Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
MOF Alm.del Bilag 484
Offentligt
Notat
Til
Vedr.
Fra
Mette Holm FVST
Input vedr. strategi i forbindelse med Kemiindsatsens projekter til depar-
tementet
Anette Schnipper
I den fælles kemiindsats, skal der hvert år laves en strategi for, hvilke stoffer, der
skal sættes ind overfor. Strategien skal laves på baggrund af indspil fra forsknings-
projekterne. Dette første år af Kemiindsatsen har vi samlet følgende input ud fra
projektbeskrivelserne for de enkelte projekter.
15. januar 2019
PROFILIX projektet
–
Screeningsmetoder. Flere data med
mindre indsats
Tillid og gennemskuelighed af fødevarer er afgørende for vores valg, hvad
enten det handler om at vælge den sunde kost, et bæredygtigt valg eller
kunne tilfredsstille et behov. Indsigt i forekomst og betydning af kemiske
stoffer i fødevarerne er en afgørende faktor for denne tillid hvad enten det
handler om fødevaresikkerhed, gennemskuelighed eller autentisitet. Føde-
varernes problematiske kemiske stoffer kommer fra tre grundlæggende
forskellige kilder: de naturligt forekommende stoffer i fødevarerne, de stof-
fer der findes som forureninger i miljøet eller de stoffer der stammer fra
processer, praksis og materialer anvendt i fødevareproduktionskæden.
Hvor de to første primært er relateret til af valg af råvarerne, er dannelse og
introduktion af kemiske stoffer i produktionskæden resultat af både land-
brugs- og industriel praksis. Men de kan også stamme fra den globale udfordring
med fødevaresvindel.
For at bidrage positivt til vores tillid til fødevarer og fødevareproduktion vil denne
indsats fokusere på at øge den kemiske indsigt i forekomst, dannelse og introduk-
tion af uønskede kemiske stoffer i produktionskæden igennem udvikling af effektive
screeningsmetoder. Med udgangspunkt i et paradigmeskift fra det traditionelle
risikobaserede og specifikke kemiske fokus til bestemmelse af kemiske profiler af
fødevarerne vil indsatsen især se på uønskede stoffer fødevareprocesser og kon-
taktmaterialer, herunder forekomst af nye, ukendt eller uventede stoffer (herunder
som følge af svindel).
Da kemiske analyser er ofte langsommelige og kostbare, især på sporniveauer og i
komplekse prøver arbejdes med to analytiske strategier:
•
Udvikling af en generisk målrettet analytisk strategi (target scree-
ning), der med udgangspunkt i en screeningsanalyse udvikles til specifik og kvanti-
ansc
CVR-nr. DK 30 06 09 46
DTU Fødevareinstituttet
Fødevareinstituttet
Kemitorvet
Bygning 201
2800 Kgs. Lyngby
Tlf.. 35 88 70 00
Dir. 35887523
Fax 35 88 63 41
www.food.dtu.dk