Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 18
Offentligt
1949615_0001.png
TALEPAPIR
TALEPAPIR
”Det talte ord gælder”
Fælles samråd om social ulighed i sundhed den 2.
oktober 2018 kl. 14-16
Der er væsentlige sociale forskelle i danskernes
madvaner og en stærk sammenhæng mellem
uddannelse og sunde madvaner. Sammenhængen ses
som en social gradient; jo længere uddannelse, des
sundere spiser både mænd og kvinder.
Dette kommer bl.a. til udtryk som større forekomst af
overvægt og livsstilssygdomme som diabetes blandt
danskere med kortere uddannelse. Overvægt er 81
procent hyppigere blandt børn af forældre med kort
uddannelse end blandt børn af højtuddannede.
Løsningen er naturligvis ikke, at alle skal tage en lang
uddannelse. Hvis vi skal mindske denne ulighed, er det
vigtigt, at vi sætter ind på flere forskellige fronter, og
har fokus på brede indsatser, der kommer danskerne til
gode, uanset hvilken baggrund de kommer fra.
I regeringens strategi for mad, måltider og sundhed,
som blev lanceret i august, er der flere eksempler på
indsatser, der skal bidrage til at reducere social ulighed
i sundhed gennem kost- og ernæringsinitiativer.
Regeringen har bl.a. lanceret en omfattende indsats til
børn og unge i dagtilbud, skoler og på
ungdomsuddannelser, som både omfatter dannelse om
mad og sundhed, men som også skal bidrage til, at der
skabes gode rammer om måltider og undervisningen i
flere fag.
Ved at arbejde med sundhedsfremme, der hvor børn og
unge har deres daglige gang, kan vi nå mange gennem
en længere årrække, og på den måde bidrage til, at de
får gode vaner med videre i livet.
Derudover er tilgængelighed og markedsføring af
fødevarer parametre, som i høj grad er bestemmende
for vores daglige indkøb og madvalg.
Fra regeringens side vil vi støtte, at tilgængeligheden af
sundere alternativer øges til gavn for både forbrugere
og fødevareerhverv, og dermed kan nå et omfang, der
vil komme alle danskere til gode
også dem, der ikke
er mest optaget af sundhed.
1
2
SUU, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 18: Miljø- og Fødevareministerens tale på samråd den 2. oktober 2018 om social ulighed i sundhed.
1949615_0002.png
TALEPAPIR
TALEPAPIR
Derfor etableres et Innovationspartnerskab som en del
af regeringsstrategien. Partnerskabet består af
myndigheder, universiteter,
NGO’er og
fødevareerhverv, og skal arbejde med produktudvikling
og større tilgængelighed og synliggørelse af sunde
fødevarer.
Vi tager også fat på, at der blandt danskerne er en
stigende skepsis og forvirring omkring mad og
sundhed, på sociale, digitale og i trykte medier. Der
florerer
”anekdoter”
og "synsninger", der ofte bygger på
enkelte, personlige oplevelser og erfaringer, og som er
svære at hamle op med.
Derfor har Regeringen taget initiativ til, at
myndighederne bliver en mere aktiv og synlig part i
mad- og sundhedsdebatten, på egne og eksterne
medier, som en troværdig kilde til oplysninger om,
hvad vi faktisk ved mad og sundhed.
Derudover gennemføres også indsatser, der retter sig
direkte til de målgrupper, som har mest brug for det.
De kan med fordel forankres lokalt, hvor folk bor.
Idet vi kan se, at Region Sjælland ligger i den tunge
ende, når det kommer til overvægt, og at Lolland og
Guldborgsund Kommune er særligt udfordrede,
gennemfører vi et forsøgsprojekt på Lolland-Falster.
Lokale foreninger bliver de bærende kræfter i projektet,
da de har en stor berøringsflade og kan fungere som
bindeled mellem forskellige samfundsgrupper.
Projektet skal bl.a. bruges til at udvikle metoder, der
styrker mad-og måltidsvaner og fællesskaber på tværs
af sociale skel.
Det er tanken, at Lolland-Falster-projektet skal skabe
viden og erfaringer, der på sigt kan bruges til lignende
initiativer andre steder i landet.
Tak for ordet, som jeg nu vil overlade til
erhvervsministeren.
3
4