oktober 2018 lanceret en ”Handlingsplan for nye
bæredygtige proteiner” som opfølgning på anbefalinger fra Det Nationale
Bioøkonomipanel.
Handlingsplanen viser hvordan den danske produktion af nye bæredygtige proteiner kan øges og
erstatte importeret protein. Som opfølgning herpå er en række danske virksomheder gået sammen i et
bredt partnerskab, der skal målrette og intensivere udviklingen og forskningen indenfor dansk
produktion af proteiner til foder, fødevarer og pharma.
Det er min overbevisning, at det er i de danske virksomheders interesse ikke at blive forbundet med de
negative konsekvenser, der kan være ved sojaproduktionen. Danmark er kendt som et
state of the art
fødevareland. En del af det image handler om at tage ansvar for, at den soja der importeres er
ansvarligt produceret. Virksomheder der er en del af værdikæden for soja bør tage ansvar for, at den
soja de handler med er ansvarligt produceret. En mulighed er, at virksomhederne køber certificeret
soja, så man støtter op om ansvarligt produceret soja.
Jakob Ellemann-Jensen
/
Mikkel Dam-Schwarz
Miljø- og Fødevareministeriet
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk