Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 (1. samling)
EFK Alm.del
Offentligt
2019008_0001.png
Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 21. februar 2019
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 199 (EFK alm. del) stillet 6. februar 2019
efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF)
Spørgsmål nr. 199
”I artiklen i Altinget den 9. januar 2019: ”SF: Ny kommission skal få danskerne til at spise
klimavenligt” siger Erling Bonnesen (V): ”… de danske fødevarer produceres med et meget lavt
klimaaftryk,
når vi sammenligner os internationalt”. Er ministeren enig i den vurdering? Hvis ja, vil
ministeren da redegøre for, hvilke data og forskningsresultater ministeren bygger sin vurdering på,
herunder om de efter ministerens opfattelse forsøger at indregne alle klimaeffekter, herunder i de
lande, hvorfra der importeres foder m.v.? ”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Landbrugsstyrelsen, som oplyser at:
”To
studier på området har tidligere været gennemgået, jf. svar på EFK alm. del 348 af 22. august
2017:
”Greenhouse gas emission profiles of European livestock sectors” af Lesschen m.fl. offentliggjort
i tidsskriftet Animal Feed Science and Technology (2011) og ”Greenhouse gas emissions from the EU
livestock sector: A life cycle assessment carried out with the
CAPRI model” af Weiss m.fl. offentliggjort
i tidsskriftet Agriculture, Ecosystems and Environment (2012).
Studierne peger i forskellige retninger, idet Lesschen m.fl. (2011) fremhæver Danmark som havende
en klimabelastning under EU-gennemsnittet, når man ser på produktion af oksekød, svinekød og
mælk sammenlignet med resten af EU, mens studiet fra Weiss m.fl. (2012) når til den konklusion, at
klimaaftrykket af den danske produktion af oksekød og mælk ligger over EU-gennemsnittet.
Aarhus Universitet (DCA) har i et notat til Landbrugsstyrelsen fremhævet studiet fra Lesschen m.fl.
som værende det mest retvisende, når det kommer til vurdering af klimaaftryk, idet studiet fra Weiss
m.fl. vurderes at være behæftet med betydelige fejl. Aarhus Universitet fremhæver dog samtidig, at
Lesschen et al. ikke inddrager effekter af ændret arealanvendelse som følge af foderproduktion og
transport af foder. I henhold til Parisaftalen vil udledninger forbundet med foderproduktion i andre
lande dog indgå i disse landes egne drivhusgasregnskaber og reduktionsforpligtelser.
Derudover har Aarhus Universitet i 2016 udarbejdet et notat med titlen 'Redegørelse for hidtidige
danske klimaindsats', hvoraf det fremgår, at dansk produktion mælk, øvrig kvæg og grise har et relativt
lavt klimaaftryk. Antagelser bag redegørelsen fremgår af notatet.”
På basis af disse oplysninger og faglige vurderinger fra Landbrugsstyrelsen må jeg erklære mig enig i,
at danske fødevarer generelt produceres med et lavt klimaaftryk, når vi sammenligner os med andre
EU-lande.
Samtidig er det min holdning, at danske landbrugprodukters klimaeffektivitet fortsat skal øges.
Jakob Ellemann-Jensen
/
Sofus Rex
Miljø- og Fødevareministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
EFK, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 199: Spm. om, hvorvidt danske fødevarer produceres med et meget lavt klimaaftryk, når vi sammenligner os internationalt, til miljø. og fødevareministeren
2