Tak for ordet.
Og tak for de positive bemærkninger om lovforslaget, der allerede er faldet fra Socialdemokratiet og Dansk Folkepartis side.
Hensigten med lovforslaget er jo, hvis man skal sige det kort, at gøre livet lettere for de ofre, der er, for freds- og ærekrænkelse, og at gøre livet sværere for gerningsmændene, som typisk er massemedier, men som jo også kan være andre, der ytrer sig eksempelvis på sociale medier.
Lovforslaget bygger ganske rigtigt på en betænkning fra Straffelovrådet, men bygger jo altså også på et beslutningsforslag, der blev fremsat i samlingen 2014-2015.
Det blev fremsat af mig selv og hr.
Preben Bang Henriksen – jeg synes jo, det er nok så vigtigt, at vi får credit for det, for rigtig mange af de forslag, der ligger i lovforslaget, er en til en de samme, som stod i beslutningsforslaget.
I Herning blev en ung pige dræbt, og politiet sigtede en person for drabet.
Ekstra Bladet fandt anledning til at lave en forside, hvor personens fornavn blev nævnt, og efter det stod der:
Sigtet for Maria-drabet; med store bogstaver stod der:
Genert og pigesky; og med lidt mindre bogstaver stod der:
Hun blev kvalt med sine strømper.
Og så var der ellers et stort billede af den pågældende.
Jeg tror ikke, man kan gøre sig noget begreb om, hvor hårdt det er først at blive varetægtsfængslet fuldstændig uberettiget – for den stakkels mand fra Herning havde absolut intet med drabet gøre – og så også skulle lide den tort, det er at se sig selv udstillet på forsiden af en af landets store aviser.
Det, der skete i den pågældende sag, var, at manden fik erstatning for uberettiget varetægtsfængsling, men han gik aldrig videre med sagen, for systemet er i dag indrettet sådan, at hvis man ønsker at sagsøge et medie, skal man selv ud og antage en advokat.
Man er, om jeg så må sige, på egen hånd, og det havde den pågældende altså ikke overskud til.
Anderledes var det for de to søfolk Eddy og Søren, som gennem længere tid fik udstillet deres privatliv – også i Ekstra Bladet – og der blev vist billeder af dem i ydmygende situationer.
De havde et fagforbund i ryggen og havde derfor mulighed for at sagsøge det pågældende medie, men havde de nu ikke haft det, havde de været stillet på samme måde som den uskyldige fra Herning.
Der er også tale om kendte mennesker, som jo ganske rigtigt er kendte, men først og fremmest er de jo altså mennesker, og alle mennesker – også kendte mennesker – har altså ret til en vis beskyttelse af deres privatliv.
Der er sager, hvor medier ligger på lur ved hospitalet for at afsløre, om nogen lider af en alvorlig sygdom, eller for at se, om nogen er gravid – det er jo normalt en lykkelig begivenhed, men man har jo som oftest lyst til selv at være den, der overbringer nyhederne, og ikke, at det skal overlades til et ugeblad eller en formiddagsavis.
I alle disse sagstyper ønsker vi altså at gøre det lettere for dem, der bliver krænket, bla.
at sagsøge ved at give mulighed for, at man i de groveste sager altså kan henvende sig til politiet og ikke behøver selv at antage en advokat.
Når der så er tale om et brud på straffelovens bestemmelser om ærekrænkelse og fredskrænkelse, skal man have mere i erstatning – vi taler om en tredobling af erstatningsniveauet – og det pågældende medie skal idømmes en bøde, der er tre gange så høj som i dag og fem gange så høj, hvis det er redaktøren.
Så er der også tale om en kraftig forøgelse af bødeniveauet ved overtrædelse af navneforbud.
Det er sådan i dag, at hvis man overtræder et navneforbud, får man altså en bøde på sølle 5.000 kr., og det ønsker vi så femdoblet til 25.000 kr.
Endelig indgår det også som en del af lovforslaget, at krænkelserne jo i dag på grund af internettet lever videre.
Altså, i gamle dage blev der pakket fisk ind i avisen, dagen efter den var kommet på gaden, men situationen i dag er en hel anden – avisartiklerne lever videre på internettet.
Når man går ind og googler en person, kommer de her krænkende artikler frem.
Der gør man det med lovforslaget til en pligt for det medie, som har bragt historien, også at sørge for, at artiklerne og billederne bliver fjernet fra internettet igen.
Så alt i alt er der rigtig mange gode initiativer i lovforslaget, som samlet set vil gøre, at de mennesker, som bliver hængt ud for noget, de ikke har gjort, eller som får krænket deres privatliv, altså får større sandsynlighed for, at retfærdigheden sker fyldest, og at de får en erstatning, der giver et plaster på såret, som er større end det plaster, man får i dag, og forhåbentlig vil det her også have en afskrækkende eller præventiv virkning over for typisk massemedier.