Grønlandsudvalget 2018-19 (1. samling)
GRU Alm.del
Offentligt
2041689_0001.png
Folketingets Grønlandsudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 5. april 2019
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 56 (GRU alm. del) stillet den 8. marts 2019
efter ønske fra Aaja Chemnitz Larsen (IA).
Spørgsmål nr. 56
”Ifølge selvstyreloven for Grønland, §2, stk 3, er fødevare-
og veterinærområdet et område, som
Grønlands Selvstyre kan bestemme skal overgå delvist til Grønlands Selvstyre.
Det kræver således ikke forhandling med den danske regering om tidspunktet. Hvilken del af fødevare-
og veterinærområdet kan hjemtages og hvilken del kan ikke hjemtages?
Vil en hjemtagelse betyde, at mulighederne for at eksportere grønlandske madprodukter ud af
Grønland bliver lettere?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser:
”Ifølge
§ 2 i lov nr. 473 af 12. juni 2009 om Grønlands Selvstyre (selvstyreloven) kan selvstyret
bestemme, at
fødevare- og veterinærområdet helt eller delvist skal overgå til selvstyret. Sagsområdet
kan overgå helt eller delvist til selvstyret på tidspunkter, der fastsættes efter forhandling med
rigsmyndighederne, jf. selvstyrelovens § 3, stk. 2.
Af punkt 4.4.20 i bemærkningerne til selvstyreloven fremgår følgende om fødevare- og
veterinærområdet:
”Sagsområdet kan overtages samlet eller i dele. Delområdet, der omfatter regulering og kontrol med
fiskevirksomheder, der producerer med henblik på eksport, herunder fabriksfartøjer, fiskefartøjer og
akvakulturbrug, samt overvågning af muslingeområdet og kontrol med ind- og udførsel af fisk kan
overtages alene. Den resterende del af det animalske område, dvs. området vedrørende kød, mælk og
æg, bør overtages samlet med hele det veterinære område dvs. smitsomme husdyrsygdomme og
dyrlægegerning, idet disse delområder er tæt forbundne.”
I forhold til besvarelse af spørgsmålet om mulighederne for eksport fra Grønland skal der gøres
opmærksom på, at der er forskel i betingelserne for samhandel mellem EU- og samhandelslande, og
eksport til og fra lande udenfor EU (tredjelande).
Grønland har siden den 5. april 2014 haft samhandelsstatus for området fisk og fiskevarer, i henhold
til Rådets afgørelse af 28. juni 2011. Derfor betragtes Grønland ikke som et tredjeland på dette område,
og fisk og fiskevarer kan frit omsættes på EU’s marked.
På alle andre fødevareområder betragtes
Grønland som et tredjeland.
Miljø- og Fødevareministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
GRU, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 56: Spm. om, hvilken del af fødevare- og veterinærområdet der kan hjemtages og hvilken del der ikke kan hjemtages, miljø- og fødevareministeren
Hvis samhandelsområdet overgår, vil Grønland miste denne samhandelsstatus, indtil det grønlandske
myndighedskontrolsystem kan godkendes af EU-Kommissionen. Grønland vil derfor på området fisk
og fiskevarer igen blive betegnet som et tredjeland, der eksporterer til EU.
Eksport af fødevarer til og fra tredjelande kræver, baseret på Fødevarestyrelsens erfaringer, som
minimum, at EU's lovgivning omhandlende fødevarehygiejne og myndighedskontrol, eller anden
ækvivalent lovgivning, er implementeret i oprindelseslandet.
Fødevarestyrelsen varetager på vegne af Grønland de fødevareområder, der ikke er overtaget af
Grønlands Selvstyre, herunder bl.a. regulering og kontrol med virksomheder, der producerer
animalske fødevarer (kød, fisk, mælk, æg) med henblik på eksport samt kontrol med ind- og udførsel
af animalske fødevarer. Grønlands Selvstyres overtagelse af eksport- og/eller samhandelsområdet
forudsætter derfor som minimum, at Grønlands Selvstyre;
etablerer myndighedskontrolsystem til at udføre audit og tilsyn af samhandels-
/eksportgodkendte grønlandske fødevarevirksomheder (inkl. fabriksfartøjer),
implementerer relevant EU fødevarelovgivning og evt. tredjelandskrav,
opnår EU godkendelse af deres myndighedskontrolsystem for at generhverve
samhandelsstatus på fisk og fiskevarer i henhold til relevant EU-lovgivning,
opnår individuelle tredjelandsgodkendelser af deres myndighedskontrolsystem fra særlige
tredjelande
f.eks. baseret på spørgeskemaer, dokumentation og inspektionsbesøg.
etablerer tredjelandsrelationer for at kunne vedligeholde eksisterende markedsåbninger
forhandlet af Fødevarestyrelsen på vegne af Grønland, samt muliggør Grønlands egne
forhandlinger af nye markedsåbninger,
overvåger og bekæmper husdyrsygdomme i Grønland i henhold til relevant EU- lovgivning
og/eller OIE (World Organisation for Animal Health) standarder,
foretager certifikatudstedelse for animalske fødevarer af grønlandsk oprindelse, der
eksporteres fra Grønland i henhold til relevant EU- lovgivning og/eller Codex Alimentarius
(International Food Standards) standarder.
Grønlands Selvstyre skal således ved hel eller delvis overtagelse af eksport- og/eller
samhandelsområdet forsat leve op til samme krav for eksport og samhandel som nu for at bevare
adgangen til eksport af fødevarer til EU
og tredjelande.”
Jakob Ellemann-Jensen
/
Esben Egede Rasmussen
2