Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del Bilag 520
Offentligt
2044369_0001.png
Grønt Udvikling- og
Demonstrationsprogram
Årsberetning 2018
1
1
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
GUDP
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram yder tilskud til at realisere gode ideer,
som kan øge værditilvæksten i den danske fødevaresektor gennem grøn omstilling.
Alle projekter skal både bidrage til grøn og til økonomisk bæredygtighed – det, vi
kalder den dobbelte bundlinje. Der kan søges tilskud til udviklings- og demonstra-
tionsprojekter og desuden til netværksprojekter.
GUDP kan give tilskud til udvikling af nye teknologier, redskaber, produktions-
systemer, analysemetoder, processer, produkter og management- og logistik-
løsninger inden for klima- og miljøbeskyttelse, dyrevelfærd, fødevaresikkerhed og
human sundhed. Programmet har fokus på hele fødevaresystemet og lægger derfor
vægt på, at det enkelte projekt involverer flere aktører i systemet f.eks. inden for
produktion, forarbejdning, afsætning og transport.
Derudover vil GUDP styrke samarbejde og vidensdeling mellem forskere, virksom-
heder og primærproducenter inden for landbrug, forarbejdningssektoren, fiskeri og
akvakultur og mellem aktører fra andre sektorer med ekspertise, som er til gavn for
hele fødevaresektoren.
GUDP-sekretariatet
Miljø- og Fødevareministeriet
Miljøstyrelsen
Tolderlundsvej 5
5000 Odense
[email protected]
Tlf. 72 54 40 00
www.gudp.dk
ISBN 978-87-7038-054-6
2
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0003.png
INDHOLD
Forord
GUDP i tal – 2018
Sådan blev midlerne fordelt
Geografisk fordeling af projektdeltagerne
Sådan vurderer GUDP ansøgningerne
Projekternes effekt på parametrene i GUDP´s spiderweb
Forarbejdning og værditilvækst, cases
Planteproduktion, cases
Husdyrprodukt, cases
Grøn bioraffinering
Økologipuljen Organic RDD
Internationalt samarbejde
Informationsmøder og dialog med ansøgere
Årets konference 2018
Projektbesøg
Liste over de projekter, som opnåede støtte i 2018
Bestyrelsen 2018
4
5
6
8
9
10
11
16
21
24
28
29
30
31
32
33
35
3
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0004.png
FORORD
2018 har været et travlt år i GUDP. Der er udnævnt en ny bestyrelse, vi har udarbejdet en ny strategi,
og vi har sat gang i rigtig mange projekter.
Ny bestyrelse
I maj udløb bestyrelsens mandatperiode, og miljø- og fødevareministeren har derfor udpeget en ny.
Med den nye bestyrelse har vi en god balance mellem kontinuitet og fornyelse, og jeg ser med glæde,
at engagementet er ligeså højt, som vi altid har kendt det i GUDP.
Tilskud på 225 mio. kr. til 47 projekter
Vi har igangsat 31 projekter for i alt 184 mio. kr. i de to ordinære GUDP-ansøgningsrunder, og vi har i
samarbejde med ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer)
uddelt 25 mio. kr. til seks projekter i det økologiske udviklings- og demonstrationsprogram ORDD
(Organic Research and Development Programme). I en særlig pulje, som er tilført GUDP, og som er
øremærket fremme af grøn bioraffinering, har vi sat gang i to udviklingsprojekter med fokus på hhv.
græsprotein til fødevarer og lucerne til foder. Yderligere fire projekter er inviteret til at indsende endelig
ansøgning om tilskud til udvikling af pilotanlæg til grøn bioraffinering.
Ny strategi for 2019-2022
2018 var det sidste år i strategiperioden 2014-2018. Bestyrelsen har derfor i løbet af året lagt kræfter i at
udarbejde en ny strategi for perioden 2019-2022. Som en del af forberedelsen af den nye strategi er knap
20 interessenter og ansøgere blevet interviewet. Deres svar har sammen med bestyrelsens og
sekretariatets erfaring med GUDP været udgangspunktet for den nye strategi. Jeg vil gerne sige tak til
dem, der stillede op til interview.
Det bliver spændende i 2019 at se, hvordan den nye strategi fungerer i praksis – ikke mindst det nye
parameter ”Skånsomme produktionsmetoder”, som vi ser frem til at modtage ansøgninger indenfor. Det
er altid en stor fornøjelse for bestyrelsen at læse de mange innovative forslag til nye løsninger på
udfordringerne i fødevareerhvervet.
Mikael Thinghuus
Formand for GUDP’s bestyrelse
4
Læs GUDP´s strategi 2019-22
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0005.png
GUDP i tal – 2018
I 2018 uddelte GUDP i alt 225 mio. kr. til 47 projekter. 31
projekter opnåede støtte i de to ordinære runder, seks blev
godkendt under den særlige pulje til grøn bioraffinering,
seks økologiprojekter fik støtte fra økologiprogrammet
Organic RDD 4 og to europæiske samarbejdsprojekter
opnåede tilskud under ERA-nets.
Der var rift om GUDP-midlerne i 2018, og mange gode
projekter konkurrerede om midlerne: 156 projekter om tilskud
på i alt 865 mio. kr. – næsten fire gange så meget, som der
var midler til. I de to ordinære ansøgningsrunder var der 129
ansøgninger i bunken, og bestyrelsen imødekom 31 med en
samlet bevilling på 182,4 mio. kr.
Den særlige økologipulje Organic RDD modtog 11 ansøgninger
på tilsammen 47,7 mio. kr., hvoraf seks blev imødekommet
med en samlet bevilling på 25 mio. kr., mens fire ERA-net blev
støttet med otte millioner.
Interessen var også stor for at få del i den pulje, regeringen
har afsat til en særlig indsats for at fremme grøn bioraffinering.
Der er i alt 25 mio. kr. i puljen og heraf blev 10 mio. kr. uddelt
i 2018. Ud af fem ansøgninger blev to imødekommet med et
tilsagn om 8,7 mio. i alt, mens fire projekter fik 1,1 mio. til
sammen til indledende undersøgelser, som kan føre til
egentlige projektansøgninger om udvikling af prototypeanlæg.
I denne beretning beskriver vi et udvalg af de projekter, som fik
tilsagn om tilskud i 2018, og deres effekt på grøn omstilling og
værditilvækst i den danske fødevaresektor.
Tabel 1. Midler uddelt under GUDP i 2018
Antal
ansøgninger
Ordinære ansøgningsrunde I + II
Særlig indsats: Grøn Bioraffinering (fase 1 – til-
skud til gennemførlighedsundersøgelser)
Særlig indsats:
Grøn Bioraffinering (U/D projekter)
129
Samlet ansøgt beløb
(mio. kr.)
777,3
Antal
tilsagn til projekter
31
Tilsagn
( mio. kr.)
182,4
4
1,1
4
1,1
5
23,9
2
8,7
Særlig indsats: Organic RDD 4
11
47,7
6
25
Særlig indsats: ERA-nets
7
14,6
4
8
I alt
156
865
47
225
5
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0006.png
SÅDAN BLEV MIDLERNE FORDELT
Virksomheder engagerer sig i stigende grad i udvikling af
teknologi, produkter og metoder, som fremmer grøn
omstilling i fødevareerhvervet.
Det typiske GUDP-projekt er et samarbejde mellem en eller
flere virksomheder og forskningsinstitutioner, men der er også
projekter, som udelukkende involverer virksomheder. Virksom-
hederne udgør langt den største del af projektdeltagerne, og
andelen er stigende. I 2018 kom næsten otte ud af ti projekt-
deltagere således fra erhvervslivet, mens forsknings-
institutionerne procentvis fyldte mindre end i de foregående
år. GUDP´s bestyrelse ser det som en positiv udvikling, der
afspejler et stigende engagement fra virksomhedernes side i
udvikling af teknologi, produkter og metoder, der fremmer grøn
omstilling i fødevareerhvervet.
I de senere år har der desuden været en tendens til, at flere
virksomheder samarbejder i de enkelte projekter. Det gennem-
snitlige antal var 4,3 virksomheder pr. projekt mod 3,6 året før.
Små virksomheder har domineret projektporteføljen i al den
tid, GUDP har eksisteret, men i 2018 voksede andelen af store
virksomheder markant. Det skete dog ikke på bekostning af de
små, men derimod fordi andelen af projektdeltagere fra
universiteter og vidensinstitutioner faldt.
Fordeling af deltagere fra forskningsinstitioner og virksomheder i procent af samtlige
Forskningsinstitution
Stor virksomhed
Mellemstor virksomhed
Lille virksomhed
0
5
2018
10
15
20
25
30
35
40
Figur 1: Procentvisfordeling af virksom-
heder og universiteter i projekterne i 2018
sammenlignet med den gennemsnitlige
procentvise fordeling i de to strategiperioder
2010-14 og 2015-18. Ved en lille virksom-
hed forstås en virksomhed med mindre end
50 ansatte og en årsomsætning på under
10 mio. euro. En mellemstor virksomhed har
over 50, men under 250 ansatte og en årlig
omsætning, som ikke overstiger 50 mio.
euro. En stor virksomhed har over 250
ansatte og en årsomsætning på mere end
50 mio. euro.
2015-2018
2010-2014
6
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0007.png
Fordelingen af tilsagn inden for de enkelte produktionsgrene
varierer fra år til år afhængigt af ansøgerfeltet. Siden GUDP
blev etableret i 2010, har det primære landbrugserhverv været
dominerende, og projekter inden for planteavl og husdyrbrug
har hvert år tilsammen tegnet sig for mere end halvdelen af
tilsagnene. 2018 er ingen undtagelse: 32 pct. af projekterne
var inden for planteavl og 29 pct. inden for husdyrbrug.
Det er dog værd at bemærke, at der har været en markant
fremgang for forarbejdningssektoren, som i 2018 tegnede sig
for hele 23 pct. af samtlige projekter. Det er den højeste andel
nogensinde, og det er i god overensstemmelse med
bestyrelsens ønske om at styrke projektporteføljen på dette
område.
Antallet af økologiprojekter i de ordinære runder svinger fra
år til år afhængigt af, om der har været udbudt midler i den
særlige økologipulje, Organic RDD, og i 2018 var økologiens
andel af projekterne 13 pct., hvilket var tæt på gennemsnittet
for strategiperioden som helhed.
Desværre blev der ikke sat nye projekter i gang inden for fiskeri
og akvakultur i 2018. Der var gode kandidater blandt
ansøgerne, men konkurrencen om midlerne var hård, og det
krævede en særdeles høj standard at få en plads blandt de
udvalgte i årets to ordinære ansøgningsrunder. I strategi-
perioden som helhed er der dog i gennemsnit blevet sat fire
nye projekter i gang på området om året – flest i 2017, hvor syv
nye kom fra start.
Fordeling af tilsagn pr. sektor i pct. af samtlige, 2018 og i perioden 2014-2018
Økologi
Forarbejdning
Husdyrproduktion
Figur 2: Figuren viser fordelingen
af tilsagn pr. sektor målt i procent
af det samlede antal tilsagn i den
pågældende periode. Fordelingen i
strategiperioden 2015-18 kan ikke
sammenlignes tallene fra den fore-
gående periode på grund af
ændringer i opgørelsesmetoden.
Planteavl
Fiskeri og akvakultur
Energi
0
5
10
15
20
25
30
35
2018
2015-2018
7
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0008.png
GEOGRAFISK FORDELING AF PROJEKTER
De 31 GUDP-projekter, som blev sat i gang i 2018, er
spredt over hele landet. GUDP er dermed med til at
styrke erhvervsudviklingen uden for de store byer.
Ser man på kortet over projektdeltagernes geografiske
fordeling, springer det dog i øjnene, at der er mange
projektdeltagere i Aarhus (37) og Hovedstadsområdet (34).
Det skyldes, at de fleste projekter fortsat involverer forsknings-
og vidensinstitutioner, som er placeret der. Desuden er der
et stort antal deltagere i Viborg Kommune (20), fordi Aarhus
Universitets center for forskning i fødevarer og landbrug, AU
Foulum, ligger der.
1
Bornholm
5
2
1
2
3
1
1
3
5
4
1
1
2
2
3
37
20
3
1
3
1
4
6
19
2
11
1
3
1
1
1
1
7
2
2
1
4
1
8
Region Hovedstaden
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0009.png
SÅDAN VURDERER GUDP ANSØGNINGERNE
For at komme i betragtning til GUDP-tilskud skal alle projekter udmærke sig
inden for både grøn bæredygtighed og økonomisk bæredygtighed – den
dobbelte bundlinje.
GUDP’s bestyrelse har vurderet ansøgningerne efter deres bidrag til værdiskabelse
og grøn omstilling i fødevaresektoren. I vurderingen indgår otte prioriteringskriterier,
som er vist i GUDP’s spiderweb. Fem kriterier handler om grøn bæredygtighed, og tre
kriterier handler om økonomisk bæredygtighed. Der skal være effekt på begge
bundlinjer, men ikke nødvendigvis på alle otte kriterier på én gang.
Bestyrelsen foretager desuden en helhedsvurdering af projektet, hvor man inddrager
nyhedsværdi, relevansen af projektets resultater for den givne produktionssektor og
kompetencerne i projektet.
Fødevaresikkerhed,
human sundhed og dyrevelfærd
Bæredygtig
ressourceudnyttelse
Projektets provenu
Begrænse
klimapåvirkningen
Kvalitet & merværdi
per råvareenhed
Reducere
pesticidanvendelsen
Minimere
næringsstofoverskuddet
Videre
økonomisk effekt
9
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0010.png
PROJEKTERNES EFFEKT PÅ PARAMETRENE I GUDP´S SPIDERWEB
Projekterne, som GUDP støttede i 2018, viser med stor
tydelighed, at det er muligt på én gang at opnå positive
effekter på både økonomi og miljø.
Det er et strategisk mål for GUDP, at den grønne omstilling skal
ske ved hjælp af projekter, som har positive effekter på både
miljø og økonomi, og det lever årets projekter i høj grad op til.
I 2018 havde 94 pct. af de støttede projekter effekt på
parameteret
Projektets provenu
mod 79 pct. i strategi-
perioden 2015-18 som helhed. 94 pct. forventer at opnå
Videre økonomisk effekt,
et parameter, som dækker både
erhvervs- og samfundsøkonomiske gevinster, mod 82 pct. i
hele perioden. I alt 26 pct. af projekterne arbejder desuden
med at øge merværdien pr. råvareenhed. Der er således et
markant fokus på vigtigheden af økonomisk bæredygtighed.
Alle de miljømæssige parametre blev også dækket godt ind. I
2018 var der fremgang i andelen af projekter med positiv effekt
på samtlige miljøparametre og i projekter med effekt på
fødevaresikkerhed, human ernæring og dyrevelfærd.
Samlet set var GUDP-projekterne i 2018 en overbevisende
demonstration af, at det på én gang er muligt at løfte
fødevaresektorens indtjening og samtidig opnå fremme
miljømæssig bæredygtighed og grøn omstilling.
GUDP-projekternes påvirkning af parametrene i spiderweb, 2018 og 2015-18
Minimere næringsstofoverskudddet N
Minimere næringsstofoverskudddet P
Reducere pesticidanvendelsen
Begrænse klimapåvirkningen
Bæredygtig ressourceudnyttelse
Figur 4. Figuren viser, hvor mange
af de projekter, som opnåede støtte
i 2018 og i strategiperioden 2014-
18 som helhed, som har effekt på
de forskellige parametre i GUDP´s
spiderweb. Tallene er angivet i procent
af samtlige projekter i det pågældende
år eller i perioden. Summen skal ikke
give 100, idet alle projekter har effekt
på mere end ét parameter.
Fødevaresikkerhed, human sundhed,
dyrevelfærd
Projektets provenu
Videre økonomisk effekt
Merværdi pr. råvareenhed
10
0
10
20
30
40
50
60
70
80
90
100
2018
2015-2018
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0011.png
Forarbejdning og
værditilvækst
GUDP´s bestyrelse lægger vægt på at understøtte værditilvækst og bæredygtig
udvikling og innovation inden for fødevareindustrien og i forarbejdningssektoren.
Det sker via bevillinger til projekter, som udvikler produkter, teknologi og metoder,
der både kan gøre produktionen mere miljøvenlig og samtidig øger indtjeningen og
virksomhedernes konkurrenceevne. I 2018 er der derfor ydet tilskud til flere
nytænkende og innovative projekter i forarbejdningsledet.
11
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0012.png
Cases
Fårekyllinger på menuen
Projektet InUrban vil udvikle en fødevaregodkendt insektpro-
duktion af fårekyllinger og har opnået GUDP-støtte på to mio.
kr. til udviklingsarbejdet over to år.
Fårekyllingen er et spiseligt insekt med et højt indhold af pro-
tein og B12-vitamin. Som proteinkilde har de små insekter et
lavere klimaaftryk end traditionelle animalske produkter, og de
kan desuden produceres på basis af restprodukter fra fødeva-
reindustrien, der ellers ville gå til spilde.
InUrbans fårekyllinger skal fodres med bl.a. mask og æblepulp.
Selve produktionen skal foregå i en specialdesignet container,
hvor der kan produceres 1.825 kg fårekyllinger om året. Fåre-
kyllingerne vil i første omgang blive brugt til at proteinberige
juiceprodukter fra Syngja. Virksomheden TagTomat vil udnytte
insekternes gødning til frøbomber (kugler af frø og gødning),
som bliver spredt til forskønnelse af bymiljøer med blomster.
Projekttitel:
InUrban – Produktion af spiselige
insekter ved udnyttelse af urbane ressourcestrømme
Projektperiode:
01-10-2018 – 01-06-2020
Tilsagnsbeløb:
2.030.867 kr.
Projektdeltager:
Bugging Denmark, KU – Institut for plante- og
miljøvidenskab, KU – Institut for idræt og ernæring, Syngja, Fly-
ing Couch Brewing,
TagTomat
Fårekyllinger har
et stort indhold af
værdifuldt protein
egnet til human
ernæring.
Foto: InUrban
12
12
12
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0013.png
Miljøvenlig desinfektion af frugt og grønt med ozon
GUDP har støttet projektet WASHO3 med fem mio. kr. til
udvikling af en miljøvenlig metode til rengøring af frugt og
grønt.
Både forbrugerne og fødevarebranchen efterspørger miljø-
venlige metoder til at rengøre frugt og grønt, uden at det går
ud over smagen, vitaminindholdet og holdbarheden. Projektet
WASHO3 vil imødekomme behovet ved hjælp af ozon opløst i
vand.
Ozon er et godt alternativ til kendte desinfektionsmidler, fordi
det angriber bakterier, vira og svampe uden at efterlade direkte
spor på frugten og grøntsagerne. Projektets mål er at skabe en
simpel alt-i-en løsning, som fødevarevirksomheder nemt og
relativt billigt kan installere.
Projekttitel:
WASHO3
Projektperiode:
01.07.2018-30.06.2021
Tilsagnsbeløb: 5.172.909 kr.
Projektdeltager:
Infuser ApS, Københavns Professions-
højskole, Københavns
Universitet (Institut for Fødevarevidenskab), Frankly Juice,
Hunsballe grønt og
Gammel Estrup Gartneri.
Ozon opløst i vand
er et skånsomt og
miljøvenligt middel
til desinfektion af
frugt og grønt.
Foto: Colourbox
13
13
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0014.png
Værdifuldt protein til ældre af
restprodukt fra kyllingeslagterier
Projekt ProChick vil udnytte restprodukter fra kyllingeslagterier
til at skabe et nyt proteinprodukt til småtspisende ældre. GUDP
har støttet med 4,8 mio. kr.
I Danmark anbefales det, at personer over 65 år spiser mere
protein for at styrke musklerne. Derfor er der behov for nye
proteinprodukter til ældre, som har svært ved at spise
tilstrækkelige mængder af proteinholdige madvarer som
kød, æg og mælkeprodukter.
Der er allerede en efterspørgsel på nye proteinberigede
produkter, og projektet ProChick vil med støtte fra GUDP
udvikle et nyt højkvalitet proteintilskud produceret på grundlag
af restprodukter fra slagterierne, som ellers går til spilde eller
bliver brugt som dyrefoder. Det nye produkt skal kunne bruges
som tilsætning til for eksempel brød, kager og forarbejdede
kødprodukter.
Projektet har desuden en målsætning om at udnytte en
større del af slagtekyllingerne og derved mindske madspildet.
På globalt plan er kyllingeproduktionen stigende og dermed
også mængden af restprodukter. ProChicks metode har
således relevans både i og uden for Danmark.
Projekttitel:
ProChick
Projektperiode:
01.09.2018-31.08.2021
Tilsagnsbeløb:
4.781.604 kr.
Projektdeltager:
Danpo, NordThy Biscuits, Drying Mate,
Københavns Universitet, Institut for Idræt og Ernæring, GEA
Denmark, GEA Westfalia, Tyskland, MECH Enginering ApS og
Teknologisk Institut.
Mange ældre får ikke protein nok,
fordi de mangler appetit.
Foto: Ulla Skovsbøl
14
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0015.png
Mindre madspild med ny belægning i emballagen
GUDP støtter projektet SLIPFOIL med 2,2 mio. kr., der gives til
at opskalere en teknik til overfladebehandling af mademballage
på indersiden, så yoghurt og andre produkter ikke hænger fast
og går til spilde.
Hvert år går tonsvis af fødevarer tabt, fordi maden klæber til
emballagen og derfor ryger i affaldsposen sammen med den.
Det gælder især for flydende og klistrede produkter.
Projektet SLIPFOIL vil løse problemet ved at
modificere polymerlaget på indersiden af emballagen, så
produkterne ikke kan sætte sig fast. Den nye teknologi kan
mindske madspildet i Danmark med 6000 tons om året alene
for yoghurt. Hvis den bliver udbredt til hele Europa er poten-
tialet 60.000 tons om året for dette ene produkt.
Projekttitel:
SlipFoil
Projektperiode:
01.01.2019 – 31.12.2020
Tilsagnsbeløb:
2.283.707 kr.
Projektdeltager:
Inmold A/S, DANAPAK og
Arla Food A/S
Yoghurt er et af de
produkter, som det er
svært at få ud af emballagen,
og derfor er spildet stort.
Foto: Colourbox
15
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0016.png
Planteproduktion
I 2018 har GUDP støttet 10 nye projekter inden for planteproduktion i de to ordinære
ansøgningsrunder. Projekterne spænder vidt, men bidrager alle både til grøn
omstilling og bedre indtjening i markbruget.
16
16
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0017.png
Cases
Droner skal sprede skadedyrenes fjender i rapsmarken
En bevilling på 7,8 millioner går til udvikling af droner, som
kan sprede bestemte insekter til at tage kampen op med
skadevolderne i raps og dermed reducere pesticidforbruget.
Raps er en udbredt afgrøde i Danmark, arealet vokser i disse
år, men rapsen bliver let angrebet af skadedyr som glimmer-
bøsser og rapsjordlopper. Derfor er forbruget af insekticider tit
højt i rapsmarkerne, og der er brug for alternative metoder til
bekæmpelse.
GUDP-projektet ØkoRaps vil udvikle en ny metode til at sprede
skadedyrenes naturlige fjender løbebiller, rovbiller og snylte-
hvepse. Det skal ske ved hjælp af droner.
Formålet er at gøre de biologiske bekæmpelsesmetoder mere
effektive og således bidrage til at begrænse landbrugets
pesticidforbrug. Projektet vil udvikle metoder til at producere og
opformere nyttedyrene omkostningseffektivt.
Virksomheden Ecobotix, der er partner i projektet, har arbejdet
med at udvikle droner til biologisk skadedyrsbekæmpelse siden
2016, men det er første gang, dronerne skal sprede rovbiller og
løbebiller. Derfor drejer projektet sig bl.a. om at videreudvikle
droneteknikken til at sprede netop disse insekter.
Projekttitel:
ØkoRaps –Udvikling af øko-drone til integreret
plantebeskyttelse i raps
Projektperiode:
01-07-2018 – 31-12-2021
Tilsagnsbeløb:
7.834.920 kr.
Projektdeltagere:
Ecobotix Aps, AU – institut for Agroøkologi,
EWH BioProduktion Aps, LMO I/S, Agro Vest Aps, Danmarks
biavlerforening,
Knudsstrupgård, Gårdejer Niels Dinesen og Erling Fischer
Madsen.
Løbebiller, rovbiller og
snyltehveps skal tage kampen
op mod de insekter, som kan
skade raps.
Foto: Colourbox
17
17
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0018.png
Klimavenligt alternativ til spagnum
GUDP har bevilliget 6,4 mio. kr. til projektet
BioSubstrate, som vil udvikle et miljø- og
klimavenligt alternativ til spagnum.
Spagnum er et populært vækstmedium, som
professionelle gartnere anvender både i vækst-
huse og på friland, og som private haveejere bruger
i blomsterkrukker og bede. Spagnum fra de gamle
tørvemoser er imidlertid en begrænset ressource,
og højmoserne er en værdifuld landskabstype,
som forsvinder med tørvegravningen. Spagnum-
produktionen er desuden belastende for klimaet.
Når man inddrager nye områder til produktion, bliver
moseområderne drænet, tørvemulden bliver iltet, og
derved bliver der frigjort store mængder klima-
belastende CO
2
.
Det er baggrunden for, at BioSubstrate vil udvikle
alternativer, der helt eller delvist kan erstatte
spagnum. De nye produkter skal fremstilles af
restprodukter og fornybar biomasse som f.eks.
fiberfraktionen fra biogasanlæg, halm, græsfibre, pil
og elefantgræs.
Målet er at udvikle økonomisk konkurrencedygtige
produkter med lige så gode fysisk-kemiske og bio-
logiske dyrkningsegenskaber som spagnum. De nye
dyrkningsmedier skal testes i produktion af krydder-
urter, jordbær og småplanter.
Projekttitel:
BioSubstrate – Udvikling af
biobaserede vækstsubstrater til planteproduktion.
Projektperiode:
01-01-2019 – 31-12-2021
Støttebeløb:
6,4 mio. kr.
Projektdeltagere:
Teknologisk Institut, AU – Institut
for Fødevarer, AU – Institut for Agroøkologi, AU –
Institut for Ingeniørvidenskab, Pindstrup Mosebrug
A/S, Advanced Substrate Technology (AST), Ny
Vraa Bioenegy I/S, GreenF Aps, Økologihaven,
Hunsballe Grønt, Gartneriet Kjærgårdsminde.
18
Spagnum er i dag et yndet og
meget udbredt vækst-
medium både i det
professionelle gartnerierhverv
og hos private havejere.
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0019.png
FarmDroid skal
selv kunne så,
luge, gødske
og analysere
afgrøden.
Foto. FarmDroid
Robotten FarmDroid kan selv så, luge og gødske
GUDP har givet 3,9 mio. kr. til udvikling af en markrobot, som
kører på vedvarende energi, og som ved hjælp af GPS-baseret
positionsteknologi selv skal kunne så, luge, gødske og ana-
lysere planter i rækkesåede afgrøder.
Roer og andre rækkesåede afgrøder er omkostningstunge
både for konventionelle og økologiske landmænd. De kræver
enten et betydeligt forbrug af pesticider til ukrudtssprøjtning
eller et stort forbrug af diesel og arbejdskraft, hvis de skal luges
mekanisk eller manuelt. Derfor har GUDP bevilliget knap fire
mio. kr. til videreudvikling af markrobotten FarmDroid, der skal
testes i roer, raps og vårbyg.
Robotten er drevet af solceller og kører ganske langsomt
gennem marken, hvor den både skal kunne så, radrense,
gødske og foretage planteanalyse. Med FarmDroid vil land-
manden kunne nedsætte sit forbrug af fossilt brændstof og
pesticider markant, og da robotten er et let køretøj, vil man
også kunne forebygge problemer med jordpakning. Desuden
er den billig i drift.
FarmDroid eksisterer allerede som prototype, og støtten fra
GUDP skal bl.a. bruges til optimering af robottens præcision og
til at videreudvikle modulerne til såning og radrensning, mens
modulerne til gødskning og planteanalyse er helt nye. Projekt-
deltagerne forventer, at robotten, vil kunne passe 60 ha og op
til tre forskellige afgrøder fra såning til høst, når den er
færdigudviklet.
Projekttitel:
FarmDroid – Autonom totalkoncept til marken
Projektperiode:
01-01-2019 til 31-12-2021
Tilsagnsbeløb:
3.870.533
Projektdeltagere:
FarmDroid ApS, Teknologisk Institut, Yding
Smedie og Maskiner, DAKA Denmark A/S
19
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0020.png
Cannabis fra danske hampemarker til medicinsk brug
Et netværk for danske producenter af medicinsk cannabis vil
med støtte fra GUDP afdække barrierer og potentialer i hele
værdikæden fra dyrkning af hamp til afsætning af det
medicinske produkt.
Hamp – eller cannabis - har været dyrket i Danmark i
årtusinder især på grund af plantens stærke fibre, som har
været anvendt i rebproduktion. Planten indeholder imidlertid
også stoffet THC, som dels virker euforiserende, dels kan
bruges medicinsk.
Der er aktuelt stor interesse for medicinsk cannabis til smerte-
behandling af især gigt- og kræftpatienter, og THC har desuden
vist sig at stimulere appetitten og mindske kvalme hos bl.a.
patienter i kemo-terapi. På grund af THC´s euforiserende
virkning er det dog ulovligt at dyrke hamp i Danmark uden
speciel tilladelse fra myndighederne.
Rådgivningsfirmaet HortiAdvice Scandinavia vil i projektet
CannaNet lægge grunden til fremtidige samarbejdsklynger og
udviklingsprojekter, som kan arbejde for, at sektoren udvikler
sig på et miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt grundlag i
hele kæden fra landmand til patient. Cannanet vil i øvrigt
arrangere temadage og workshops for interessenterne og
etablere ERFA-grupper, hvor aktører fra vidensinstitutioner og
teknologivirksomheder kan deltage.
Projekttitel:
CannaNet – Netværk for udvikling af den danske
cannabissektor
Projektperiode:
01-10-2018 – 30-09-2020
Tilsagnsbeløb:
869.000
Projektdeltager:
HortiAdvice Scandinavia A/S
20
Stoffet THC kan udvindes af
hampeplanten og bruges til
bl.a. smertelindring.
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0021.png
Husdyrproduktion
I 2018 har GUDP i de ordinære ansøgningsrunder givet tilskud til ni projekter, som
kan forbedre husdyrproduktionens miljømæssige bæredygtighed og økonomiske
rentabilitet. De sigter bl.a. mod at gøre produktionen mere klimavenlig og reducere
forbruget af antibiotika.
21
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0022.png
Cases
Mindre antibiotika til køer med ny test for mastitis
GUDP afsætter 8,7 mio. kr. til et nyt testkit, som kan
bestemme, hvilke bakterier en ko med yverbetændelse er
inficeret med. Det kan sikre hurtig diagnosticering og effektiv
behandling og dermed et mindre forbrug af antibiotika.
Yverbetændelse – mastitis – er et udbredt problem i
besætninger med malkekøer, og infektionen bliver som regel
behandlet med antibiotika. Derfor er en hurtig og effektiv
medicinering en af vejene til at begrænse forbruget af
antibiotika og dermed risikoen for antibiotikaresistente
bakterier. Det forudsætter imidlertid en præcis diagnosticering
og hurtig bestemmelse af de sygdomsfremkaldende bakterier.
Projektet Mastitis Milking Parlor Diagnostic vil udvikle en papir-
chip, man kan bruge til at undersøge mælken for indhold af de
syv mest almindelige mastitis-bakterier. Landmanden kan tage
papirchips med i stalden og teste mælken, hvis en ko er under
mistanke for at have yverbetændelse. Prøveresultatet aflæses
med det samme ved hjælp af en app på mobiltelefonen, og i
appen er der desuden en behandlingsvejledning. Produktet vil
kunne hjælpe mælkeproducenter og deres medarbejdere til at
give en hurtigere og mere præcis behandling af yver-
betændelsen.
Projekttitel:
Mastitis Milking Parlor Diagnostic
Projektperiode:
01.01.2019-31.12.2020
Tilsagnsbeløb:
8.669.871 kr.
Projektdeltager:
DTU, Institut for Bioengineering, DTU, Institut
for Matematik og Computer Science, DTU, Veterinærinstituttet
og Landbrug & Fødevarer, SEGES
Ved at en hurtig
indsats mod
yverbetændelse
kan forbruget af
antibiotika
reduceres.
Foto: Colourbox
22
22
22
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0023.png
Klimavenligt kvalitetskød fra krydsningskalve
FutureBeefCross vil udvikle et genomisk værktøj til landmænd,
så de bedre kan udvælge tyre, der giver afkom med både høj
kødkvalitet og lav klimabelastning. GUDP støtter arbejdet med
13 mio. kr.
Produktionen af kalvekød kan blive mere klimavenlig, og kødet
kan få højere kvalitet, hvis kalven har en malkeko som mor og
en kødkvægstyr som far, end hvis begge forældre er kød-
kvægsdyr. Der er således både driftsøkonomisk og klima-
mæssigt potentiale i at øge produktionen af krydsningskalve i
malkekvægsbesætninger, men mælkeproducenterne mangler
redskaber til at udvælge de rigtige tyre, som kan fremme klima-
venlig kødproduktion.
Projektet FutureBeefCross vil kortlægge de genomiske avls-
værdier, så producenter får et nyt og bedre avlsværdital at
arbejde med og dermed bliver i stand til at vælge tyre med
det bedst mulige genetisk potentiale for høj kødkvalitet, bedre
foderudnyttelse og lavere klimabelastning.
Projekttitel:
FutureBeefCross. Kvalitetskød fra miljørigtige
krydsningskalve
Projektperiode:
01.01.2019-31.12.2022
Tilsagnsbeløb:
13.495.078 kr.
Projektdeltager:
Allflex, Aarhus Universitet, Institut for
Fødevarer, Aarhus Universitet, MBG, Danish Crown,
VikingDanmark, VikingGenetics.
Krydsnings-
kalve har typisk
en højere tilvækst
end renracede dyr.
Foto: FutureBeefCross
23
23
23
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
GRØN BIORAFFINERING
GUDP fik i 2018 tilført 25 mio. kr. til fremme af grøn bio-
raffinering. Bevillingen er et resultat af den politiske
”Aftale om målrettet regulering – Et nyt paradigme for mil-
jøregulering af dansk landbrug,” som et flertal i
Folketinget vedtog i januar 2018.
Puljen til fremme af grøn bioraffinering følger op på Det Bio-
økonomiske Panels anbefalinger om at støtte forskning,
udvikling og etablering af first-of-its-kind bioraffinering af
lovende, bæredygtigt producerede proteinholdige biomasser.
Grøn bioraffinering er interessant, fordi teknologien kan gøre
det muligt i større udstrækning at erstatte afgrøder som korn
og majs med flerårige grønne afgrøder som græs, kløver og
lucerne.
Flerårige græs- og kløvergræsmarker giver større udbytte pr.
hektar med et mindre input af gødning og pesticider end
eksempelvis korn, og de grønne afgrøder har en stor rod-
masse, som binder kulstof i jorden. Det giver en positiv klima-
effekt og samtidig forbedring af jordens frugtbarhed gennem
opbygning af humus. Ved at erstatte korn med græs redu-
cerer man ifølge Det Bioøkonomiske Panel nitratudvaskningen
fra landbrugsjorden med 30-50 kg N pr. ha. Hertil kommer en
reduktion i udledningen af drivhusgas som følge af kulstof-
bindingen i jorden.
De grønne afgrøder har endvidere et højt indhold af værdifuldt
protein, som er egnet til at erstatte eksempelvis importerede
sojaprodukter. Danmark importerer årligt ca. én million tons
protein til foder, hvoraf sojaprodukter udgør 64 pct. Protein i
græsmarksafgrøder er dog tungt fordøjeligt og kan normalt
kun udnyttes af køer og andre drøvtyggere. Det forhold bliver
ændret ved bioraffinering, hvor proteinerne bliver adskilt fra
fiberdelen. Derved kan de udnyttes af en-mavede dyr som svin,
høns og kyllinger og i princippet også af mennesker.
Af puljen på 25 mio. kr. er 10 mio. kr. afsat til udvikling og
demonstration, og projekterne InnoGrass og AlfaMaxBioraf har
begge fået tilsagn om støtte fra 2018. De resterende 15 mio. kr.
er reserveret udvikling af prototypeanlæg, og fire projekter har
foreløbigt fået tilsammen 1,1 mio. kr. til forundersøgelser, som
forventes at føre til egentlige projektansøgninger.
24
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0025.png
InnoGrass: Konkurrencedygtigt græs-protein i hakkebøffen
InnoGrass: Konkurrencedygtigt græs-protein i hakkebøffen
Projektet InnoGrass vil udvikle en proces, der kan bruges til at udvinde så stor en
andel af proteinet fra grønne afgrøder som f.eks. græs og lucerne til fødevarer som
muligt. Processen skal kunne kombineres med produktion af fiber og grønt protein til
foder og med mælkesyreproduktion ved hjælp af fermentering af brunsaften. Målet er
at finde en metode til produktion af højkvalitets protein til en pris, der kan konkurrere
med prisen på sammenlignelige proteiner af animalsk og vegetabilsk oprindelse.
I første omgang skal græs-proteinet tilsættes plantefars og snackbarer, men på
længere sigt vil det også kunne bruges i en række andre fødevarer. Fiberfraktionen
og grønt protein vil kunne udnyttes til foder, mens brunsaften vil kunne fermenteres til
mælkesyre.
Projekttitel:
InnoGrass - bæredygtig anvendelse af protein fra grøn biomasse til
fødevarer
Projektperiode:
01-01-2019 til 30-06-2021
Tilsagnsbeløb:
4.017.623 kr.
Projektdeltager:
Danmarks Tekniske Universitet, Lihme Protein Solutions, SEGES,
Aalborg Universitet, Greenfield Innovation ApS, Naturli’ Foods A/S, Biotest ApS
25
Græs på middagsbordet.
Med udvikling af en effektiv
grøn bioraffinering vil protein
fra græs ikke længere være
forbeholdt drøvtyggerne, men
også blive tilgængeligt for
mennesker og andre
enmavede væsner.
Foto: DTU
25
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0026.png
AlfaMaxBioraf: Maximalt udbytte af protein fra lucerne
Formålet med projektet er at optimere selve bioraffinerings-
processen, så udbyttet og kvaliteten af proteinproduktet
forbedres. Nye studier viser, at naturlige enzymer i den grønne
afgrøde krydsbinder proteinet til fiberdelen ved iltning, så
proteinudbyttet bliver lavere.
Et af målene i projektet er derfor at reducere denne enzym-
aktivitet og forbedre opdelingen mellem protein og fiber ved
hjælp af nye separationsteknologier. Projektet vil desuden
screene forskellige lucernesorter for at finde den, der giver det
største proteinudbytte.
I bioraf-
fineringsprocessen
bliver protein af
høj kvalitet adskilt
fra græssets tungt
fordøjelige fiberdel.
Foto: DTU
Projekttitel:
AlfaMaxBioraf - maksimering af bioraffineret grøn
proteinudbytte fra lucerne
Projektperiode:
01-04-2019 til 01-31-03-2022
Tilsagnsbeløb:
4.735.258 kr.
Projektdeltager:
DLF, Københavns Universitet, Aarhus
Universitet, Sicca-Dania, AlfaLaval
26
26
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
STØTTE TIL FORPROJEKTER FOR PROTOTYPEANLÆG
TIL GRØN BIORAFFINERING
De 15 mio. kr., der er afsat til prototypeanlæg, udmøntes ved en to-faset ansøgningsprocedure. GUDP gav
således i 2018 tilsagn om støtte til fire forundersøgelser, der samtidig er inviteret til at indsende endelig
ansøgning om udvikling af prototypeanlæg:
BiomassProteinTM Mobil Enhed
Tilsagnsbeløb:
275.458 kr.
Projektdeltager:
BiomassProteinTM ApS, G.O. Trading ApS, Martin Børsting
Maskinstation, SEGES, Aalborg Universitet.
Fra grønt protein til køledisken
Tilsagnsbeløb:
300.000 kr.
Projektdeltager:
Dansk Landbrugs Grovvareselskab A.M.B.A, Biotest ApS, DanÆg, Arla.
Industrielt Produktionsanlæg til Grønt GræsProtein
Tilsagnsbeløb:
256.692 kr.
Projektdeltager:
R&D Engineering A/S, Danish Marine Protein ApS, Nordisk Tang, RUNI, Skive Biogas,
SEGES.
SundÆg
Tilsagnsbeløb:
299.960 kr.
Projektdeltager:
Dueholm Landbrug A/S, Aarhus Universitet.
27
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
ØKOLOGIPULJEN ORGANIC RDD 4
Økologisk Forsknings-, Udviklings- og Demonstrations-
program, Organic RDD, er et dansk forskningsprogram
målrettet økologiske fødevaresystemer. Programmet
finansieres af GUDP og koordineres af ICROFS.
I 2018 var der afsat 25 mio. kr. til Organic RDD 4, der har
fokus på at gøre det økologiske landbrug mere ressource-
effektivt, forbedre klima- og miljøprofilen og fremme
husdyrs sundhed og velfærd. Projekter, som blev tildelt støtte
under ORDD 4 i 2018:
ClimateVeg
Formålet med ClimateVeg er at dokumentere
klima- og miljøprofilen for danske økologiske grøntsager og
identificere forbedringsmuligheder i tæt samarbejde med store
danske økologiske grønsagsproducenter.
Projektet har fået tilsagn om 4,4 mio. kr. fra GUDP
ClimOptic
vil udvikle og optimere organiske gødninger og
dokumentere og demonstrere, hvordan de i samspil med
ændrede sædskifter og bedre gødningshåndtering kan gøre
økologisk produktion mere klimavenlig.
Projektet har fået tilsagn om 5 mio. kr. fra GUDP
MAFFRA II
vil videre- og færdigudvikle et naturligt, plante-
baseret, anti-mikrobielt foderadditiv til smågrise, der forebygger
fravænningsdiarré og kan reducere eller erstatte brugen af anti-
biotika og zink i foderet. Målet er at forbedre tarmsundheden og
reducere diarré hos smågrise.
Projektet har fået tilsagn om 5 mio. kr. fra GUDP
KALVvedKO
vil søge at løse dilemmaet med, at kalve også
i det økologiske landbrug tages tidligt fra koen. Det skal ske
gennem forskning og udvikling af nye, robuste og innovative
staldsystemer til danske forhold, hvor køer og kalve kan gå
sammen i tre måneder.
Projektet har fået tilsagn om 4,5 mio. kr. fra GUDP
ShelterFish
– vil arbejde med forbedring af
opdrætssystemer samt miljø- og vandkvalitet i økologiske
dambrug. Formålet er at finde løsninger på problemet hud- og
gælleinfektioner hos økologiske dambrugsørreder forårsaget af
parasitter.
Projektet har fået tilsagn om 4,4 mio. kr. fra GUDP
SustainOrganic
– vil identificere og gruppere de vigtigste
økologiske fødevarer i professionelle køkkener efter nærings-
profil og forventet miljøpåvirkning. På baggrund af miljøprofilen
udarbejder projektet et rådgivningsmateriale til vejledning om
kost med en mere overordnet miljøvenlig profil.
Projektet har fået tilsagn om 1,8 mio. kr. fra GUDP
28
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0029.png
INTERNATIONALT SAMARBEJDE
GUDP deltager i en række ERA-Net. Det er netværk af bevillingsmyndigheder i forskellige europæiske lande,
som samarbejder om at indkalde ansøgninger til forsknings- og udviklingsprojekter på tværs af landegrænser.
I ERA-net går flere lande sammen om finansiering af projekter, og EU supplerer med midler. GUDP
finansierer danske deltagere i ERA-net inden for fødevaresektoren.
ERA-Net med GUDP-involvering:
• ICT-AGRI Food Systems
- digitalisering og teknologisk udvikling i landbruget ud fra et perspektiv, der
inddrager hele værdikæden
• SusCrop
– bæredygtig planteproduktion
• SusAn
- bæredygtigt husdyrbrug
• CORE-Organic
økologiske landbrugs- og fødevaresystemer
I 2018 blev der bevilliget støtte til tre nye projekter under ERA-Nettet SusCrop.
• AC/DC-Weed
– Udvikling af agro-økologiske metoder til bekæmpelse af flerårigt krybende ukrudt.
• BARISTA
- Udvikling af avancerede værktøjer til fremavl af klimatilpassede bygsorter til brug i intensivt og
bæredygtigt landbrug.
• ProFaba
Forbedring af dyrkningsmetoder og sorter af hestebønne til femme for proteinproduktionen i
EU-landene.
Læs mere om ERA-nettet SusCrop og de enkelte projekter:
https://www.suscrop.eu/
29
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0030.png
INFORMATIONSMØDER OG DIALOG MED ANSØGERE
GUDP afholder hvert år informationsmøder i forbindelse med de to faste ansøgningsrunder. Møderne
afholdes skiftevis i Jylland og på Sjælland
På møderne er der oplæg fra GUDP-sekretariatet om ansøgningsmaterialet for den
pågældende ansøgningsrunde, og projektledere for igangværende projekter deler deres erfaringer og
kommer med gode råd til kommende ansøgere. Deltagerne har ligeledes mulighed for at sparre med
GUDP-sekretariatet om konkrete projektideer.
Det ene af informationsmøderne i 2018 blev afholdt på Food Innovation House i Vejle, hvor der i forbindelse
med mødet var rundvisning med daglig leder Gyda Bay i de spændende nye lokaliteter, hvor deltagerne fik
indblik i de mange muligheder, der er i Food Innovation House.
Sparring om projektideer hele året
Ud over muligheden for at få sparring om projektideer på informationsmøderne, er det muligt for ansøgere at
indsende 1-sides projektbeskrivelser til sekretariatet hele året.
Skabelonen for projektbeskrivelser findes på
www.gudp.dk,
og man vil efter
indsendelsen få en mundtlig tilbagemelding fra en af sekretariatets sagsbehandlere.
30
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
ÅRETS KONFERENCE 2018
GUDP-konferencen i 2019 satte fokus på GUDP’s nye
strategi og på internationale trends i fødevaresektoren.
Den Blå Planet dannede rammen for GUDP’s konference i
november 2019. Med udsigt til havet i baggrunden og Den
Blå Planets oddere i forgrunden var bestyrelsen vært for året
GUDP-konference. Formand Mikael Thinghuus bød velkommen,
præsenterede GUDP’s nye strategi og fortalte bredt om
bestyrelsens arbejde og GUDP’s formål.
Thyge Nygaard fra Danmarks Naturfredningsforening kom
med eksempler på projekter inden for landbruget, der passer til
GUDP’s nye paramter ”Skånsomme produktionsmetoder,” som
vel at mærke også omfatter projekter inden for fiskeri, akvakultur
og forarbejdning.
Konferencens internationale indslag blev leveret af Minesh Patel
fra det internationale forbrugeranalysefirma Mintel. Han fortalte,
hvordan forbrugernes syn på eksempelvis planteproteiner, GMO,
genanvendelse og plastikproblematikken kan være drivkraft for
teknologisk udvikling hos producenterne.
Budskabet var helt i tråd med oplægget fra Lars Hinrichsen,
direktør for Danish Meat Research Institute/Teknologisk Institut.
Han præsenterede en stor undersøgelse blandt fødevare-
virksomheder i Danmark, som viser, at fødevareindustrien i
stadigt stigende grad styres af bevidste forbrugere med fokus på
bæredygtighed, økologi, klimavenlighed og holdbarhed.
Direktør for Digital i SEGES Ivar Ravn gav et indblik i de store
perspektiver, der er ved digitalisering i fødevaresystemet til gavn
for både vækst, natur og miljø. Imellem oplæggene var der korte
præsentationer af tre GUDP-projekter:
InUrban
ved Bugging Denmark, der vil producere spiselige
insekter ved udnyttelse af affaldsstrømme i byer.
CRS-pork
ved SEGES, der ved opsamling og analyse af
data fra produktionen, vil gøre det nemmere for landmanden
at arbejde målrettet med forbedringer af både miljø, klima og
øko- nomisk bundlinje.
Subleem 2.0
ved Teknologisk Institut, der vil udvikle
koncepter, teknologier og processer, som kan gøre
raffinering af grøn biomasse til en bæredygtig forretning
blandt danske virksomheder.
Miljø- og fødevareminister Jakob Elleman-Jensen holdt den
afsluttende tale, hvor han kvitterede for en ”klog, robust og
fremsynet GUDP-strategi,” der giver rum for de projekter, der er
brug for i fremtiden. En fremtid, der til dels ikke lader sig
forudsige.
31
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0032.png
PROJEKTBESØG
Bestyrelsen besøger hvert år udvalgte GUDP-projekter og
fik i 2018 ny viden om kloge øremærker og grønne
proteiner.
GUDP-bestyrelsen lægger vægt på at have føling med, hvordan
projekterne bliver ført ud i livet og på direkte kontakt med projekt-
ledere og andre involverede.
Derfor gennemfører den hvert år en projekttur for dels at høre
om fremdriften i de besøgte projekter, dels for at få en mere
overordnet drøftelse med projekterne om deres oplevelse af
GUDP og erhvervets udfordringer generelt.
Årets projektbesøg gjaldt i 2018 projekterne ”Subleem 2.0” ved
Teknologisk Institut og ”Intelligent ear tags for monitoring of
cows” ved Fastcom.
Subleem 2.0
SUBLEEM 2.0 har til formål at etablere et fødevaregodkendt
pilotanlæg til separation og forarbejdning af grøn biomasse.
Anlægget skal gøre det muligt at vurdere potentialet i forskellige
raffineringsstrategier og produkter og dermed skabe de
nødvendige forudsætningerne for, at danske virksomheder kan
opskalere grøn bioraffinering til demonstrations- og kommercielle
anlæg.
Udover at se anlægget fik bestyrelsen en god introduktion
Teknologisk Instituts øvrige aktiviteter inden for bioraffinering.
Intelligente øremærker sladrer om køerne
Teknologivirksomheden Fastcom i Glostrup udvikler i
samarbejde med RYK-Fonden og Københavns Universitet øre-
mærker med indbyggede aktivitetsmålere til dyr. Øremærkerne,
der i første omgang er målrettet til køer, skal gøre det nemmere
for landmænd at reagere hurtigt på sygdom og derved for-
bedre både husdyrvelfærd og produktivitet. Under mødet var
der live-streaming fra en kostald på Fyn, som indgår i projektet.
32
32
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0033.png
TILSKUD BEVILLIGET I FØRSTE ANSØGNINGSRUNDE 2018
Projekttitel
Videnskabeligt baseret overvågning af svin i vækst (IQinABox)
Tilskud
10.909.589
Færre dødfødte grise og lavere pattegrisedødelighed med hurtigere faring (Born2Live)
7.124.270
Økologisk Sortsudvikling med anvendelse af genomisk selektion (ØkoSort II)
Fra sidestrømme på kyllingeslagterier til en protein-, mineral- og vita-miningrediens af høj
kvalitet (ProChick)
Udvikling af husdyrgødningsteknologier til bæredygtig dyrkning af majs (Gyllemajs)
4.287.435
4.781.604
8.508.177
Produktion af spiselige insekter ved udnyttelse af urbane ressourcestrømme (InUrban)
Fiberbrydning af våd halm for effektiv biogasproduktion og optimal tilbageførsel
af næringsstof, mineral og kul i marken
Bæredygtig udvinding af bioaktive stoffer fra frugt og grønsager (PROBIOFA)
2.033.613
2.940.000
Tilgår?
Pre-hatch Probiotics for Poultry
4.500.000
Krydsning - optimering på tværs af malkeracer (DairyCross)
14.942.956
WASHO3
5.172.909
Udvikling af øko-drone til integreret plantebeskyttelse i raps (ØkoRaps+)
7.834.920
Weed-AI
308.610
Biologisk og areal-specifik bekæmpelse af agersnegle i landbruget (SmartSLUG)
7.874.446
33
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0034.png
TILSKUD BEVILLIGET I ANDEN ANSØGNINGSRUNDE 2018
Projekttitel
Mastitis Milking Parlor Diagnostic. Projekt til udvikling af hurtig diagnostik og
behandlingsvejledning af Mastitisbakterier under malkning.
Øget fosfor-udnyttelse i produktion af grønsager (FOSFOR)
Tilskud
8.669.871
3.780.473
Fase 2 - Udvikling og test af miljøvenligt middel fra roer til forebyggelse af smågrise diarre
3.415.550
Reduktion af pattegrisedødeligheden med automatisk faringsovervågning
2.037.760
Netværk: Nemmere økologi juletræer
270.000
Smart Afgasset Gødning SMARAGD
Beslutningsstøtte om forebyggelse og bekæmpelse af kartoffelskimmel og bladplet i
kartofler (BlightManager).
Netværk for udvikling af den danske cannabissektor (CannaNet)
2.870.083
12.432.241
869.000
Kvalitetskød fra miljørigtige krydsningskalve (FutureBeefCross)
13.495.112
Biobaserede vækstsubstrater til planteproduktion (BioSubstrate)
6.363.980
Udvikling af alkoholfri specialøl (AFøl)
1.747.945
Farmdroid - Autonom totalkoncept til marken
Terrænnær redox og retentionskortlægning til differentieret målrettet vir-kemiddelsindsats
indenfor ID15 oplande (T-Rex)
Mælke-afledt sphingomyelin til hukommelsessvigt hos ældre (Dairy sphing-omylin against
age-associated cognitive decline) DAIRY-SMART
Fodr grisene og træn enzymerne før fravænning (FORFRA)
3.870.605
10.114.389
8.376.755
6.294.651
SlipFoil - Integration of yogurt repellent effect into flexible packaging
2.283.707
34
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0035.png
GUDP’S BESTYRELSE 2018
Fra venstre:
Formand Mikael Thinghuus,
administrerende direktør, Royal Greenland.
Næstformand Henrik Høegh,
landmand og 1. viceborgmester i Lollands Kommune.
Irene Asta Wiborg,
afdelingsleder, SEGES.
Charlotte Thy,
Senior
Sustainable Manager, Danish Crown.
Morten Würtz Christensen,
Director, Business Development, DuPont Nutrition &
Health.
Christian Heslet Jørensen,
økologisk landmand, Arnakkegård.
Jan Dalsgaard Johannesen,
bæredygtigheds-
direktør, Arla Foods.
Mette Skøt,
udviklingsdirektør, Vækstfonden.
35
MOF, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 520: GUDP beretning 2018
2044369_0036.png
36
36