Finansudvalget 2018-19 (1. samling)
FIU Alm.del
Offentligt
1994570_0001.png
Folketingets Finansudvalg
Christiansborg
21. december 2018
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 65 (Alm. del) af 15.
oktober 2018
Spørgsmål
Vil ministeren redegøre for konsekvenserne ved at minimere kødeksporten, her-
under vurdere betydningen for skatteprovenuet og antallet af arbejdspladser, idet
udgangspunktet skal være en situation hvor kødeksporten fjernes?
Svar
Det er lagt til grund for besvarelsen, at der med kødeksporten refereres til ekspor-
ten fra danske slagterier. Det skal bemærkes, at et bortfald af hele denne eksport
uden en nærmere angivet årsag
må karakteriseres som hypotetisk, da eksporten
består af en lang række forskellige produkter og de internationale handelsvilkår er
fastlagt som en del af EU’s handelsaftaler.
I undersøgelsen
Fødevareklyngens bidrag til dansk økonomi,
Elleby, C., Hansen, H.O.
& Javakhishvili-Larsen, N., Københavns Universitet (2018) foretages en kortlæg-
ning af de enkelte erhvervs bidrag til dansk økonomi inden for de erhverv, der
udgør den såkaldte fødevareklynge. Kortlægningen foretages på baggrund af
Danmark Statistiks nationalregnskab og den hertil knyttede input-output tabel for
dansk økonomi.
Fødevareklyngen defineres som primærerhverv, forarbejdningsvirksomheder
(slagterier, mejerier mv.) og agroindustrien (fx produktion af landsbrugsmaskiner,
enzymer, kemikalier mv.). I undersøgelsen refereres der ligeledes til fødevarekom-
plekset, hvor der i forhold til fødevareklyngen ses bort fra agroindustrien, da den-
nes produktion ikke direkte er afhængig af primærvareinput.
Input-output tabellen giver mulighed for at vurdere de direkte og afledte (indirek-
te) virkninger på beskæftigelsen i de enkelte erhverv indenfor fødevarekomplekset
af ændringer i efterspørgslen. I
tabel 1
er vist eksportens direkte og afledte beskæf-
tigelsesvirkning i erhvervene.
Slagteriernes eksport har en direkte beskæftigelsesvirkning på knap 10.000 perso-
ner og en afledt beskæftigelsesvirkning på knap 28.000 personer (2014-data). Den
afledte beskæftigelsesvirkning af slagteriernes eksport udgøres navnlig af beskæfti-
gelse i landbruget, der tilvejebringer de primære input i slagteriernes produktion.
Finansministeriet · Christiansborg Slotsplads 1 · 1218 København K · T 33 92 33 33 · E [email protected] · www.fm.dk
FIU, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 65: Spm. om at redegøre for konsekvenserne ved at minimere kødeksporten, til finansministeren
1994570_0002.png
Side 2 af 3
Den samlede (direkte og afledte) beskæftigelsesvirkning af eksport fra slagterierne
er således godt 37.000 personer.
Tabel 1
Eksporten fra fødevarekompleksets direkte og afledte beskæftigelse baseret på 117 sektor input-output-
model (1.000 personer, 2014)
(1)
Direkte
Landbrug og gartneri
Fiskeri
Primærerhverv, i alt
Slagterier
Mejerier
Fiskeindustri
Bagerier, brødfabrikker mv.
Anden fødevareindustri
Drikkevareindustri
Fødevarekomplekset, i alt
14,1
1,8
15,9
9,5
3,8
2,0
3,5
3,8
1,4
39,9
(2)
Afledt
9,2
1,0
10,2
27,6
18,2
2,9
1,5
6,6
1,8
68,7
(1)+(2)=(3)
Samlet
23,2
2,8
26,1
37,1
22,0
4,9
5,0
10,4
3,2
108,6
Kilde: Danmarks Statistik og
Fødevareklyngens bidrag til dansk økonomi,
Elleby, C., Hansen, H.O. & Javakhishvili-
Larsen, N., Københavns Universitet (2018).
De ovenstående beskæftigelsesvirkninger skal fortolkes varsomt, da der er betyde-
lig forskel på virkningerne i det enkelte erhverv og i hele økonomien.
Beskæftigelsesvirkningen af slagteriernes eksport kan ikke fortolkes som et varigt
beskæftigelsesfald for hele økonomien ved bortfald af kødeksporten. Umiddelbart
vil beskæftigelsen direkte og afledt falde, hvis slagteriernes eksport bortfalder, men
de der mister beskæftigelse på slagterier og hos underleverandører kan antages på
lidt længere sigt at være i anden beskæftigelse. Virkningen på det samlede produk-
tionsniveau i økonomien og skatteindtægterne vil blandt andet kunne afhænge af, i
hvilket omfang den nye beskæftigelse sker til et højere eller lavere produktivitets-
niveau (og dermed lønafkast).
I den overfor refererede undersøgelse påpeges ligeledes, at de præsenterede be-
skæftigelsestal ikke kan fortolkes som den ventede effekt på hele dansk økonomi.
Konkret skrives der i undersøgelsen på side 10 for fødevarekomplekset som hel-
hed:
”For
eksempel hvis det danske fødevarekompleks skulle komme ud for, at eksportefterspørgslen
efter dets varer helt borfalder, ville det sandsynligvis ikke føre til en permanent merarbejdsløshed
på over 100.000 personer (jf. tabel 1)… I en velfungerende markedsøkonomi vil mange af disse
mennesker på sigt få beskæftigelse i andre brancher, som vil øge deres produktion og eksport.
Når det så er sagt, er det også klart, at en nedgang i efterspørgslen efter en branches produkter
som regel fører til arbejdsløshed på kort sigt, hvilket kan have betydelige konsekvenser for den
enkelte”.
FIU, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 65: Spm. om at redegøre for konsekvenserne ved at minimere kødeksporten, til finansministeren
Side 3 af 3
Afsluttende skal det bemærkes, at i praksis vil konjunktursituationen kunne have
betydning for, hvor hurtigt tilpasningen til det strukturelle beskæftigelsesniveau vil
foregå. I en højkonjunktur med mangel på arbejdskraft vil tilpasningen kunne
foregå relativt hurtigt. Generelt er det danske arbejdsmarked tilpasningsdygtigt.
Det afspejler bl.a., at et relativt højt antal personer årligt skifter job og at løndan-
nelsen er relativt fleksibel, herunder i lavkonjunkturperioder.
Med venlig hilsen
Kristian Jensen
Finansminister