Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del Spørgsmål 159
Offentligt
1963848_0001.png
Miljø- og Fødevareudvalget
Dato:
6. november 2018
Udvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål:
MOF alm. del
Spørgsmål 159
Vil ministeren kommentere på nedenstående henvendelse fra en fastfood restaurant an-
gående muligheden for at ændre lovgivningen, således at kød der har været udsat for
”water misting” må markedsføres som 100 pct. oksekød?
”Når vi laver en bøf, til vores burger, får vi 100% oksekød, frosset og klar til brug, fra fa-
brikken. Når man fryser sådan en bøf ned, fordamper der lidt vand i processen, og det
kan gøre den lidt tør. Det vil vi gerne undgår, så vi sprayer vand hen over kødet i fryse-
processen. Og vi sprayer præcis lige så meget vand, som vi ved, der afdamper. Men det
kalder fødevarestyrelsen ”at tilsætte vand” Og selvom vi ikke ”tilsætter” mere vand, end
der afdamper, må vi ikke kalde det 100% oksekød, hvis vi sprayer vand på – i frysepro-
cessen.
Det hedder i øvrigt ”water misting” og står i Fødevarestyrelsens vejledning punkt 17.14.
Det er et godt eksempel på en bureaukratisk regel I burde afskaffe
(https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Maerkningsvejledning/
Sider/17_14_Maerkning_med_100_eller_lignende.aspx).
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) Michael Aastrup Jen-
sen (V).
Svar bedes sendt elektronisk til spørgeren på [email protected] og til [email protected].
På udvalgets vegne
Pia Adelsteen
formand
1/1