Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del Bilag 51
Offentligt
Notat til Miljø- og Fødevareudvalget
Emne: Ny kategori af SmartBrændeovne med SmartControl teknologien.
Hørning d. 12. oktober 2018
Baggrund
HWAM A/S har udviklet en teknologi, der i dag er i handlen og har vært det siden 2012. Udviklingen af
teknologien begyndte i 2008. Teknologien blev bl.a. opdateret i 2017 med WiFi tilslutning.
Teknologien er udviklet som et modsvar til den kritik brændeovne har fået igennem årene. Hos HWAM
mener vi, at brændeovne har en berettigelse, men også at brændeovne skal udvikles teknologisk, og det
har vi gjort med denne teknologi.
Brændeovnenes energi er baseret på biobrændsel, og er dermed CO2 neutral
–
og med skovvækst, så er
CO2 regnskabet positivt. Træ er en alletiders energikilde, hvis den styres optimalt.
Teknologien har fået anerkendelse i Frankrig og USA, og teknologien vandt DI´s Innovationspris i 2016.
Senest blev teknologien fremhævet på konference i september måned i den tyske brancheforening, som et
eksempel på en brændeovnsteknologi, der har vist vejen for branchen. Præsentationen blev fremført af en
Dr. Hans Hartmann fra TFZ Instituttet i Straubing, Bayern, der er et anerkendt biobrændsels institut.
DTU
Teknologien er udviklet i samarbejde med DTU Kemiteknik, der har haft de nødvendige tekniske
foranstaltninger i form af laboratorieudstyr, der bl.a. kan tælle partikler samt se hvilke størrelse partikler
træet udleder. Hertil en dygtig forskerstab med de fornødne kompetencer.
Igennem samarbejdet med DTU har projektet kunnet finansieres delvis af EUDP, ud over at vi selv har
investeret et større beløb. I alt er der investeret +12 mio. DKK.
DTU har forsket i ildens inderste kemi og ved at gøre dette, så har de kunnet finde ud af, hvordan vi skulle
udvikle en teknologi, der netop sikre en ren forbrænding. Dette ud fra tesen, at kender vi ikke
problemstillingen til bunds, så kan vi ikke løse problemet til bunds teknologisk.
Da projektet startede mente DTU ikke, at det var muligt at udvikle en teknologi, som det vi hos HWAM ville,
da skorsten, brænde og brugere er forskellige fra installation til installation. For at en løsning kunne
beregnes matematisk, må man have en konstant. Den fandt DTU først efter dataanalyse af +1000
forbrændinger fra vores og deres testrum. Den konstant de fandt var 750 grader i kernebålet. Når
forbrændingen når 750 grader i kernebålet med rette iltniveau, så brænder brændeovnen ren og uden
nævneværdige partikeludslip. Så målet er, at komme op i temperatur så hurtigt som muligt (min. 750
grader), have rette iltniveau kontinuerligt under hele forbrændingen og derefter bliver der oppe i så lang
tid som muligt.
For at det kan lade sig gøre, så skal der en styring til, idet det ikke kan lade sig gøre med manuel justering af
ilten til ovnen. Det er påvist igennem studier ved 5 familier i Københavns området, inkl. den læring DTU har
fra deres laboratorie, samt vores egen. Teknologisk Institut (TI) i Aarhus v. godkendelsesansvarlig Jes Sig
Andersen, har også den holdning af SmartControl teknologien kan være den helt rette vej frem for