Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 (1. samling)
EFK Alm.del Bilag 234
Offentligt
2040280_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Ministeren
Dato
1. april 2019
J nr.
2018-4041
Miljø- og Fødevareudvalget har i brev af 11. februar 2019 stillet mig følgende
spørgsmål 560 alm. del, som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Lise Bech (DF).
Spørgsmål 560
Vil ministeren redegøre for klimaaftrykket fra økologisk henholdsvis konventionel
landbrugsproduktion, målt både pr. produceret enhed og pr. ha og fordelt på de tre
store produktionsgrene (planter, kvæg og grise)?
Svar
Aarhus universitet har i rapport 130 fra september 2018 opgjort det globale klimaaf-
tryk fra hhv. økologisk og konventionel landbrugsproduktion målt pr. produceret
enhed samt de danske udledninger af drivhusgasser pr. hektar og pr. produceret
enhed. Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har ikke kendskab til andre studier,
der sammenholder den eksisterende viden om klimaftrykket pr. ha og pr. produce-
ret enhed for hhv. økologisk og konventionel produktion indenfor forskellige drifts-
grene.
Nyere studier af det globale klimaaftryk pr. produceret enhed af hhv. økologisk
mælk og svin viser imidlertid nogle lidt andre værdier, end Aarhus Universitet har
anført i rapport 130. Disse er beskrevet i et notat, som Aarhus Universitet har udar-
bejdet til brug for miljø- og fødevareministerens berigtigede besvarelse af spørgs-
mål nr. 265 og 266 (MOF alm. del) stillet 3. december 2018. De nyere studier viser
generelt en mindre forskel på klimaaftrykket ved hhv. konventionel og økologisk
produktion end tidligere studier. Der er dog et betydeligt spænd i resultaterne, hvil-
ket indikerer, at der er en betydelig usikkerhedsmargin i beregningerne.
Tabel 1 viser resultaterne fra Aarhus Universitets rapport 130 fra september 2018.
Tabel 2 viser de nye tal vedr. det globale klimaaftryk af mælk og svinekød, som
Aarhus Universitet i januar 2019 har udarbejdet til brug for miljø- og fødevaremini-
sterens berigtigelse af MOF alm. del spm. 265 og 266 (notatet fra Aarhus Universi-
tet er vedlagt).
Energi-, Forsynings- og
Klimaministeriet
Stormgade 2-6
1470 København K
T: +45 3392 2804
E: [email protected]
www.efkm.dk
Side 1/2
EFK, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Bilag 234: Kopi af svar om klimaaftrykket fra økologisk hhv. konventionel landbrugsproduktion, fra energi-, forsynings- og klimaministeren
2040280_0002.png
Tabel 1
Produkt/udledning
Mælk
1 kg EKM
1
Konv.
Globalt klimaaftryk pr. produceret enhed
kg. CO2-ækv./enhed
Udledninger i DK pr. produceret enhed
kg. CO2-ækv./enhed
Danske udledninger pr. arealenhed
1.000 kg CO2-ækv./hektar
7,3
4,6
5,6
3,2
1,3
1,4
1,0
1,24
2,16
2,91
0,30
0,47
1,2
1,7
2,92
3,16
0,43
0,47
Økologi
Svin
1 kg tilvækst
Konv.
Økologi
Plante
1 kg tørstof
Konv.
Økologi
Anm.: Energikorrigeret mælk
Kilde: Aarhus Universitet, Rapport 130 fra september 2018
Tabel 2
Produkt/udledning
Mælk
1 kg EKM
Konv.
Globalt klimaaftryk pr. produceret enhed
kg. CO2-ækv./enhed
0,91-1,01
0,90-0,95
2,88-3,67
2,79-3,81
1
Svin
1 kg tilvækst
Konv.
Økologi
Økologi
Anm.: Energikorrigeret mælk
Kilde: Aarhus Universitet,
Levering på bestillingen ”Bidrag til oplysning af MOF spm. 265-267” fra
januar 2019
Med venlig hilsen
Lars Chr. Lilleholt
Side
2/2